Zeven tips om je te helpen minder negatief te worden
Beschouw je jezelf als iemand die alleen het slechte ziet in alles wat je overkomt? Negatief zijn is een houding die ervoor zorgt dat je je op de negatieve dingen concentreert in plaats van op de positieve. Zo is al je aandacht gericht op wat “niet goed ging.”
Het houdt ook in dat je de hoop verliest (wanhoop) of gelooft dat dingen niet kunnen veranderen en dat ze niet van jou afhankelijk zijn (aangeleerde hulpeloosheid).
In dit artikel geven we je enkele ideeën om afstand te nemen van dit soort negativiteit, en dus over het algemeen een minder negatief persoon te zijn.
Het betekent niet dat je naïef positivisme moet koesteren, maar gewoon de weegschaal een beetje in evenwicht moet houden. Met andere woorden, om te verifiëren dat je in al het slechte ook iets goeds kunt vinden.
Zeven tips om minder negatief te zijn
Hoe kun je minder negatief zijn? Hier zijn zeven richtlijnen om mee aan de slag te gaan.
1. Waardeer elke dag iets goeds
Probeer elke dag iets goeds te vinden en waardeer het. Dit hoeft geen “big deal” te zijn. Het kan het feit zijn dat je iemand op straat hebt ontmoet die je lang niet hebt gezien, kletst met je zus, een prachtig landschap ziet, je veiliger voelt, een fragment van je favoriete boek leest… Het betekent waarderen alledaagse handelingen om beetje bij beetje te ontsnappen aan negativiteit.
2. Schrijf op wat je leuk vindt aan jezelf
Schrijf op wat je leuk vindt en waardeert aan jezelf. Waar ben je bijvoorbeeld goed in?
Dit is een manier om wat positievere taal in je dagelijkse routine te injecteren. In feite gaat het niet alleen om de dingen die je leuk vindt aan jezelf, maar ook om de woorden die je gebruikt om ze te beschrijven.
3. Pas de yin en yang toe
De yin en yang is een symbool verpakt in twee concepten van het taoïsme en gebruikt om dualiteit te vertegenwoordigen. Deze filosofie beschrijft de twee tegengestelde en complementaire fundamentele krachten die in alle dingen worden gevonden (dat wil zeggen, al het goede en al het slechte).
Probeer deze oefening. Als je voelt dat negativiteit je overneemt, probeer dan het positieve te vinden in wat er met je is gebeurd. Hoewel het soms moeilijk te vinden kan zijn of extreem minimaal is, is het er altijd. In feite houdt het positieve soms gewoon in wat je van de ervaring hebt geleerd.
4. Wees geen slachtoffer
Het is een goed idee om zelfcompassie te oefenen bij het accepteren van je pijn en negatieve emoties. Het is echter niet zo gunstig om van zelfcompassie naar slachtofferschap te gaan. Bovendien is er een heel dunne lijn tussen de twee.
Zelfcompassie is echter niet hetzelfde als medelijden met jezelf hebben. Zelfcompassie betekent naar jezelf luisteren, jezelf begrijpen en toestaan dat je ongelijk hebt. Aan de andere kant betekent slachtoffer zijn dat je je overgeeft aan je lijden en probeert iets of iemand de schuld te geven. Om deze reden, als je minder negatief wilt zijn, moet je geen slachtoffer zijn.
5. Wees geen extremist
Achter veel negatieve gedachten gaat vaak extremisme schuil. Met andere woorden, je hebt de neiging om alles extreem te beoordelen. Maar waarom moet alles zwart of wit zijn?
Probeer minder extreem te zijn in je gedachten en acties. Probeer te relativeren als je denkt aan wat er met je is gebeurd. Vraag jezelf af: is het echt zo erg? Probeer weg te gaan van je extreme positie en zet jezelf in plaats daarvan in het midden. Probeer het en je zult het verschil merken!
6. Wees creatief
Het klinkt misschien wat vreemd, creatief zijn om positiever te zijn. De waarheid is echter dat creatieve ideeën je in staat stellen om uit je comfortzone te komen, je geest te openen en flexibeler te worden. Dit zijn allemaal eigenschappen van positivisme.
Daarom stelt creatief denken je in staat om de deuren te openen naar nieuwe perspectieven. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat ze niet zo negatief zijn als je aanvankelijk dacht.
“Wanneer iemand wordt geconfronteerd met tegenslag of een groot probleem, lost hij het op door het creatief te benaderen.”
7. Omring jezelf met positieve mensen
Je omgeving beïnvloedt hoe je je voelt en wat je denkt. Om deze reden, als je wat positiever wilt zijn, moet je je omringen met mensen die ook positief zijn. Of die op zijn minst niet negatief zijn, en zeker niet giftig.
Test het uit. Omring jezelf met mensen die een goede vibe uitstralen en vooral niet continu klagen. Je zult snel zien, beetje bij beetje, dat je energie is veranderd.
Minder negatief zijn betekent niet alles door een roze bril zien of blindelings optimistisch zijn. Het betekent echter wel dat je je houding moet veranderen, relativeren en verder kijken dan de negativiteit.
Dit soort houding komt vaak voort uit angst voor verandering of wantrouwen. Onthoud dat als je de manier waarop je de dingen ziet verandert, de dingen die je ziet veranderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Emmons, R. A. y Stern, R. (2013). Gratitude as a Psychotherapeutic Intervention. Journal of clinical psychology: in sesion. 69(8): 846–855.
- García-Alandete, Joaquín; Gallego-Pérez, José Francisco; Pérez-Delgado, Esteban. (2009). Sentido de la vida y desesperanza: un estudio empírico
Universitas Psychologica, 8(2): 447-454.