Het belang van leven in het heden

In het heden leven en het waarderen is een van de grootste geschenken die je jezelf kunt geven. Ontdek hier waarom.
Het belang van leven in het heden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Leven in het heden is iets waar je je waarschijnlijk goed van bewust bent, maar dat je niet uitvoert. Dat komt omdat je altijd aan het haasten bent, aan het werk bent en je gestrest voelt. Eigenlijk is elke dag hetzelfde. In feite is het alleen als je ziek bent of geconfronteerd wordt met een ongunstige situatie dat je je bewust wordt van het hier en nu, van degene dat wat je negeerde zonder het zelfs maar te beseffen.

Door continu aan je toekomst te denken, kun je echter niet genieten van het ‘nu’. Dit ‘nu’ omvat alles wat je leven betekent en het is de plek waar positiviteit en geluk leven.

“Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, concentreer de geest op het huidige moment.”

Prins Gautama Siddhartha

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen

Dit is een van de bekendste spreekwoorden. Je hebt ongetwijfeld ooit dit advies opgevolgd. Hoe lang duurde het echter? Waarschijnlijk maar een dag of twee.

Dat komt omdat alle haast en stress en vooruitdenken je ervan weerhoudt om naar je huidige moment te kijken en te zien wat je tot nu toe hebt bereikt. Het zorgt ervoor dat je niet kunt genieten van je prestaties en dwingen je om altijd verder te kijken dan jezelf.

Man met hand op zijn gezicht is bezorgd

Het heden duurt maar even. Een minuut die al voorbij is, kan als het verleden worden beschouwd en de volgende minuut waar je naartoe gaat, is de toekomst. Inderdaad, de tijd is vluchtig en moeilijk om van te genieten.

Het grappige is dat je de neiging hebt om meer belang te hechten aan je verleden en je toekomst dan aan je heden. Degene die zo snel voor je ogen voorbij gaat dat je het niet eens doorhebt.

Je bent gewend te kijken waar je heen gaat lopen, in plaats van waar je nu bent.

Dit betekent niet dat je niet aan je verleden of je toekomst moet denken. In feite helpt het verleden je om te leren en vooruit te komen. Aan de andere kant kan de toekomst je helpen je doelen te bereiken, jezelf te motiveren en te dromen van wat je wilt. Maar waar is het heden in dit alles?

Waardeer je heden, evenals je verleden en je toekomst

Vrouw met opgeheven armen geniet van het leven in het heden

Het heden ontwijken doe je onbewust. Dat is wat je is geleerd om te doen. Sterker nog, je negeert het zonder het te beseffen. Als je echter niet in het heden leeft, idealiseer je de toekomst waar je altijd aan denkt. De toekomst waar je naartoe gaat, maar die je als iets heel ver ziet.

Je denkt aan een geïdealiseerde toekomst bijna als een droom die nooit echt zal zijn.

Zoals we al zeiden, de toekomst is die minuut, dat uur dat nog moet komen. De toekomst zien als iets ver weg en geïdealiseerd is een ontsnappingsroute uit een heden waarmee je niet tevreden bent.

Waarom denk je dat wat komen gaat altijd beter zal zijn? Omdat alle mensen zo denken. Werkt het echter? In feite moet je voorzichtig zijn bij het idealiseren van die toekomst waar je van droomt, want het kan teleurstellend zijn als die er eindelijk is.

Dan zul je je verrast voelen. Je zult jezelf afvragen: “Is dit het?” Je zult je realiseren dat je idee van je toekomst een teleurstellende droom was die je uiteindelijk helemaal niet bevredigde.

Dan blijf je denken aan de volgende morgen enzovoort. In feite probeer je altijd verder te kijken, wanneer je zou moeten kijken naar de stappen die je nu neemt, en hoe goed je het doet.

Welke tips moet je in gedachten houden om je op vandaag te concentreren en niet op morgen?

  • Als je iets wilt doen, doe het dan nu. Of je nu op reis gaat of van baan verandert, doe het en verander je leven. Denk niet dat morgen een beter moment is om het te doen dan nu. Als je ergens zeker van bent, denk er dan niet over na, maar doe het gewoon!
  • Denk niet aan wat er kan gebeuren, geniet van wat je nu hebt. Wat moet gebeuren, zal gebeuren!
  • Wees realistisch in je heden en idealiseer geen denkbeeldige toekomst. Als je een bevredigende toekomst wilt, moet je een bevredigend heden maken.
  • Accepteer dat je niet alles in de hand hebt wat er met je gebeurt. Inderdaad, veel alledaagse gebeurtenissen heb je niet in de hand en dat is oké. Identificeer daarom de dingen die je niet in handen hebt en de dingen die dat niet zijn. Als je ze eenmaal herkent, vraag jezelf dan af: wat heeft het voor zin om je zorgen te maken over wat ik niet kan controleren? Wees gewoon voorzichtig in plaats van je voortdurend zorgen te maken.
  • Mediteren. Een van de beste hulpmiddelen om in het hier en nu te leren leven, is meditatie. Daarom moet je deze activiteit tot een onderdeel van je normale routine maken.
Gelukkige vrouw die in het heden leeft

Kortom, wat dit allemaal betekent, is dat als je iets wilt, het nu waarmaakt. Denk niet aan wat je had kunnen doen of van plan zijn om het een andere dag te doen. Het heden is wat telt, laat je leven niet zinloos aan je ogen voorbij gaan.

Als je eenmaal in het huidige moment begint te leven, word je je meer bewust van de dingen die belangrijk voor je zijn. Bovendien zul je meer compassie met jezelf hebben, zul je meer quality time doorbrengen met de mensen om je heen, en zul je met een gevoel van doel leven.

Daarom is het geheim om je leven de betekenis te geven die je eraan wilt geven, nu te handelen. Stop met dromen. Actie is wat telt, en het hier en nu is waar je aan moet denken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.