Manieren om te reageren op ontmoedigende opmerkingen

Veel van degenen die ontmoedigende opmerkingen maken, doen dat omdat ze een laag zelfbeeld hebben. Zoals je je kunt voorstellen, maken mensen die het beter lijken te doen dan zij dat ze zich ongemakkelijk voelen.
Manieren om te reageren op ontmoedigende opmerkingen

Laatste update: 01 september, 2021

Het eerste dat je moet doen voordat je reageert op ontmoedigende opmerkingen, is tot tien tellen. Onthoud dat de mening van iemand over jou je niet kan kwetsen, tenzij je echt gelooft dat het waar is. Jij bent de baas over de kracht die je aan woorden geeft. Toch is het niet gemakkelijk om volledig ongevoelig te zijn voor opmerkingen van anderen, toch?

Sommige mensen wensen je het beste, alleen niet zo goed als ze zichzelf wensen. Daarom kunnen ze plotseling een verontrustende houding of gedrag vertonen dat je humeur kan beïnvloeden, je illusies kan verstikken en al je dromen kan belemmeren. Het meest complexe is dat deze opmerkingen gemiddeld genomen komen van degenen die het dichtst bij je staan.

Is het je ooit overkomen dat een van je “beste” vrienden je vertelt dat je je tijd verdoet met je studieplan? Dat het het beste is om te stoppen met studeren en je te concentreren op iets dat haalbaarder is? Misschien was het een van je ouders die je vertelde dat je partner je niet verdient en dat je iets “beters” zou kunnen krijgen.

De waarheid is dat veel mensen je kunnen kwetsen, bewust of onbewust, en dit is iets waar je mee moet leren omgaan.

Een vrouw hoort minachtende opmerkingen

Sleutels om te reageren op ontmoedigende opmerkingen

De persoon die je probeert te ontmoedigen, verbergt eigenlijk een specifiek persoonlijkheidspatroon. In feite probeert niemand met voldoende psychologische volwassenheid, empathie en goede sociale vaardigheden onder welke omstandigheden dan ook de stemming van iemand anders te ondermijnen.

Ze kunnen hun constructieve (en respectvolle) mening geven, maar ze zullen zelden proberen de motivatie en hoop van een ander te temperen.

Sterker nog, je zult nooit proberen de geest van iemand die je respecteert te temperen. Bovendien onthulden specialisten zoals Dr. Leonidas Hatzithoma van de Aristoteles-universiteit van Thessaloniki in Griekenland in een onderzoek dat vernedering het doel is van dit soort dynamiek.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat zijn of haar bedoeling is voordat je reageert op iemand die minachtende opmerkingen uitdeelt.

Over het algemeen proberen deze mensen hun mening op te dringen en hun superioriteit te bewijzen door te proberen jouw wensen te ondermijnen. Waarom? Wat ze eigenlijk proberen te doen, is je vooruitgang en geluk belemmeren. Ze ontmoedigen en kleineren om je naar hun niveau te brengen zodat je gelukkig bent, maar niet meer dan zij.

Dus wat moet je doen met ontmoedigende opmerkingen?

De bedoeling achter ontmoedigende opmerkingen is om je dromen te verachten, dus negeer ze

“Die reis is het niet waard, misschien wil je een andere bestemming zoeken.” “Je hobby is nutteloos, focus op iets praktisch.” “Waarom ga je nog een huisdier adopteren? Ze geven je alleen maar problemen en zijn hinderlijk.” “Zet geen hoop op die persoon, want die zal zeker tegenvallen.”

Er zijn duizenden voorbeelden van de codes en uitdrukkingen die worden gebruikt door mensen die bedreven zijn in het kleineren van anderen. Echter, er is iets waar je rekening mee moet houden: mensen proberen je te kleineren en te ontmoedigen omdat ze jaloers zijn op wat je doet, wat je leuk vindt en wat je definieert. Er is niets constructiefs of nuttigs aan iemand wiens doel het is om jou bang te maken.

Je hebt het volste recht om je eigen weg te gaan en ook om je eigen fouten te maken. Daarom, hoewel je het advies van anderen moet opvolgen, zal de uiteindelijke beslissing altijd de jouwe zijn. Daarom verdient iedereen die probeert je geest te temperen en je te ontmoedigen tijdens de reis van het leven je aandacht niet. Dus hecht geen waarde aan woorden die niet nuttig voor je zijn.

Een gefrustreerde vrouw

Waarom iemands illusies boycotten? Laat ze hun echte bedoelingen onthullen

Als je wilt reageren op iemand die je probeert te ontmoedigen, moet je van tevoren een paar vragen voorbereiden. Dit komt omdat het niet altijd gemakkelijk is om weg te komen van degenen die erop staan je humeur te beïnvloeden.

Veel mensen willen je hun ideeën opdringen, je verzwakken met hun deprimerende opmerkingen en elke zweem van illusie en motivatie ondermijnen.

Zou je niet graag volledig immuun zijn voor dergelijke praktijken? Dit is niet altijd mogelijk. Deze situaties vereisen actie, maar je moet kalm blijven en je verstand op scherp zetten. Vragen als deze kunnen nuttig voor je zijn:

  • ‘Ik respecteer je mening en ik zal er rekening mee houden. Het zou echter fijn zijn dat je duidelijk aangeeft waarom je me minacht en probeert te ontmoedigen.’
  • ‘Ik hoor je, maar je moet begrijpen dat je woorden me niet helpen en eigenlijk een negatief effect op me hebben. Ik vraag je om op te letten hoe je over mijn wensen praat.’

Reageren op ontmoedigende opmerkingen: acties spreken meer dan woorden

Er zit frustratie achter degenen die ernaar verlangen je glans weg te nemen en je drive om uit te blinken en te slagen in het leven te temperen. Deze mensen hebben geen respect en geen eigenwaarde. In feite verwachten velen van hen dat anderen naar hetzelfde niveau van minderwaardigheid, leegte en ongeluk gaan.

Zoals je je kunt voorstellen, is de beste manier om te reageren op iemand die je probeert te ontmoedigen, een hint te geven van wat je waard bent. Acties spreken voor het grootste deel luider dan woorden. Er is dus niets zo geruststellend als het nastreven van je dromen precies zoals je wilt en zonder dat iemand zijn denkbeeldige beperkingen oplegt.

Er zijn tijden waarin juist het tegenovergestelde doen van wat anderen aanbevelen de beste optie is. Geef duistere emotionele vampiers geen macht als je het licht wilt vinden. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom rennen we zo graag achter giftige mensen aan?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom rennen we zo graag achter giftige mensen aan?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je achter giftige mensen aan bent gegaan, hoewel je wist dat dit slecht voor je was. Waarom doe je het dan toch?  • Hatzithomas, L., Voutsa, M. C., Boutsouki, C., & Zotos, Y. (2021). A superiority–inferiority hypothesis on disparagement humor: The role of disposition toward ridicule. Journal of Consumer Behaviour. doi: 10.1002/cb.1931