Behoefte aan afsluiting: kun jij onzekerheid tolereren?

De cognitieve behoefte aan afsluiting verwijst naar het gevoel van urgentie dat sommige mensen hebben om onmiddellijke antwoorden en duidelijkheid te moeten krijgen over dingen in hun leven.
Behoefte aan afsluiting: kun jij onzekerheid tolereren?

Laatste update: 20 juli, 2020

In dit artikel bespreken we de behoefte aan afsluiting. In de loop van je leven zul je te maken krijgen met onzekerheid. Iedereen krijgt hier mee te maken. Er zullen dingen aan de orde komen die je niet had kunnen voorspellen, evenals omstandigheden waarin je ervaringen uit het verleden niet of niet veel zullen helpen.

Niet iedereen reageert echter op dezelfde manier op onzekerheid. Terwijl sommige mensen zich redelijk op hun gemak voelen in dit soort cognitieve limbo, willen anderen zo snel mogelijk naar stabiele grond. Dit soort verschillen is precies wat de Need for Closure Scale (NFCS – schaal voor de behoefte aan cognitieve afsluiting) meet.

Als je de mensen om je heen observeert, zul je bepaalde mensen zien die het moeilijk vinden om beslissingen te nemen, vooruit te kijken of zich te vast te leggen aan een mening.

Je komt ook individuen tegen die sterk de voorkeur geven aan orde, routine en concrete ideeën. Vandaag zullen we het hebben over de Need for Closure-schaal, die je kan helpen bepalen in welke categorie je valt. Als je geïnteresseerd bent, lees dan verder!

Iemand met veel vragen heeft behoefte aan afsluiting

Wat houdt de behoefte aan cognitieve afsluiting in?

Dit concept verwijst naar de impuls om een definitief antwoord op een probleem of gebeurtenis te zoeken en te behouden. Het komt voort uit een afkeer voor verwarring, onzekerheid of dubbelzinnigheid.

Ondanks het feit dat externe omstandigheden onze reacties kunnen beïnvloeden, zijn we allemaal voorbestemd om onszelf ergens in dit relatief stabiele continuüm te plaatsen.

De behoefte aan afsluiting heeft twee verschillende strekkingen:

  • De tendentie tot urgentie. Dit verwijst naar de behoefte aan een onmiddellijk antwoord op een onzekere situatie. Bijvoorbeeld: “Wanneer kom ik erachter of ik de baan heb of niet?” Degenen met een duidelijke tendentie tot urgentie hebben de neiging om zeer snel beslissingen te nemen en kunnen veel angstgevoelens ervaren als dingen niet concreet zijn.
  • De tendentie tot permanentie. Dit is de sterke wens om de cognitieve afsluiting die je hebt weten te krijgen te behouden en voort te laten duren. Je hebt de antwoorden nodig om stabiel en trouw aan jezelf te blijven en je streeft ernaar nieuwe informatie te vermijden die die stabiliteit zou kunnen beïnvloeden.

De Need for Closure-schaal

Deze schaal die de behoefte aan afsluiting meet is een instrument dat het mogelijk maakt om te meten waar je je bevindt in het continuüm. Hoewel de oorspronkelijke test 42 verklaringen bevat, laten we je vandaag een verkorte versie zien.

De schaal bestaat uit 14 uitspraken waaraan je een puntwaarde moet toekennen tussen 1 (helemaal mee oneens) en 6 (helemaal mee eens), afhankelijk van wat je het beste omschrijft.

Behoefte aan afsluiting – de stellingen van deze schaal

  • In onzekere situaties neem ik liever een onmiddellijke beslissing, wat dat ook is.
  • Als ik voor verschillende potentieel geldige opties sta, kies ik er snel en zonder aarzeling één uit.
  • Als ik een beslissing moet nemen, maak ik die liever op basis van de eerst beschikbare oplossing, in plaats van zorgvuldig te overwegen welke beslissingen ik moet nemen.
  • Ik voel mij erg ongemakkelijk als dingen om mij heen niet op zijn plaats zijn.
  • Over het algemeen vermijd ik deel te nemen aan discussies over dubbelzinnige of controversiële onderwerpen.
  • Als ik een probleem moet oplossen, denk ik er niet veel over na, ik beslis gewoon zonder aan mezelf te twijfelen.
  • Als ik een probleem moet oplossen, verspil ik meestal geen tijd aan het nadenken over verschillende standpunten.
  • Ik heb liever mensen om mij heen die dezelfde ideeën hebben als ik en dezelfde voorkeuren en dingen die ze niet leuk vinden.
  • Over het algemeen zoek ik niet naar alternatieve oplossingen voor problemen waarvoor ik al een beschikbare oplossing heb.
  • Ik voel me ongemakkelijk als ik geen snel antwoord krijg op een probleem waarmee ik te maken heb.
  • Elke oplossing voor een probleem is beter dan in een staat van onzekerheid leven.
  • Ik geef de voorkeur aan activiteiten waarbij het heel duidelijk is wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren.
  • Zodra ik een oplossing voor een probleem heb gevonden, heb ik het gevoel dat het geen zin heeft om tijd te verspillen aan het nadenken over andere mogelijke oplossingen.
  • Ik geef de voorkeur aan dingen die ik gewend ben boven dingen die ik niet ken of niet kan voorspellen.
Hoe interpreteer je de resultaten van de need for closure-schaal

De resultaten interpreteren

Om je eindscore te krijgen, tel je gewoon de punten die je aan elke vraag hebt toegewezen bij elkaar op. Je score moet ergens tussen de 0 en 84 liggen. Hoe hoger de score, hoe groter de behoefte aan cognitieve afsluiting.

Dit concept heeft invloed op het bedenken van hypothesen en alternatieven voor situaties die in je leven voorkomen. Het heeft ook te maken met hoe empathisch, tolerant en flexibel je bent wat betreft je inschatting en besluitvorming.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Horcajo, J., Díaz, D., Gandarillas, B., & Briñol, P. (2011). Adaptación al castellano del Test de Necesidad de Cierre Cognitivo. Psicothema23(4), 864-870.
  • Luis, J., Cervone, N., Biglieri, J., & Quattrocchi, P. Propiedades psicométricas del Test revisado de Necesidad de cierre cognitivo (TR-NCC) en una muestra de estudiantes de la Universidad de Buenos Aires.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.