Haal het meeste uit je studietijd met deze strategieën

Haal het meeste uit je studietijd met deze strategieën

Laatste update: 13 oktober, 2017

Studeren is een taak die opperste concentratie en aandacht vereist om de beste resultaten te kunnen behalen. Het gaat er niet om dat je uren en uren achter elkaar naar je aantekeningen zit te staren, maar juist dat je weet hoe je optimaal kunt profiteren van de tijd waarin je studeert. Haal het meeste uit je studietijd met deze strategieën.

Het is belangrijk om goede strategieën te ontwikkelen zodat je geen tijd verspilt of wordt meegesleept door de gespannenheid die geproduceerd wordt bij de gedachte dat iemand je kennis gaat evalueren en je al het materiaal moet onthouden dat je in de klas hebt geleerd. Hier is wat advies dat behoorlijk nuttig kan zijn wanneer je je wilt voorbereiden op een examen.

1. Ga op zoek naar de juiste omgeving

Het is belangrijk om een goede plek te vinden om te studeren, waar je je op je gemak voelt, met de juiste verlichting en temperatuur. Vind een plek waar niet te veel afleidingen of mensen zijn die je kunnen storen. Het kan een geïsoleerde en rustige kamer in je huis zijn of de bibliotheek. Vermijd plekken waar je afgeleid zou kunnen worden of verleid wordt door elektronische apparaten zoals de televisie .

Vrouw Die Haar Vinger Voor Haar Lippen Houdt

2. Bereid het materiaal voor voordat je begint

Maak een lijst van alles wat je nodig zult gaan hebben. Je concentratie continu verstoren om materiaal te vinden is niet alleen contraproductief, maar geeft je ook een excuus om niet door te gaan met studeren. Leg alles wat je nodig gaat hebben op tafel. Probeer afleidingen te elimineren door alles wat je niet nodig hebt van de tafel te halen, zoals aantekeningen van andere vakken.

3. Neem korte pauzes

Gedurende acht uur achter elkaar een goede concentratie behouden is praktisch onmogelijk. Je zult rust nodig hebben en jezelf zo nu en dan een paar minuten moeten afleiden van de taak waar je mee bezig bent. Experts bevelen aan om elke twee uur een pauze van vijftien minuten te nemen. Neem niet korter of langer dan vijf tot vijftien minuten pauze, maar sla ze ook niet over, aangezien vermoeidheid het leren in de weg staat.

Meisje Dat Een Kopje Koffie Drinkt En Bij Zichzelf Denkt Haal Het Meeste Uit Je Studietijd

4. Leer te prioriteren

Niet alles is even belangrijk, leer dus om je taken te prioriteren. Begin met het onderwerp waarvan jij denkt dat het het meest belangrijk is en wees er zeker van dat je erg genoeg tijd aan besteedt. Als je het meest moeilijke of gecompliceerde voor het laatst bewaart, zul je wellicht te moe zijn om het goed te leren. Plan je dag dus zo dat je eerst de belangrijkste taken doet en schat ongeveer in hoe lang je erover zult doen.

5. Gebruik motivatiestrategieën

Er zijn dagen waarop het erg moeilijk is om jezelf zo ver te krijgen om te gaan studeren. Daarom moet je jezelf motiveren . Geef jezelf bijvoorbeeld een beloning nadat je een bepaald doel hebt bereikt. Stel voor jezelf vast wat je aan het einde van de dag gedaan wilt hebben en als je dat doel eenmaal hebt bereikt, doe dan iets wat je leuk vindt, zoals een aflevering kijken van je favoriete serie of een drankje doen met vrienden.

6. Maak het materiaal jezelf eigen

We weten allemaal dat het bestuderen van wiskunde anders is dan het leren van geschiedenis. Voor sommige vakken moet je bepaalde concepten uit het hoofd kennen. Eén manier om het leren te vergemakkelijken is door de dingen die je hebt gelezen jezelf eigen te maken. Dit betekent niet dat je het materiaal gewoon leest totdat het in je geheugen zit, maar ook dat je het ook echt begrijpt en in staat bent om het uit te leggen in je eigen woorden.

Iets memoriseren zonder ook maar te proberen om het te begrijpen kan nuttig zijn als het je doel is om de informatie op te slaan in je kortetermijngeheugen. Maar wil je dat je het over een poosje nog steeds weet, dan kan het helpen om aan voorbeelden uit de realiteit te denken die relateren aan iets wat je hebt geleerd.

7. Luister naar muziek

Niet iedereen kan zich op dezelfde manier concentreren. Naar muziek luisteren helpt sommige mensen om zich te concentreren, maar het hangt allemaal af van de manier waarop jij studeert en het materiaal dat je aan het leren bent. Over het algemeen kan klassieke muziek of ontspannen muziek fijn zijn tijdens het studeren. Muziek kan een nuttige rol spelen bij het leren, vooral bij taken waar creativiteit voor nodig is.

8. Zet je telefoon uit

Als je op het punt staat om te gaan studeren, zorg er dan voor dat je telefoon niet naast je ligt. Constant e-mails en sms’jes lezen zal het leren elke paar minuten onderbreken, wat het extreem moeilijk maakt om je te kunnen concentreren. Gebruik je pauzes om je telefoon te checken en met mensen te praten.

Jongen Die Bezig Is Op Zijn Telefoon Voor Wie De Boodschap Haal Het Meeste Uit Je Studietijd Niet Geldt

9. Probeer de laatste paar uur voor een examen niet meer te hoeven studeren

Het is contraproductief. Het is het beste om de dagen voor het examen te studeren en de nacht ervoor goed te slapen. Onderzoek wijst uit dat slapen  nadat nieuwe informatie is opgeslagen in het brein helpt om die informatie te consolideren in je geheugen. Het is dus belangrijker om de nacht ervoor goed te slapen, dan de nacht te gebruiken om informatie te bekijken die toch nooit geconsolideerd gaat worden. Een gebrek aan nachtrust zal bovendien een negatief effect hebben op je prestaties tijdens het examen.

Iedereen weet wel welke studiestrategieën het beste voor hem werken, dus benader en interpreteer deze suggesties gebaseerd op je eigen vaardigheden en doelen. Aandacht, motivatie en concentratie zijn belangrijke variabelen die je moet leren reguleren als je het meeste uit je potentieel wilt halen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.