Negen cognitieve vervormingen van depressie

Hoewel de oorsprong van depressie multifactorieel is, zijn cognitieve vervormingen een van de elementen die de meeste invloed hebben op de oorsprong ervan. Wil je weten welke dit zijn?
Negen cognitieve vervormingen van depressie

Laatste update: 30 november, 2021

De cognitieve vervormingen van depressie zijn als mentale filters die betekenen dat je de wereld op een negatieve manier ziet, interpreteert en ervaart. In feite zie je het als beladen met verdriet en zonder hoop. Sommigen zeggen dat het niet duidelijk is wat eerst komt. Of het nu de depressie zelf is of de negatieve gedachten die deze schadelijke benadering van welzijn versterken.

Hoewel steeds meer mensen het hebben over stemmingsstoornissen, weten we er nog lang niet alles van. Een depressie kan je echter zeker op een aantal uiterst onaangename plaatsen brengen. In feite is het wat je denkt en hoe je denkt dat meestal uiteindelijk de architecten van je mentale gevangenis zijn.

Depressie is het resultaat van een heel multifactorieel netwerk waarin de invloed van verschillende variabelen is geïntegreerd. Deze variëren van je genetische aanleg tot omgevings- en sociale factoren waar je geen controle over hebt.

Het is buitengewoon nuttig om depressie en enkele psychologische aspecten ervan te leren kennen. In dit artikel zullen we cognitieve vervormingen bekijken.

Jongeren hebben meer dan ooit te maken met toestanden van hoge mentale uitputting. Dit moet worden aangepakt.

tiener die lijdt aan de cognitieve vervormingen van depressie

Soorten cognitieve vervormingen van depressie

We moeten echt meer gesprekken voeren over depressie, angst, verdriet en het soort prikkelbaarheid dat niet weggaat. Kortom, over geestelijke gezondheid. Het is niet eenvoudig om te bepalen waarom deze aandoeningen verschijnen. Het is echter essentieel om te weten hoe je de mechanismen kunt detecteren die de structuur van een depressieve stoornis vormen.

De University of Western Ontario (Canada) deed onderzoek (Engelse link) dat suggereerde dat cognitieve vervormingen, opgevat als negatieve vooroordelen in het denken, mensen vatbaarder maken voor depressie. Ze moeten echter niet worden beschouwd als de enige variabelen die de ontwikkeling van deze aandoening bevorderen.

In werkelijkheid zijn het stemmingen en gevoelens die als brandstof dienen om deze negatieve en vermoeiende gedachten aan te wakkeren. Ze resulteren in het soort prikkelbaarheid dat je gevangen houdt zonder dat je weet waarom. Het soort prikkelbaarheid dat aanleiding geeft tot gedachten als ‘ ik ben waardeloos’, ‘niemand vertrouwt me’ of ‘waarom zou ik me er druk om maken?’

Het begrijpen van deze gedachtefilters, zoals cognitieve vervormingen, zorgt voor een beter begrip van depressie zelf.

1. Emotioneel redeneren

Emotioneel redeneren is een psychologisch proces waarbij je alles wat er met je gebeurt interpreteert in overeenstemming met hoe je je voelt. Stel bijvoorbeeld dat je je bijzonder down voelt en dat je binnenkort iemand gaat ontmoeten. Diegene is te laat. Je zult dit waarschijnlijk interpreteren als: “Ze hebben vertraging omdat ze me niet echt willen ontmoeten.”

Door niet in staat of niet te weten hoe je met je emoties om moet gaan, weeft je brein valstrikken. In feite beperk je jezelf tot het verwerken van dingen op een emotionele en niet-objectieve manier.

2. Alles of niets

Een andere cognitieve vervorming van depressie is dichotoom of alles-of-niets-denken. Dit zorgt ervoor dat je realiteit en al zijn gebeurtenissen in een vorm van extreem denken filteren. Je bedenkt bijvoorbeeld dat of alles altijd heel goed voor je gaat, of dat het extreem slecht afloopt.

En als het slecht afloopt, heb je het gevoel dat het het einde van de wereld is. De dingen categorisch en in zulke absolute termen zien, definieert een extreem rigide denkpatroon dat tot lijden leidt.

3. Diskwalificatie van het positieve

Als je aan een depressie lijdt, ben je vaak niet in staat iets als positief of hoopvol te waarderen. Je bent je evenmin bewust van je eigen deugden of vaardigheden. Als er iets leuks met je gebeurt, heb je de neiging om het te onderschatten en te bagatelliseren.

