Stoppen met reageren en een creatief leven leiden

Creatieve mensen zijn moedig en nemen risico's. Als het leven hen hard raakt, reageren ze niet door te gaan liggen. Ze handelen op een innovatieve manier en zien kansen. Ze luisteren naar hun intuïtie om originele antwoorden te vinden.
Stoppen met reageren en een creatief leven leiden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het kan een grote uitdaging zijn om een creatief leven te beginnen. Het betekent vooral dat je oude patronen en gewoontes moet kunnen doorbreken. Creativiteit is synoniem met zelfontplooiing en lef. Beide dingen kunnen je helpen een vrijer leven op te bouwen.

Als mensen praten over innovatie en het belang van het gebruik van je creatieve geest, gaan ze ervan uit dat het betekent dat je in staat bent om nieuwe en andere ideeën te produceren. Als je ervan overtuigd bent dat dat alles is wat je nodig hebt, zal je teleurgesteld uitkomen. Creativiteit is meer dan je cognitieve vermogens. Het gaat ook om het nemen van actie.

Dit is de conclusie die experts trokken op de meest recente internationale conferentie over creativiteit in het Marconi Institute for Creativity in Bologna. Een idee is niet veel waard als het niet tot stand komt. Een project wordt nooit uitgevoerd als je er geen betrokkenheid, verantwoordelijkheid en durf in brengt.

Laten we een paar voorbeelden nemen. Sherlock Holmes zou niet hebben bestaan als Arthur Conan Doyle niet nauwgezet had gewerkt aan zijn schrijverscarrière. Hij heeft zelfs zijn carrière als arts terzijde geschoven om dat te doen.

Beethoven is een ander voorbeeld. Hij componeerde zijn Negende Symfonie toen hij bijna doof was. Deze voorbeelden laten zien dat creatief zijn verder gaat dan alleen maar verbeelding. Het vergt vasthoudendheid en, in veel gevallen, opoffering.

Als je een stem in je hoort die zegt ‘je kunt niet schilderen’, ga dan zeker schilderen, dan zal die stem het zwijgen worden opgelegd.

Vincent Van Gogh

Een man met een lichtgevende wereldbol

Stop met reageren: onderneem actie, neem risico en leef een creatief leven

Veel mensen nemen genoegen met een reactie op het leven. Dingen gebeuren en de acties die ze dan ondernemen zijn als bladeren die door de wind weg worden geblazen.

Ze vergeten dat er een bepaalde tijd is tussen een gebeurtenis en hun reactie. Deze tijd is de sleutel tot alles. Je kunt jezelf bevrijden tijdens dat moment. Het geeft je de mogelijkheid om op een andere, individuele en innovatieve manier te handelen.

De American Psychological Association (APA) werkte samen met de Universiteit van Amsterdam aan een studie die aantoonde dat je je welzijn echt kunt verbeteren als je een creatief leven gaat leiden.

Wanneer je creativiteit in actie omzet, is het makkelijker om negatieve gedragspatronen uit het verleden achter te laten. Van daaruit kun je een betere relatie met jezelf opbouwen. Uiteindelijk gaan verlangen en gedrag altijd hand in hand.

Het is ook belangrijk omdat het betekent dat je meer mogelijkheden hebt als er zich een probleem voordoet. Uiteindelijk zijn het de creatieve mensen die de wereld vooruit helpen.

Hoe kun je dan precies een creatief leven beginnen? Hoe doe je dat als je dagelijkse realiteit vol zit met starre, inflexibele structuren en routines? Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om aan te werken.

Lateraal denken

Lateraal denken is een concept dat Edward de Bono introduceerde in zijn boek The Use of Lateral Thinking uit 1967. Hij hielp mensen de fundamenten van creativiteit te begrijpen.

Lateraal denken betekent dat je verder gaat dan de logica. Het betekent onder andere:

Dit vermogen kan ook je denkprocessen op gang brengen en je helpen om nieuwe, onbekende paden te vinden. Het betekent voorbij het comfort van de logica gaan. Ook kan het je helpen om problemen vanuit nieuwe invalshoeken te zien.

Een vrouwensilhouette met zonsondergang

Je kunt meer veranderen dan je denkt

Jouw geest is waarschijnlijk vol met gedachten als “ik moet” en “ik zou.” Dit zijn twee machtige vijanden die niets anders doen dan je een leven te laten leiden door verplichtingen, stress en de angst om nooit aan die innerlijke eisen te kunnen voldoen.

Je moet die gedachten uitschakelen en nieuwe denkpatronen creëren. Natuurlijk moet je verstandig zijn en doen wat er gedaan moet worden.

Als je echt elke tak van deze mentale bossen analyseert, besef je dat veel van die verantwoordelijkheden je niet helpen. Ze houden je tegen om te groeien en te bloeien. Aarzel dus niet om de takken die zinloze angst veroorzaken te snoeien.

Hoe begin je met een creatief leven?

Dr. Scott Barry Kaufman, directeur van het Imagination Institute in het Positive Psychology Center van de Universiteit van Pennsylvania, heeft enkele tips voor een creatiever leven. Je moet bereid zijn om nieuwe dingen te proberen. Creativiteit komt niet voort uit situaties waarin je onder hoge druk staat. Routine vermoordt je motivatie, dromen en intuïtie.

Soms heb je geen andere keuze dan een stapje terug te doen en wat perspectief te krijgen. De mogelijkheid om uit de luchtbel van je dagelijkse leven te komen kan je helpen om nieuwe manieren te vinden om naar dingen te kijken.

Jezelf onderdompelen in nieuwe ervaringen kan veel betekenen. Het brengt je ertoe om zo veel inspirerende dingen te doen, zoals:

 • je geest te openen
 • te leren
 • alles te lezen wat je in je handen krijgt
 • mensen te ontmoeten
 • je te verbinden met je realiteit op een ander niveau

Het leven van een creatief leven kan je helpen om te stoppen met alleen maar te reageren op de dingen die met je gebeuren. Als iets je hard raakt, reageer dan niet vanuit een plaats van inertie.

Doe het op een innovatieve manier om je beter aan te passen aan de situatie en om brutaler en veerkrachtiger te worden. Dat is de enige manier om een betere realiteit vorm te geven, een realiteit die in lijn is met je waarden en wensen. Wellicht ook interessant voor jou

Mary Wollstonecraft: de eerste feministe
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mary Wollstonecraft: de eerste feministe

Mary Wollstonecraft wordt gezien als een van de eerste feministen, in een tijd dat de wereld daar nog niet klaar voor was.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ivcevic, Z., & Hoffmann, J. D. (2019). Emotions and creativity: From process to person and product. In J. C. Kaufman & R. S. Sternberg (Eds.). Cambridge Handbook of Creativity (pp. 273-295). New York: Cambridge University Press.
  • Baas, M., De Dreu, C. K. W., & Nijstad, B. A. (2008). A meta-analysis of 25 years of mood-creativity research: Hedonic tone, activation, or regulatory focus? Psychological Bulletin, 134(6), 779–806. DOI:10.1037/a0012815
  • Ivcevic, Z., & Brackett, M. (2015). Predicting creativity: Interactive effects of Openness to Experience and Emotion Regulation Ability. Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, 9, 480-487. http://dx.doi.org/10.1037/a0039826

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.