Leren studeren: we geven je vijf essentiële tips

Leren studeren: we geven je vijf essentiële tips
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Albert Einstein heeft ooit deze woorden opgeschreven: “Beschouw studies nooit als een verplichting, maar eerder als een kans om binnen te dringen tot de mooie en wonderbaarlijke wereld van de kennis.” Als we aandacht schenken aan zijn advies, dan kan studeren in ons leven iets natuurlijk worden. Maar je hebt goede gewoonten nodig om te verwezenlijken wat hij zegt. Je hebt goede studiegewoonten nodig. Is het mogelijk? Natuurlijk is het mogelijk! Dat is de reden waarom we beslist hebben om vijf tips met jou te delen. Ze zullen je tonen hoe je beter kan leren studeren.

Studeren is een manier om op intellectueel vlak te groeien. Helaas zien we het meestal als een vervelende verplichting. Dit ondermijnt dan de motivatie van een persoon. Op zijn beurt zal dit alleen maar de kans vergroten dat studeren angst en frustratie veroorzaakt.

Studeren vereist een positieve benadering

Als we studeren als een verplichting beschouwen, dan zullen we waarschijnlijk de gewenste langetermijnresultaten niet behalen. We zullen ook steeds meer tijd nodig hebben om dezelfde dingen te studeren. De meeste informatie zal bovendien slechts een dag of twee in ons hoofd blijven…

Beter leren studeren

Als we daarentegen op de juiste manier leren studeren, dan zullen we tijd en inspanning besparen. We zullen ook angst en frustratie voorkomen. De kans zal ook groter zijn dat we onze doelstellingen behalen. Als we nu eens beginnen met jouw situatie te ontleden? Stel jezelf de volgende vragen. Studeer ik op een goede manier? Kan ik het beter doen? Je kan deze vragen beantwoorden door de volgende sleutelaspecten te bekijken. Je zal snel beter leren studeren.

“Leren is net als roeien tegen de stroom in. Zodra je stopt, kan je achteruit gaan.”

-Edward Benjamin Britten-

Vijf sleutels om beter te leren studeren en goede resultaten te behalen

Je zal dus volhardend moeten zijn en deze tips door je studies heen moeten toepassen zodat alles op de juiste manier in je geest kan werken.

1. Verdeel je tijd in kortere tijdsperiodes

Het is bewezen dat we terwijl we studeren, geen lange aandachtsspanne bezitten. Dat is de reden waarom het gunstiger is om niet langer dan 30 minuten achter elkaar te spenderen aan studeren. Onze hersenen zijn ontworpen om beter te werken en meer informatie sneller te verwerken. Je behaalt betere resultaten uit je hersenen door gedurende korte herhaaldelijke perioden te studeren, eerder dan gedurende lang uitgerekte perioden.

Probeer ook om niet minder te slapen. Want dat is een grote vergissing. Als je de uren niet slaapt, die je nodig hebt, zullen je hersenen niet op 100% van hun vermogen werken.

2. Beter leren studeren door een studieroutine tot stand te brengen

Een studierooster creëren en het op regelmatige basis opvolgen heeft geweldige voordelen. Hoe beter georganiseerd je bent, hoe gemakkelijker het is om het onderwerp aan te pakken. Je zal niet veel tijd moeten spenderen aan het studeren van hetzelfde. Op deze manier zal je vermijden dat je zoveel ‘s nachts en in de vroege ochtenduren moet studeren. Want dat zijn de tijdstippen waarop de vermoeidheid zijn intrede doet als gevolg van een gebrek aan slaap. Onze concentratie wankelt dan. Dit betekent dat we drie keer meer tijd zullen nodig hebben om dezelfde informatie te onthouden.

Een routine volgen tijdens het studeren bevordert de concentratie en helpt ons beter presteren.

3. Studeer dagelijks en probeer te evalueren hoe je vooruitgang boekt

Mensen die elke dag naar de sportzaal gaan zijn fitter dan de personen die één keer per week gaan, toch? Wel, hetzelfde gebeurt met studeren. Als je leert hoe je op dagelijkse basis kan studeren, dan zal de belangrijkste informatie onthouden zonder je toevlucht te moeten nemen tot ‘binge-studeren’. Het zal ook minder werk voor je zijn omdat je deze studiegewoonte als gebruikt hebt.

Je kan dit aantonen door jezelf te testen omtrent wat je gestudeerd hebt. Je zal je vooruitgang merken. Bovendien zal je in staat zijn om je vergissingen vast te stellen en ze te corrigeren.

Vijf tips om beter te studeren

4. Maak documenten met samenvattingen

Maak korte samenvattingen op afzonderlijke bladen. Dit helpt ons om wat we aan het studeren zijn om beter te onthouden en te begrijpen. Op deze manier leren we het niet alleen uit het hoofd maar leren we het ook echt. Het resultaat is dat de kans kleiner is dat we het zullen vergeten. We kunnen het ook gemakkelijk voorstellen of uitleggen indien nodig.

5. Schop alle afleidingen de deur uit

De tijd die je aan studeren besteedt, moet alleen in functie van het studeren zijn. Het beste wat je daarom kan doen, is een eind maken aan alle mogelijke afleidingen in je omgeving wanneer je je klaar maakt om te studeren.

Hiertoe behoren je mobiele telefoon, de televisie, andere mensen enzovoort. Je kan dus best uit de buurt van deze dingen blijven. Herinner jezelf dat het slechts voor een korte tijdsperiode is. Het zou dus niet moeilijk moeten zijn. Na elke sessie kan je jezelf belonen met vijf minuten aan de telefoon, als je dat wil.

Het is dus echt mogelijk om je begrip over wat studeren eigenlijk is, te veranderen door deze tips te gebruiken. Het is niet alleen mogelijk maar het is ook uitermate nuttig. Want je leert beter en doeltreffender studeren. Waarom probeer je het zelf eens niet? Je zal zien dat studeren een prettige en stimulerende tijd wordt.

“Intelligentie bestaat niet alleen uit kennis maar ook uit de vaardigheid om de kennis in de praktijk om te zetten.”

Aristoteles


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.