Vijf boeken die kunnen helpen bij een gebroken hart

Vijf boeken die kunnen helpen bij een gebroken hart

Laatste update: 23 april, 2018

Het vermogen om veel te zeggen met heel weinig woorden is alleen weggelegd voor genieën. Genieën zoals Pablo Neruda. Zoals te zien is in een van zijn beroemdste citaten: “De liefde is zo kort en het vergeten zo lang…” Omdat niet iedereen zo pienter is als hij, hebben sommigen van ons veel meer woorden nodig om bepaalde verschijnselen te verklaren. Sommige mensen schrijven hele boeken. Daarom delen we in dit artikel een lijstje van boeken die behulpzaam kunnen zijn bij een gebroken hart.

Liefde ervaren is iets geweldigs. Maar het ervaren van een gebroken hart is vreselijk pijnlijk. Wanneer een relatie eindigt, is het moeilijk om te bevatten dat die persoon aan wie we zoveel hebben gegeven, geen deel meer zal uitmaken van onze wereld. Dit is iets dat ons heel veel leed kan bezorgen.

Boeken die kunnen helpen bij een gebroken hart

Gelukkig blijft niets in deze wereld statisch hetzelfde. Hoe pijnlijk een breuk ook is, vooruitgaan is altijd een optie en een noodzaak. We moeten op zoek gaan naar onszelf, onze unieke vibratie. In die zin kunnen deze boeken die de pijn van een gebroken hart verzachten, zeer nuttig zijn. Gebruik ze als een tijdelijke gids om terug te keren naar je normale pad.

“Het moeilijkste deel is niet de eerste kus, maar de laatste.”

-Paul Geraldy-

Vrouw die huilt omdat ze een gebroken hart heeft

Love or Dependency? door Walter Riso

Walter Riso is een van de auteurs die enorm heeft bijgedragen aan de moderne psychologie. Hij heeft het op een eenvoudige manier uitgelegd, zodat we het allemaal kunnen begrijpen. In dit specifieke boek helpt hij ons om liefdesverdriet te overwinnen door middel van ideeën die zeer toegankelijk en absoluut niet ingewikkeld zijn.

Riso richt zich op emotionele afhankelijkheid en hoe je er vanaf kunt komen. Denk je dat je een giftige relatie hebt gehad? Misschien heb je nu het gevoel alsof niets nog logisch is. Maar de waarheid is dat je een duidelijk uitgangspunt hebt om je toekomstige relaties gezonder te maken.

Dus als je leven in een relatie bijzonder moeilijk is geweest door jaloezie of constante conflicten, aarzel dan niet om dit boek te lezen. Op deze manier leer je hoe je een gezonde relatie kunt onderhouden en kunt genieten van een leven in gezelschap van anderen.

It’s so hard for me to forget you door Mariela Michelena

Laten we het nu hebben over het werk van een beroemde psychoanalyticus, Mariela Michelena. Dit boek is speciaal geschreven voor vrouwen. Als je merkt dat je op een punt bent gekomen waarop je niet meer terug kunt, maar ook niet in staat bent om vooruit te komen, dan is dit misschien het boek voor jou.

Vaak is het wanneer een relatie eindigt bijna onmogelijk om de pagina om te slaan. Hoe graag je ook verder wilt met je leven, het lukt ook gewoon niet. Maar soms kan een diepe reflectie vanuit nieuwe perspectieven waar je voorheen nog niet aan had gedacht, de oplossing zijn. Michelena leert ons hoe we deze complexe situatie van verzet wanneer we oog in oog staan met verandering, kunnen overwinnen. Als je je schuldig voelt en alsmaar blijft denken aan je vorige relatie, neem dan een kijkje in dit boek. Je moet doorgaan zonder die persoon, of je het nu leuk vindt of niet.

Eten, bidden, beminnen door Elizabeth Gilbert

Laten we nu eens kijken naar een bestseller waar zelfs een film van is gemaakt, met acteurs als Julia Roberts en Javier Bardem. Een vrouw die de weg is kwijtgeraakt na haar scheiding, besluit een reis te maken die haar meeneemt naar Italië, India en Indonesië.

Gilbert weet ongetwijfeld waar ze het over heeft, aangezien haar werk een autobiografie is. Ondanks haar pijn putte ze kracht uit haar zwakheden om iets beters te zoeken dan wat ze had. Hoewel dit boek niet vanuit een psychologisch oogpunt is geschreven, kan het wel velen inspireren.

Vrouwen die te veel liefhebben door Robin Norwood

Robin Norwood gelooft dat te veel liefhebben betekent dat je constant de behoefte voelt om over de ander te praten. Dus, als al onze gesprekken gaan over onze geliefde, zijn problemen en gevoelens, dan houden we misschien te veel van hem.

Norwood probeert vrouwen te helpen die verslaafd zijn aan giftige relaties. In dit soort relaties bedenken vrouwen excuses voor alles wat hun partner doet. Zelfs als de handelingen van hun partner hen voortdurend storen. Je kunt niet zeggen dat het geen goed idee is om dit soort ‘overdreven liefde’ te veranderen en los te laten.

“De wonden die niet te zien zijn, zijn het diepst.”

William Shakespeare

Een gebroken hart in ijs

Waarom wij liefhebben door Helen Fisher

Als laatste boek dat behulpzaam kan zijn bij een gebroken hart, willen we het hebben over het werk van Helen Fisher. Dit is zonder twijfel een boek dat de nieuwsgierigheid van de wetenschappelijke gemeenschap heeft gewekt. De auteur biedt vanuit een biologische benadering een verklaring voor de manier waarop onze hersenen functioneren wanneer we verliefd zijn.

In dit boek richt Fisher zich op het functioneren van neurotransmitters zoals noradrenaline, serotonine of dopamine. Dit boek zal je leren waarom liefde, vanuit een volledig wetenschappelijk oogpunt, het beste en het slechtste in ieder van ons naar boven haalt.

We hopen van harte dat je deze lijst van boeken die kunnen helpen bij een gebroken hart nuttig zult vinden. Laten we onthouden dat we waardevolle mensen zijn die het verdienen om gelukkig te zijn. Zie een relatiebreuk dus niet als het einde van de wereld. Het kan het begin zijn van iets compleet nieuws en moois. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.