Twijfel en onzekerheid: de twee beste vrienden van schuldgevoel

Twijfel en onzekerheid: de twee beste vrienden van schuldgevoel
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Schuldgevoel komt nooit alleen. Het kan wegens een heleboel redenen optreden. Soms teistert het ons om wat we gedaan hebben. Dit gebeurt dan als het resultaat niet is wat we verwacht hadden. Op andere momenten achtervolgt het ons omdat we de moed niet hadden iets te doen of te zeggen. Dit maakt ons dan van streek. In het tweede geval verschijnt het schuldgevoel in ons leven in gezelschap van zijn twee beste vrienden: twijfel en onzekerheid.

Stop nooit uit angst om iets te doen. Het is beter achteraf spijt te hebben dan jezelf de schuld te geven voor wat had kunnen zijn.

 Share

Dat is het moment waarop twijfel onze beslissingen overneemt. Onze onzekerheid beslist dan ook dat het beter is om niets te doen. Want wat als je verliest wat je hebt? En dus installeert het schuldgevoel zich. Het maakt ons verdrietig en verlamt ons. We vragen ons af wat er gebeurd zou zijn in plaats van wat zich werkelijk voorgedaan heeft, namelijk ons onvermogen om te bewegen.

Twijfel en onzekerheid

Twijfel, de kapitein van ons leger van angsten

Angst komt nu eenmaal voor, maar als je iets wegens angst opgeeft, komt het misschien niet meer terug.

 Share

Twijfel houdt ons in het oog. Op erg strategische momenten herinnert het ons aan tijden toen we iets deden dat misliep. Het zijn situaties waarin we iemand onopzettelijk kwetsen of onszelf belachelijk maken. Kortom, twijfel is verantwoordelijk voor de vermenigvuldiging van onze problemen. Het zal zelfs zover leiden dat we alles wat we doen of gedaan hebben, in twijfel trekken.

Maar dat is nog niet alles. Wanneer het onbehagen groter wordt, roept twijfel zijn leger op. Dat is samengesteld uit al onze angsten. Die angstgevoelens beginnen dan op te rukken. Op dat moment verduisteren de beelden van alle slechte dingen die kunnen gebeuren, onze geest. Ze houden ons tegen om de beslissingen te nemen die we echt willen.

Het enige wat we willen, is gelukkig en gezond leven zonder te lijden. Maar twijfel profiteert hiervan en valt opnieuw aan. We vallen wederom in angst en schuldgevoel. Onzekerheid zal zich dan verenigen met twijfel. Het zet ons vast wanneer we ons proberen beter te voelen. We weten desondanks dat het deel uitmaakt van het leven.

Twijfel en onzekerheid

Onzekerheid, de ketenen die ons tegenhouden

“Je kan vaak en ver weglopen van jezelf, alleen maar omdat je gebroken stukjes te diep in je voeten snijden als je te lang blijft hangen.”

-C. JoyBell C.-

Op dat moment toont onzekerheid zijn gezicht. Het zorgt ervoor dat we aan onszelf en aan onze daden twijfelen. Het ketent ons vast omdat we bang zijn opnieuw te falen als we het nog eens proberen. Wanneer we onzeker zijn, verliezen we ons steunpunt, ons zelfvertrouwen. We raken ons emotioneel evenwicht kwijt en laten een vijandige sfeer in onszelf groeien. Hier zal ons zelfbeeld in een totale chaos van angsten wazig worden. Het weerspiegelt niet wat we zijn maar meer wat we vrezen te zijn.

We nestelen ons dus in het idee van een sombere toekomst die niet reëel is, ongeacht hoe we handelen. Op die manier bewijzen we dan dat zelfvertrouwen ons ver kan brengen maar dat een gebrek aan zelfvertrouwen ons vastmaakt aan een aanhoudende negatieve evaluatie van onszelf. Het is gericht op de dingen die we zouden kunnen doen.

Schuldgevoel, twijfel en onzekerheid

Schuldgevoel verschijnt dan in je leven samen met twijfel en onzekerheid. Daarom moet je je op het heden focussen, op wat echt is. Het zal je helpen om het schuldgevoel te verslaan. Bovendien zal het je ook veranderen in de beste versie van jezelf. Eindelijk zal je je volle potentie bereiken. Want de beperkingen die je jezelf in je geest oplegt, zullen door de werkelijkheid weggewassen worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.