Leef je in het verleden? Hier zijn 7 belangrijke waarschuwingssignalen

In welke 'tijdzone' leef je? Als je vastzit in het verleden, zul je merken dat je vastzit in verdriet en wrok. Je beseft het echter niet altijd. Deze zeven sleutels kunnen je helpen je ervan bewust te worden.
Leef je in het verleden? Hier zijn 7 belangrijke waarschuwingssignalen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je in het verleden leeft, leef je niet alleen in een wazig heden, maar mis je ook huidige kansen. Dat komt omdat veel van je emotionele verwondingen van gisteren je opsluiten in een gevangenis van nooit eindigende sluimerende pijn. Bovendien worstel je om in het hier en nu te blijven terwijl je geest steeds weer teruggaat naar je vorige wereld.

Verliezen, teleurstellingen, gefrustreerde dromen, onvergetelijke liefdes en zelfs een kindertijd die wordt afgebroken door een trauma, kan betekenen dat je letterlijk in je verleden leeft. Dit is een situatie die een negatief effect heeft op je psychische gezondheid. In feite beweerde de boeddhistische filosofie een millennia geleden dat welzijn alleen wordt gevonden door volledig in het huidige moment te leven.

Hoe bijzonder het ook mag klinken, je bent je er misschien niet van bewust hoe gehecht je bent aan je verleden.

Soms is elke beslissing die je neemt of niet neemt, elke angst die je in zijn greep houdt en elke sensatie die je ervaart het resultaat van deze specifieke realiteit. Bewust worden van dit feit is de eerste stap naar het genereren van veranderingen. In feite, om jezelf te bevrijden van die oude banden die je potentieel en welzijn wegnemen.

“Blijf niet hangen in het verleden, droom niet over de toekomst, concentreer je geest op het huidige moment.”

Boeddha

Vrouw die in een kapotte spiegel kijkt die aangeeft wanneer je in het verleden leeft

Hoe weet je of je in het verleden leeft?

Leven in het verleden betekent niet altijd dat je voortdurend wordt omhuld door nostalgie. In feite heeft de Universiteit van Californië een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd waarin wordt beweerd dat nostalgie in de regel een positieve emotie is.

De psychologie is het er inderdaad mee eens dat nostalgie je in staat stelt te begrijpen wie je bent en op zijn beurt je identiteit in de loop van de tijd opbouwt. Daarom is nostalgisch voelen niet hetzelfde als leven in het verleden, wat de aandoening is die je doet lijden.

Leven in het verleden betekent dat je jezelf plaatst in wat voorbij is. Je omarmt de afwezigheid ervan, blijft je open wonden porren en dompelt je onder in wat niet langer logisch is. Je bent je er echter niet altijd van bewust. In feite kun je leven, werken en omgaan met anderen zonder te begrijpen dat je nog steeds de hoge prijs betaalt van iets dat gisteren is gebeurd. Dit maakt je ongelukkig.

Hier zijn zeven sleutels om je te laten weten of je in het verleden leeft.

1. Je geeft jezelf de schuld van bijna alles

Schuldgevoel is een permanent gevoel van ontevredenheid dat je wegvreet en ongeldig maakt. In het algemeen, als je je verleden niet hebt overwonnen, draag je het constante gewicht van schuldgevoelens en negatieve zelfperceptie. Dat gevoel is als een allesverslindend zwart gat.

Je verwerkt alles wat je doet niet op een positieve manier. Bovendien zwijgt jouw negatieve en invaliderende interne dialoog nooit.

2. Je vergelijkt het heden met je verleden (retrospectief filter)

Als je iemand nieuw ontmoet, zeg je tegen jezelf dat je zou willen dat je diegene in het verleden had gevonden. Als je een bijzonder leuk moment op je dag hebt gehad, denk je meteen terug aan het verleden.

In feite verandert je geest van het verleden naar het heden als een slinger, waarbij je constant gisteren met vandaag vergelijkt, en vice versa. Dit alles onderwerpt je aan een staat van grote psychologische uitputting.

