Hoe angst te overwinnen die wordt veroorzaakt door overmatige zorgen?

Overmatige zorgen putten je emotionele energie uit, verhogen je angstniveaus en interfereren over het algemeen met je dagelijkse leven. Lees hier meer.
Hoe angst te overwinnen die wordt veroorzaakt door overmatige zorgen?

Laatste update: 16 februari, 2022

Piekeren kan nuttig zijn wanneer je actie moet ondernemen en een probleem moet oplossen. Overmatige zorgen zijn echter een probleem omdat het twijfels en angsten creëert die je verlammen, je emotionele energie afvoeren, je angstniveaus verhogen en in het algemeen je dagelijkse leven verstoren.

Niettemin is chronische bezorgdheid een mentale gewoonte die je kunt overwinnen door je hersenen te trainen om kalm te blijven en het leven in een positiever daglicht te zien.

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met piekeren?

Als je je voortdurend zorgen maakt, worden je angstige gedachten gevoed door je eigen overtuigingen. Aan de ene kant zou je kunnen erkennen dat je piekeren schadelijk is en dat je gek wordt. Bovendien zou je kunnen denken dat het je gezondheid aantast of dat je de controle over je zorgen gaat verliezen. In feite is zorgen maken een vicieuze cirkel die zichzelf voedt en nooit stopt met groeien.

Misschien merk je dat je je concentreert op het vermijden van slechte situaties en problemen. Op deze manier denk je dat je je op het ergste voorbereidt door enkele mogelijke oplossingen in gedachten te hebben. Het doorbreken van deze gewoonte is ingewikkeld. Dat komt omdat, als je je overmatig zorgen maakt, je denkt dat je zorgen je beschermen.

Om een einde te maken aan chronische zorgen en de angst die daardoor wordt veroorzaakt, moet je de overtuiging opgeven dat piekeren een positief doel heeft. Zodra je ontdekt dat piekeren het probleem is en niet de oplossing, kun je de controle over je piekerende geest terugkrijgen.

Wanhopige man

Strategieën om angst als gevolg van overmatige zorgen te overwinnen

Om de angst te overwinnen die wordt veroorzaakt door overmatige zorgen, kun je een reeks strategieën toepassen die je zullen helpen je problemen beter te begrijpen.

1. Creëer een zorgenperiode

Het is moeilijk om elke dag productief te zijn wanneer angst en zorgen je gedachten domineren. Jezelf proberen af te leiden door andere dingen te doen om te voorkomen dat je aan je zorgen hoeft te denken, kan even werken, maar de zorgen komen weer terug. Soms zelfs nog sterker.

Om het hoofd te bieden aan je overmatige zorgen, wil je misschien een ‘piekerperiode’ creëren. Een tijd die je apart zet om je zorgen te maken. Het moet elke dag hetzelfde zijn en vroeg genoeg zodat je er net voor het slapengaan geen angst voor krijgt.

Tijdens deze piekerperiode kun je je zorgen maken over alles wat je bezighoudt. Dan kun je de rest van je dag onbezorgd achterlaten. Als je echter merkt dat je overdag nog steeds niet van die gedachten af kunt komen, probeer dan de zorgen uit te stellen door op een stuk papier op te schrijven wat er met je gebeurt.

Dit gebaar zal je helpen het gevoel te krijgen dat je niet vergeet om je zorgen te maken in je piekerperiode.

Bekijk tijdens de piekerperiode je ‘zorgenlijst’ en denk erover na. Dat zal je helpen erachter te komen of ze zijn opgericht of niet. Door erover te schrijven, kun je je ideeën ordenen. In feite is het uitstellen van piekeren effectief omdat het je gewoonte doorbreekt om je in het huidige moment op hen te concentreren zonder te worstelen om de gedachte te onderdrukken of te beoordelen.

Naarmate je vermogen om angstopwekkende gedachten uit te stellen zich ontwikkelt, krijgt je meer controle over je zorgen.

2. Vraag jezelf af of het probleem een oplossing heeft

Als je je zorgen maakt, voel je je even minder angstig. Dat komt omdat, terwijl je je zorgen maakt, je wordt afgeleid van je emoties en je het gevoel hebt dat je iets hebt bereikt. Je zorgen maken en problemen oplossen zijn echter twee verschillende dingen. Je zorgen maken lost inderdaad niets op.

Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen je zorgen die een oplossing hebben en die welke dat niet hebben. Als datgene waar je je zorgen over maakt een oplossing heeft, bedenk dan hoe je dit kunt oplossen en welke maatregelen je daarvoor moet nemen. Dit maakt je zorgen productief en brengt je dichter bij een oplossing die je van je angst bevrijdt.

