Waarom rennen we zo graag achter giftige mensen aan?

juni 12, 2019

Waarom rennen we vaak achter giftige mensen aan? Als we ons gevoel van eigenwaarde overlaten aan mensen die het leuk vinden om ons te controleren en hun macht over ons uit te oefenen, kunnen we uiteindelijk het gevoel krijgen dat we het terug willen. Eerlijk gezegd is dit een duidelijke weergave van een gebrek aan zelfrespect.

Ons zelfbeeld zou niet moeten worden beïnvloed door wat anderen van ons denken. In feite moeten we geen enkele vorm van geconditioneerde ‘liefde’ accepteren die gevuld is met afwijzing en mishandeling. We rennen achter giftige mensen aan als we niet van onszelf houden en onszelf niet respecteren.

Ware liefde is niets anders dan het onvermijdelijke verlangen om anderen te helpen en onze authenticiteit te tonen. Op zoek gaan naar giftige mensen betekent dat we verwijdert raken van wie we werkelijk zijn, om iemand anders te vinden. In principe vergeten we wie we tot op zekere hoogte zijn en houden we alleen rekening met anderen.

Reageer op intelligente wijze op een onintelligente behandeling.

-Lao Tzu-

Als we een relatie hebben en we beseffen dat onze partner het niet erg vindt om ons pijn te doen, realiseren we ons dat ze niet zo veel om ons geven als we zouden willen dat ze dat deden. Dit gebeurt omdat de liefde ons verblindt.

We bereiken een punt waar we niet in staat zijn om te zien dat we een relatie hebben met een giftige persoon, met iemand die ervan houdt om misbruik van ons te maken voor zijn eigen voordeel.

Close up van een huilende vrouw

Je hoeft niet achter giftige mensen aan te rennen

Als er echte liefde is, is de zorg voor onze partner iets dat recht uit het hart komt. Dat betekent niet dat het ons niet kan schelen of het wederkerig is of niet, want wederkerigheid is belangrijk. Als we merken dat onze partner ons de hele tijd pijn doet, kunnen we niets anders doen dan hier een einde aan te maken.

Als je partner je de hele tijd slecht behandelt, moet je je jezelf afvragen of die persoon wel goed voor je is. Waarom zou je bij iemand blijven die je geen goed gevoel geeft? Beantwoord deze vraag zo oprecht mogelijk. Dat zal je helpen om je te realiseren of je echt voor altijd bij hem of haar wilt zijn.

Ga niet om met giftige mensen. Het is beter om alleen te zijn en van jezelf te houden, dan omringd te zijn door mensen die ervoor zorgen dat je jezelf haat.

Robin Williams

Afscheid nemen van iemand die we liefhebben kan zelfs pijn doen als hij of zij niet goed voor ons is. Dit is normaal. Het is oké om gemengde emoties te hebben en pijn te voelen als je je beseft dat je je partner nooit meer zult kussen.

Die laatste kus kan je misschien wel redden van andere bitterzoete zoenen. Het verwijderen van giftige mensen uit je leven is immers de weg naar geluk.

Giftige mensen zijn moeilijk om mee om te gaan. Ze spelen spelletjes met onze geest, en dompelen ons onder in een poel van twijfel. Als onze partner ons voortdurend pijn doet, kunnen we uiteindelijk het gevoel krijgen dat we onszelf niet eens meer kennen.

Mishandeld worden wordt de norm, iets wat we nooit mogen laten gebeuren. Wij zijn de enigen die een einde kunnen maken aan onze emotionele pijn. Vergeet niet dat liefde begint met eigenliefde.

Vrouw naait haar gebroken hart weer dicht

Obsessie, angst om alleen te zijn, hoop of toewijding?

Houd er rekening mee dat relaties vaak eindigen. In het begin is het misschien moeilijk, maar de enige manier om je pijn te overwinnen is door te accepteren dat het voorbij is. Anders is het bijna onmogelijk voor je om de situatie op de juiste manier te beheersen en zal je pijn veranderen in obsessie, angst, hoop of toewijding.

Sommige psychologen beweren dat een gebroken hart pijnlijker kan zijn dan rouw. Volgens deze theorie eindigt verdriet met acceptatie. Maar als één partij de breuk niet lijkt te kunnen accepteren, kan die pijn zo lang voortduren dat ze nooit meer geneest.

Obsessies, overmatige angst om alleen te zijn en toewijding tonen laten zien dat je de andere persoon aanbidt en daarom niet van jezelf houdt.