3. Je bent bang voor verandering

Een onontkoombaar teken dat je in het verleden leeft, is weerstand tegen verandering. Je psycho-emotionele gehechtheid aan gisteren is zo pathologisch dat je elke variatie van je werkelijkheid als een bedreiging ervaart. Het is onvermijdelijk dat dingen van de ene op de andere dag veranderen. Toch zie je dit als een verlies, een inbreuk op je beveiliging.

Verandering dwingt je om door onbekend terrein te reizen. Als je echter in het verleden traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt, voel je je er misschien niet op voorbereid. Dat komt omdat je de tools mist om ermee om te gaan en je zowel angstig als onzeker voelt.

4. Je hebt een laag zelfbeeld

Als je vasthoudt aan je verleden, is dat omdat daar iets is gebeurd dat je nog niet hebt overwonnen. Die wond, dat sluimerende probleem, loopt vast op je lage zelfbeeld en boycot je imago. Je voelt je slecht over jezelf, je voelt je kwetsbaar, feilbaar en soms zelfs beschaamd.

Dit zijn extreem complexe psychologische realiteiten die je vermogen om gelukkig te zijn in het heden volledig verminderen.

5. Negatieve valentie-emoties zoals verdriet, woede en eenzaamheid overheersen

Je leeft in het verleden als je je dagelijks verdrietig voelt over het gisteren dat je niet uit je hoofd kunt krijgen. Bovendien, wanneer je stemmingen altijd zo dicht bij de oppervlakte zijn, word je vaak boos en ervaar je woede-uitbarstingen.

Bovendien heb je het gevoel dat niemand je begrijpt, of weet wat je doormaakt. Dit roept tegelijkertijd een gevoel van eenzaamheid op.

6. Je hebt moeite om bevredigende en zinvolle relaties op te bouwen

Als je in het verleden leeft, stop je al je energie daar en negeer je het hier en nu, dat is wat er echt toe doet.

Je kunt geen goede partner of goede vriend zijn als je gevangen zit in een verleden dat je ervan weerhoudt om vandaag van de mensen om je heen te houden. Dit leidt tot relaties die te snel eindigen, constante verwijten en onvermijdelijke eenzaamheid.

Stel denkt na

7. Je bent niet gelukkig

Bitterheid, wrok, gevoel van falen… Leven in het verleden betekent leven in een open wond, in een psychologische regio waar alleen weerstand, negatieve emoties en eenzaamheid leven.

Geluk past niet door de deur van degenen die alleen maar terugkijken. Er ontstaat niets nieuws in de onbuigzame geest die geen aandacht schenkt aan wat er in het hier en nu gebeurt of niet hoopvol naar de toekomst kijkt.

Houd er rekening mee dat er niets groeit in een perceel dat van gisteren is. Want gisteren bestaat niet meer. Het is voor altijd weg. Stop daarom met aandacht te schenken aan dingen die geen betekenis of aanwezigheid meer hebben in je leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Newman, David & Sachs, Matthew & Stone, Arthur & Schwarz, Norbert. (2020). Nostalgia and Well-Being in Daily Life: An Ecological Validity Perspective. Journal of Personality and Social Psychology. 118. 325–347. 10.1037/pspp0000236.
  • Park G, Schwartz HA, Sap M, Kern ML, Weingarten E, Eichstaedt JC, Berger J, Stillwell DJ, Kosinski M, Ungar LH, Seligman ME. Living in the Past, Present, and Future: Measuring Temporal Orientation With Language. J Pers. 2017 Apr;85(2):270-280. doi: 10.1111/jopy.12239. Epub 2016 Feb 29. PMID: 26710321.
  • Wildschut, Tim & Sedikides, Constantine & Arndt, Jamie & Routledge, Clay. (2006). Nostalgia: Content, Triggers, Functions.. Journal of Personality and Social Psychology. 91. 975-93. 10.1037/0022-3514.91.5.975.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.