Dankbaarheid ontwikkelen: drie oefeningen

Dankbaarheid ontwikkelen: drie oefeningen

Laatste update: 16 april, 2018

Toen we jong waren, leerden de volwassenen in ons leven ons dat goede manieren belangrijk zijn. Ze vertelden ons dat we altijd beleefd moeten zijn en dat we dankbaarheid moeten tonen als iemand iets voor ons doet. ‘En wat zeg je dan?’ zeiden ze altijd. En automatisch reageerden wij met ‘dankjewel!’. Dankbaarheid ontwikkelen is echter iets dat we nog veel meer zouden moeten doen.

Net als onze ouders voor ons, leren wij onze kinderen hetzelfde. We vinden het belangrijk dat ze dankbaarheid tonen. Maar zijn we zelf elke dag dankbaar? De realiteit is dat we heel veel hebben om dankbaar voor te zijn. Leer dankbaarheid ontwikkelen en je zult je beter voelen!

“Dankbaarheid is niet alleen de grootste van alle deugden. Het is gerelateerd aan hen allemaal. “

-Marco Tulio Ciceron-

Dankbaarheid ontwikkelen om je welzijn te verbeteren

Dankbaarheid is een gevoel dat je hebt als het leven (en degenen die deel uitmaken van je leven) je toelacht. Als de kleine dingen goed gaan. Soms denk je misschien dat dankbaarheid ontwikkelen niet zo belangrijk is. Maar weten hoe je het moet gebruiken en maximaliseren, zal je meer positieve emoties brengen. Dat zal op zijn beurt je gevoel van welzijn vergroten.

Wanneer je dankbaarheid in de juiste mate gebruikt en het in balans is, kun je er het meeste uithalen. Hoe? In de eerste plaats raad ik aan dat je overdag de tijd neemt om na te denken over de persoon die jij jouw dankbaarheid wilt tonen. Het kan je partner zijn, je vriend, een familielid of iemand met wie je veel tijd doorbrengt. Denk dan aan iets wat ze deden of zeiden dat je leuk vond.

“Vergeet wat je hebt gegeven, zodat je je kunt herinneren wat je hebt ontvangen.”

-Mariano Aguilo-

Dankbaarheid ontwikkelen: vrienden geven elkaar een dikke knuffel

Als je eenmaal in gedachten hebt waar je dankbaarheid voor wilt uiten, schrijf het dan op. Maak er een persoonlijke boodschap van. Deze zal dienen als bewijs van je dankbaarheid en weerspiegelen hoeveel je die persoon waardeert. Schrijf ook de datum erboven en verstop het tussen zijn spullen, zodat hij het onverwacht vindt.

Als diegene zijn portemonnee opent of zijn sokken pakt, ontdekt hij een leuke verrassing. Het zal ervoor zorgen dat hij hetzelfde voelt als jij toen je het schreef – dankbaarheid! Doe dit een keer per week en je zult zien wat voor effect het heeft! Je hoeft het ook niet per se met pen en papier te doen. Met alle nieuwe technologie en manieren om een boodschap achter te laten, vermenigvuldigt de mogelijkheid om dankbaarheid te tonen natuurlijk enorm!

Evenwichtige dankbaarheid – niet te veel en niet te weinig

Nu weet je hoe je dankbaarheid kunt ontwikkelen en hoe je er het meeste uit kunt halen. Maar is het ook mogelijk om te veel of te weinig dankbaarheid te tonen? Hoe kun je het in evenwicht brengen? Als je het te weinig toont, is de eerste stap om jezelf dankbaar te zijn. Dankbaarheid ontwikkelen begint immers bij jou.

“Een trotse man is zelden een dankbare man, want hij denkt nooit dat hij zoveel krijgt als hij verdient.”

-Henry Ward Beecher-

Om dit te doen, zou je elke dag moeten beginnen door jezelf in de watten te leggen. Sta tien minuten eerder op dan normaal en luister naar je lichaam. Het communiceert altijd zijn behoeften aan jou, maar je moet opletten om ze te begrijpen. Controleer dus je gelaatsuitdrukking, je huid en je lichaam in het algemeen.

Nadat je dit hebt gedaan en je weet wat je lichaam nodig heeft, gun jezelf dan even een moment om jezelf te verzorgen. Ga lekker onder de douche bijvoorbeeld. Geef jezelf een massage met een washandje en wees je bewust van de aangename sensaties die je voelt. Als je huid droog is, geef jezelf dan een massage met vochtinbrengende lotion. Op die manier kun je goede gevoelens ontwikkelen op elke centimeter van je huid.

Wees niet overdreven dankbaar en uit het niet te vaak

Waarom is overdreven dankbaarheid tonen slecht? Het is heel eenvoudig – het kan mensen de indruk geven dat je niet oprecht bent. Dit kan een negatieve invloed hebben op je relaties. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je het op het juiste moment met de juiste persoon moet gebruiken. Het uiten van dankbaarheid vereist intelligentie.

Om dit te bereiken, kun je de hele week lang bijhouden hoe vaak je dankbaarheid uit. Schrijf op wanneer je dankjewel zegt en hoe andere mensen reageren op je dankbaarheid. Als de week voorbij is, kun je zien of je van iemand te horen kreeg dat het niet nodig was om zo vaak dankjewel te zeggen.

De woorden 'thank you' geschreven in het zand

Het kan ook gebeuren dat mensen helemaal niet reageren omdat we onze dankbaarheid te vaak uiten. Het alternatief is dan ook om te zoeken naar verschillende manieren om dankbaar te zijn. Op die manier kun je ervoor zorgen dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op jou, de andere persoon en je relatie… Voer deze eenvoudige oefeningen uit om dankbaarheid te ontwikkelen en in evenwicht te houden!

Bibliografie

Sevilla, E., Chorén, P., y Cataluña, D. (2017). Capítulo 2. Gratitud. En D. Cataluña (Ed.) Manual de Ejercicios de Psicología Positiva Aplicada (pp 15-18). Madrid, España: Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid. Wellicht ook interessant voor jou

Dankbaarheid is goed voor je gezondheid
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Dankbaarheid is goed voor je gezondheid

Dankbaarheid is goed voor je - ongelooflijk gezond voor degenen die het beoefenen. Dankbaarheid helpt ons niet alleen om emotioneel welzijn te cult...