Als het probleem dat je zorgen baart niet kan worden opgelost, moet u leren er geen aandacht aan te besteden.

Aan de andere kant, als het niet echt kan worden voorkomen, moet je actie ondernemen. Denk niet aan de gevolgen. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt dat je op een dag aan een ernstige ziekte zult lijden, zoek dan naar manieren om een gezond leven te leiden om dit te voorkomen in plaats van na te denken over hoe je kunt oplossen wat er zou kunnen gebeuren.

3. Accepteer onzekerheid

Je onvermogen om onzekerheid te tolereren speelt een grote rol bij je angst en zorgen. Als je je constant zorgen maakt, kun je niet tegen twijfel of gebrek aan vooruitziendheid. In feite zie je zorgen als een manier om de toekomst te voorspellen en onaangename en beheersbare verrassingen te vermijden. Toch werkt het gewoon niet zo.

Het uitdagen van de intolerantie van onzekerheid is de sleutel tot het verlichten van de angst voor te veel zorgen. Om dit te doen, moet je nadenken en jezelf afvragen of het mogelijk is om zeker te zijn over alles in het leven. Sterker nog, over het echte nut om zeker te zijn van alles wat er gaat gebeuren, en of het echt mogelijk is om alle opties te beoordelen en overal oplossingen voor te vinden.

4. Daag je angstige gedachten uit

Trieste man

Je overmatig zorgen maken betekent dat je alles veel gevaarlijker ziet dan het in werkelijkheid is. Hierdoor overschat je de kans dat er dingen mis gaan en onderschat je je vermogen om met problemen om te gaan. In feite ga je ervan uit dat je ze niet kunt overwinnen.

Deze irrationele pessimistische houdingen staan bekend als cognitieve vervormingen. Ze zijn extreem moeilijk op te geven. Moeilijk betekent echter niet onmogelijk. Met training kun je het.

Begin met het gedetailleerd identificeren van je verontrustende gedachten. In plaats van de gedachte als een feit te behandelen, behandel het als een hypothese die je aan het testen bent. Omdat het onderzoeken en uitdagen van je zorgen en angsten je helpt om een evenwichtiger perspectief te ontwikkelen.

5. Wees je bewust van de invloed van anderen op jou

Emoties zijn besmettelijk. Als gevolg daarvan beïnvloeden de mensen om je heen je veel meer dan je je soms bewust bent. Door een zorgendagboek bij te houden waarin je de gedachte opschrijft die angst veroorzaakt en de trigger ervan, kun je patronen ontdekken. Op deze manier kun je onder ogen zien wat je zorgen baart.

Wanneer je ontdekt wie de mensen zijn die je angst bezorgen, moet je proberen minder tijd met hen door te brengen.

Dit is moeilijk om te doen. Het is echter een feit dat veel mensen, vaak zonder boosaardigheid, hun problemen op je uitstorten, of je angsten versterken met hun houding. Het is moeilijk om te doen, maar het is buitengewoon effectief.

Aan de andere kant is het kiezen van de mensen aan wie je je gedachten wilt toevertrouwen een gevoelig gebied. Zoek naar positieve mensen die je helpen de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en die je leven niet ingewikkelder maken door je meer zorgen te bezorgen dan je al hebt.

6. Doe aan mindfulness

Hand wijzend naar zonsondergang

Je zorgen zijn over het algemeen gericht op de toekomst, op wat er zou kunnen gebeuren. Daarom helpt het focussen op wat er in het heden gebeurt je om je overmatige zorgen over wat er gaat gebeuren los te laten.

Het stelt je in staat om in het huidige moment te leven. Deze strategie is gebaseerd op het observeren van je gevoelens en ze vervolgens los te laten. Je kunt dan identificeren waar je gedachten zijn die je problemen veroorzaken en je helpen om in contact te komen met je eigen emoties.

Hiervoor moet je je gedachten en gevoelens herkennen en observeren zonder iets te proberen te beheersen. Het is alsof je jezelf van buitenaf ziet alsof je een vreemde observeert. Inderdaad, die gedachten loslaten is makkelijker als je ze van buitenaf bekijkt, zonder weerstand te bieden.

Je moet gefocust blijven in het huidige moment. Besteed aandacht aan hoe je lichaam voelt, aan je ademhaling en aan je opduikende gedachten. Op deze manier kun je ze bevrijden, en ook de impasse die ze hebben veroorzaakt.

Mindfulness en meditatie gebruiken om gefocust te blijven op het heden is een eenvoudig concept. Het vergt echter oefening om de vruchten te plukken. Hoewel het in het begin frustrerend kan zijn, versterk je geleidelijk een nieuwe mentale gewoonte. Dit helpt je om uit de cirkel van overmatige zorgen te komen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.