Hoe kun je kinderen dankbaarheid leren?

Het kost tijd om kinderen dankbaarheid te leren. Het proces moet hun natuurlijke biologische ontwikkeling volgen, zodat ze van deze prachtige deugd kunnen genieten.
Hoe kun je kinderen dankbaarheid leren?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Om kinderen dankbaarheid te leren, moet je meer doen dan hen alleen ‘dank je wel’ te leren zeggen. Hen helpen met een dankbare geest te leven is iets heel anders. Dankbaarheid gaat namelijk over meer dan alleen manieren. Het is een mentaliteit, een eigenschap en een manier van leven.

Dankbaarheid is iets dat ieder kind kan ontwikkelen. Het geeft kinderen de mogelijkheid om te erkennen wat andere mensen voor hen doen. Andere positieve positieve persoonlijkheidskenmerken gaan meestal gepaard met dankbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan vrijgevigheid en vriendelijkheid. Een dankbaar kind:

  • is minder egoïstisch
  • heeft een betere houding
  • kan goed opschieten met anderen
  • is op de lange termijn gelukkiger

“Dankbaarheid ontgrendeld de volheid van het leven. Het maakt van wat we hebben genoeg, en meer.”

-Melody Beattie-

Kind met een dankbaar hart

Hoe kinderen dankbaarheid te leren

Honderden studies concluderen dat als je dankbaar bent, dit veel voordelen heeft, zoals:

  • Je stelt je bloot aan positieve emoties.
  • Het risico op depressie vermindert.
  • Er is sprake van toenemende tevredenheid binnen een relatie.
  • Het vermogen om te herstellen van stressvolle gebeurtenissen in het leven neemt toe.

Kinderen leren om dankbaarheid te tonen is een geschenk voor hen en voor de mensen om hen heen. We zullen daarom nu enkele effectieve manieren delen om kinderen te leren dankbaar te zijn voor wat ze hebben.

1. Geef het goede voorbeeld

Ouders en andere rolmodellen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om kinderen te laten zien hoe ze zich moeten gedragen. Als ze hun ouders genereus zien handelen en ze van de goede dingen die hen overkomen zien genieten en deze dingen ook waarderen, zullen zelfs hele jonge kinderen hun voorbeeld willen volgen.

Als kinderen aan de andere kant zien dat hun ouders en andere volwassenen in hun leven constant klagen, zich onbeleefd gedragen en nooit ergens tevreden over zijn, zullen ze moeilijk begrijpen wat het betekent om dankbaar te zijn.

2. Help hen te begrijpen dat andere mensen ook behoeften hebben

Het is normaal dat kleine kinderen wat egoïstisch en egocentrisch zijn. Het is moeilijk om hen uit te leggen dat de wereld een grote plek is die niet alleen om hen en hun verlangens draait.

Biologisch gezien komt het vermogen om rekening te houden met de behoeften van andere mensen in de loop van tijd, maar de volwassenen in hun leven kunnen het proces wel helpen versnellen.

Het is belangrijk om kinderen te helpen begrijpen dat iedereen verlangens heeft en dat deze verlangens soms tegenstrijdig of onverenigbaar zijn. Dus niet in staat zijn om deze verlangens of wensen te bevredigen kan erg frustrerend zijn en kan hun aandacht afleiden van wat ze al hebben.

3. Kinderen dankbaarheid leren is ze leren om te delen

Een kind dat leert om te delen, leert ook te waarderen wat het al heeft. Het gaat niet alleen om materiële bezittingen, maar ook om de mensen in hun leven waarop ze kunnen rekenen. Delen betekent leren rekening te houden met anderen en hun horizon te verbreden.

4. Benadruk het belang van het zeggen van ‘dankjewel’

Onderdeel van elke poging om kinderen dankbaarheid te leren, is hen te helpen de ware betekenis van het zeggen van ‘dankjewel’ te begrijpen. Het moet namelijk niet iets automatisch zijn dat ze gewoon leren te zeggen als ze iets krijgen.

In het begin zal het gewoon een woord zijn, maar ze moeten de ware betekenis ervan leren. De gewoonte om dankjewel te zeggen zal hen geleidelijk helpen om na te denken over de redenen die ze hebben om dankbaar te zijn.

5. Bedank kinderen wanneer ze iets goeds doen

Wanneer kinderen iets goeds doen, is het belangrijk om hen te bedanken en hun dankbaarheid te tonen, net zoals je van hen verwacht dat ze met anderen doen. Het hoort bij het zijn van een rolmodel.

Door dit te doen zullen kinderen zien dat hun acties belangrijk zijn en dat ze eenvoudige dingen kunnen doen om anderen blij te maken. Tegelijkertijd willen ze erachter komen wat die simpele dingen voor elke persoon zijn.

6. Praat over de dingen waar het kind dankbaar voor is

Het is goed om kinderen te vragen om te praten over waar ze dankbaar voor zijn. Luister zonder oordeel en verwijt ze niet als ze bepaalde dingen niet noemen. Als je ze zichzelf laat uiten, leer je ze beter kennen en weet je waaraan je moet werken om hun gevoel van dankbaarheid te versterken.

Volwassenen moeten ook over de dingen praten met kinderen waar ze dankbaar voor zijn. Dat zal de kleintjes helpen hun beeld van de wereld te openen en een dialoog te beginnen die hen aanmoedigt om de goede dingen die in hun leven gebeuren te waarderen.

Het belang van kinderen dankbaarheid te leren

Het belang van dat kinderen dankbaarheid tonen

Zoals je kunt zien, is het waardevol en de moeite waard om je kinderen dankbaarheid te leren. Het probleem is dat dankbaarheid niet altijd vanzelf komt. De negatieve dingen in ons leven, zoals teleurstelling, wrok en angst, overschaduwen vaak de positieve dingen.

Wanneer je je niet op het positieve kunt concentreren, wordt het moeilijk om dankbaarheid te tonen. Desondanks beweert Robert Emmons, een academicus die bekend staat om zijn werk over dankbaarheid, dat het opzettelijk ontwikkelen van een dankbare kijk op alles, je kan helpen je algemene tevredenheid over je leven te verbeteren.

Terwijl we kinderen dankbaarheid leren, is het belangrijk om de houding aan te moedigen dat de goede dingen in het leven geschenken zijn waarvan we het geluk hebben om deze te mogen ontvangen.

Als je dankbaarheid tot een gewoonte maakt, kun je de emotionele toestand van je leven veranderen en meer ruimte maken voor vreugde en verbindingen met andere mensen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Reklau, M (2019). El poder  de la gratiud.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.