Zeven eenvoudige stappen naar innerlijke vrede

Innerlijke vrede, zoals de naam al doet vermoeden, hangt niet af van je externe omstandigheden, of wat er met je gebeurt. In feite hangt het af van het perspectief waarmee je besluit naar het leven te kijken.
Zeven eenvoudige stappen naar innerlijke vrede

Laatste update: 21 februari, 2022

Het bereiken van innerlijke vrede lijkt tegenwoordig een utopisch ideaal. Inderdaad, met zoveel werk, het gezin en persoonlijke verantwoordelijkheden, hoe kun je in vredesnaam kalm blijven? Er zijn gewoon niet genoeg uren in een dag om aan al je verplichtingen te voldoen om de status en het succes te bereiken dat sociaal van je wordt verlangd.

Wat zou er echter gebeuren als je je prioriteiten opnieuw zou ordenen? Als je waarde zou gaan geven aan wat het echt verdient: je gezondheid, gemoedsrust, het gezelschap van je dierbaren en geluk vinden in de kleine dingen. Zoals de naam al aangeeft, is innerlijke vrede niet iets dat van buitenaf en je omstandigheden komt, maar van de houding die je persoonlijk kiest.

De bril die je kiest om op te zetten om door het leven te gaan, bepaalt de manier waarop je het ziet. Daarom, als je een van de vele mensen bent die last heeft van stress en angst en je deze realiteit wilt veranderen, begin dan met jezelf te veranderen.

Zeven stappen naar innerlijke vrede

Als je innerlijke rust wilt bereiken, raden we je onderstaande stappen aan.

1. Stop met piekeren

Een van de belangrijkste veranderingen die je moet maken, is zorgen uit je leven bannen. Je zorgen maken, hoewel soms onvermijdelijk, is echt nutteloos. Het heeft inderdaad geen zin om steeds maar weer bij een kwestie stil te staan en dezelfde mentale reis te maken die je alleen maar naar een doodlopende weg leidt en je angst vergroot.

Verander je focus en denk goed na in plaats van je zorgen te maken. Wanneer je een ongunstige situatie voorgeschoteld krijgt, analyseer deze dan zorgvuldig. Bepaal vervolgens of er een oplossing is en of je er iets aan kunt doen of niet. Als je kunt, ga je gang en handel. Dat is jouw taak, handelen om te veranderen wat je niet leuk vindt.

Aan de andere kant, als je geen oplossing hebt, moet je toch handelen. Deze keer moet je echter handelen om je geest te beheersen. Sta jezelf niet toe om in een eindeloze lus van piekeren en piekeren te komen. Concentreer je op het accepteren van de realiteit die is aangekomen, ga met de stroom mee, haal er wat uit en ga verder.

2. Ademen

Er is een directe correlatie tussen je fysieke toestand en je mentale toestand. Daarom, wanneer angst je overweldigt, ga dan zitten en adem. Haal langzaam, diep adem met het middenrif en je zult je onmiddellijk lichamelijk ontspannen voelen. Dan zul je zien hoe je mentale spanning ook afneemt.

Toch moet je dit hulpmiddel niet alleen als noodmaatregel gebruiken. Als je echt innerlijke vrede wilt bereiken, maak er dan een gewoonte van om diep adem te halen. Besteed elke dag ten minste twee perioden van tien minuten aan goed ademen. Het duurt niet lang of je zult merken dat je algehele angstniveaus aanzienlijk dalen.

Man kijkt naar oneindigheid op zoek naar innerlijke vrede

3. Denk positief

Zoals we eerder al zeiden, is het essentieel om zorgvuldig te selecteren door welke bril je naar de wereld wilt kijken. Als je doorkijkt naar die van klachten, slachtofferschap en machteloosheid, voel je je alleen maar gefrustreerd en hulpeloos.

Dat komt omdat je je geest gewend bent om al het negatieve dat je omringt, zoals problemen, moeilijkheden en beperkingen, te zoeken, te vinden en te detecteren. Je kunt niet gelukkig zijn en je niet vredig voelen als je denkt dat je omringd bent door tegenspoed.

Je kunt net zo gemakkelijk je hersenen trainen om elke kans, hulpbron en positief aspect van het leven te identificeren. Begin door het bewust te doen. Doe elke dag je best om alle goede dingen die je hebt te herkennen en dankbaar te zijn. Na verloop van tijd wordt deze functie geautomatiseerd en realiseer je je ineens hoeveel geluk je hebt.

4. Blijf in beweging

Het kan contra-intuïtief zijn om te denken dat je in beweging moet komen om een staat van rust en ontspanning te bereiken. Het is echter echt zo. Regelmatig sporten heeft niet alleen voordelen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Het helpt je je hoofd leeg te maken, los te koppelen van je zorgen en zelfvertrouwen en zelfrespect te krijgen.

Meisje op zoek naar innerlijke rust tijdens het sporten

5. Slaap lekker

Zorg ervoor dat je rust voldoende is, zowel kwantitatief als kwalitatief. Een van de meestvoorkomende uitingen van angst is slapeloosheid of moeilijk in slaap vallen. Bovendien maakt een algeheel gebrek aan slaap het alleen maar erger en verergert de situatie. Neem daarom een vast besluit om je zorgen voor het slapengaan opzij te zetten.

Besteed het laatste uur voordat je naar bed gaat aan een ontspannende en plezierige activiteit die je afleidt van de problemen die je hebt. Je kunt er vandaag immers niets aan doen, maar morgen wel voor ze zorgen. Geef voor nu prioriteit aan je slaap.

6. Leef in het heden

Leven in het heden houdt in dat je alleen aandacht schenkt aan wat er in het hier en nu gebeurt. Met andere woorden, het betekent afgestemd zijn op wat er op dit moment gebeurt, en je ervan bewust zijn dat al het andere gewoon niet bestaat, behalve in je geest en je verbeeldingskracht.

Als het je lukt om jezelf te trainen om in het heden te leven, zullen noch de geesten uit het verleden, noch de angsten voor de toekomst je innerlijke vrede kwellen. Een manier om dit te doen is door meditatie of mindfulness. Probeer het eens!

7. Wees jezelf

We weten dat deze uitdrukking grenst aan een nogal versleten cliché. In feite is leren jezelf te zijn een uitdaging, maar het is een van de pijlers die je welzijn garanderen. Misschien merk je dat je vaak bang bent om je mening, verlangens, smaak te uiten, en je hebt de neiging om een masker op te zetten om erbij te horen. Maar op de lange termijn verstoort dit je innerlijke rust.

Daarom is het ideaal dat je leert verbinding te maken met jezelf en je leven te leven zonder je te bekommeren om wat anderen zeggen. Zo kun je die innerlijke rust bereiken waar je zo naar verlangt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Márquez, S. (1995). Beneficios psicológicos de la actividad física. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología48(1), 185-206.
  • Pérez, J. F. (2010). Ansiedad y respiración diafragmática. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (89), 16-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.