4. Het anticiperen op fatalistische conclusies

Je geest werkt anders wanneer deze wordt gedomineerd door ontmoediging, angst en ongemak. In feite interpreteert het alles vanuit een emotioneel en negatief valentiestandpunt. Verder heb je gebrek aan geduld en anticipeer je op onterechte conclusies.

Als je bijvoorbeeld wacht op een antwoord op een examen, sollicitatiegesprek of medische diagnose, vrees je altijd het ergste. Dit filter van negativiteit laat geen ruimte voor enige twijfel en nog minder voor enige hoop. Morgen zal altijd stormachtig zijn.

5. Overgeneralisatie

Stel dat je bent bedrogen in je laatste relatie. Nu denk je dat iedereen je op dezelfde manier zal teleurstellen. Of je bent een maand geleden je baan kwijtgeraakt, maar je voelt je niet in staat om op zoek te gaan naar een andere. Je denkt dat alles verloren is, dat je voor geen enkele organisatie meer een geschikte medewerker bent.

In feite is overgeneralisatie een van de meestvoorkomende cognitieve vervormingen van depressie. Wat er gebeurt, is dat je één negatieve ervaring extrapoleert naar al je toekomstige omstandigheden. Met zo’n benadering verdwijnt al je hoop.

6. Het “moeten”

In 1976 stelde cognitief psycholoog Aaron Beck een hele theoretische architectuur samen rond cognitieve vervormingen. Later, in de jaren ’80, beschreef David Burns ze en maakte ze populairder in verschillende publicaties, zoals in zijn boek Feeling Good: The New Mood Therapy.

Een van de meestvoorkomende cognitieve vervormingen van depressie is wanneer het ‘zou moeten’ verschijnen. Bijvoorbeeld: “Mijn broer is nog niet bij me op bezoek geweest. Na alles wat ik voor hem heb gedaan, zou hij echt dankbaarder moeten zijn.” Of “Ik moet proberen efficiënter te zijn, anders gaan ze slecht over me denken.”

Bij deze cognitieve vervormingen gaat het om rigide opvattingen over hoe anderen of jij zouden moeten zijn. Bovendien ondermijnen ze je zelfrespect en welzijn.

7. De misvatting van rechtvaardigheid

De misvatting van rechtvaardigheid is consequent geïntegreerd in de depressieve focus. Het beschrijft die verborgen behoefte om dingen te zijn zoals je wilt dat ze zijn. Omdat dit niet altijd gebeurt, ervaar je teleurstelling op teleurstelling. Geleidelijk leidt dit tot stemmingsstoornissen.

Huilende vrouw

8. Personalisatie

Als je partner een slechte dag heeft gehad op het werk, is het jouw schuld omdat je gisteren met hem over je problemen sprak. Als je zoon is gevallen bij het voetballen, is het jouw schuld dat hij er niet is. Weinig dingen zijn schadelijker dan werkelijkheden die niet van jou zijn op je eigen schouders dragen.

9. De obsessie met labelen en devalueren

Dit is nog een voorbeeld van hoe gedachten kunnen fungeren als vallen waarin je voortdurend valt en gekwetst wordt. Je maakt bijvoorbeeld een fout en zegt tegen jezelf: “Ik ben compleet waardeloos.” Je kijkt in de spiegel en veracht wat je ziet. Daarmee devalueer je jezelf. Dit verandert je in iemand die extreem gevaarlijk is voor je eigen welzijn. Het is nooit het juiste om te doen.

We moeten in gedachten houden dat al deze cognitieve vervormingen van depressie het lijden van de aandoening zelf intensiveren. In feite beland je, bijna zonder het te beseffen, gevangen in een psychologische gevangenis waar je emoties, gedachten en gedragingen tegen je samenspannen. Als je je zo voelt, vraag dan zo snel mogelijk om hulp.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bathina, K.C., ten Thij, M., Lorenzo-Luaces, L. et al. Individuals with depression express more distorted thinking on social media. Nat Hum Behav 5, 458–466 (2021). https://doi.org/10.1038/s41562-021-01050-7
  • Rnic, K., Dozois, DJ y Martin, RA (2016). Distorsiones cognitivas, estilos de humor y depresión. Revista europea de psicología , 12 (3), 348–362. https://doi.org/10.5964/ejop.v12i3.1118
  • Spinhoven P, van Hemert AM, Penninx BW. Repetitive negative thinking as a predictor of depression and anxiety: A longitudinal cohort study. J Affect Disord. 2018 Dec 1;241:216-225. doi: 10.1016/j.jad.2018.08.037. Epub 2018 Aug 10. PMID: 30138805.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.