Maak momenten nog mooier dan ze werkelijk zijn

Maak momenten nog mooier dan ze werkelijk zijn
Julia Marquez Arrico

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Julia Marquez Arrico.

Laatste update: 27 december, 2022

Het leven is een fantastische verzameling van gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen en momenten nog mooier maken dan ze zijn, is iets dat ons echt verzoent met de natuur. Gedurende het grootste deel van ons leven razen we van de ene stressvolle activiteit naar de andere. Dit kan leiden tot algemeen ongemak, vitale ontevredenheid, werkstress en angst. Het levert uiteindelijk een gemoedstoestand op die niemand ooit vrijwillig zou kiezen.

Iedereen kan stressvolle momenten meemaken. Iedereen kan zich uitgeput, overweldigd en uiteindelijk verdrietig voelen. Situaties die zeldzame aspecten van ons leven zouden moeten zijn, doen zich steeds vaker voor. Op de een of andere manier sleurt deze stress ons naar beneden, tot we erin vast komen te zitten. Uiteindelijk zullen we wakker worden en zeggen: “Hoe voelt het om weer van het leven te genieten? Hoe kan ik mijn leven mooier maken dan het is?” Dit zijn de momenten waar we vroeger zo van genoten en waar we het recept op een gegeven moment voor vergeten zijn.

Wat houdt het mooier maken van momenten in?

Het mooier maken van momenten is een vaardigheid van emotionele regulatie die je door middel van verschillende benaderingen kunt ontwikkelen. Deze omvatten positieve psychologie of dialectische gedragstherapie voor persoonlijkheidsstoornissen gebruikt door de psycholoog Marsha M. Linehan.

Vrouw die mooie momenten probeert te creeren door zichzelf te versieren

We zeggen dat dit een vaardigheid is van emotionele regulatie omdat het alle gedragingen en gedachten omvat die zijn gericht op het stimuleren van een gevoel van welzijn en het verminderen van negatieve emoties, zoals woede, angst of frustratie. Momenten mooier kunnen maken is een zeer nuttige vaardigheid om dagelijkse verplichtingen en situaties positiever te benaderen.

Het mooier maken van je dagelijkse verplichtingen

1. Leef in het huidige moment

Allereerst is het mooier maken van momenten een vaardigheid die vereist dat je jezelf enigszins kunt isoleren van het verleden en de toekomst. In die zin kan mindfulnesstraining helpen. Het gaat erom dat je even stil kunt staan en kunt observeren en accepteren wat je momenteel ervaart wanneer je je dagelijkse taken uitvoert.

In staat zijn om te leven in het huidige moment is de eerste stap naar het je opnieuw herinneren van dat vergeten recept waar we het eerder over hadden. Probeer op die ‘delicate’ momenten diepgaand begrip te krijgen van je gevoelens, je omgeving en de sensaties die de bewegingen die je maakt teweegbrengen. Ook de sensaties die ontstaan ​​door de stimuli die een effect op je hebben, zoals het water tijdens je ochtenddouche.

2. Veranderingen…wie had het over bang zijn?

De invloed van je omgeving op je gedrag en je emoties is uitgebreid bestudeerd door de Environmental Psychology-groep. Om van deze invloed te profiteren, moet je eerst iets meer te weten komen over de manier waarop je omgeving is opgezet. Waaruit bestaat de omgeving waarin je je dagelijkse taken en klusjes uitvoert? Verschillende studies leggen uit hoe georganiseerde omgevingen, met natuurlijke belichting en vertrouwde objecten die ons herinneren aan goede tijden, ons welzijn versterken en onze prestaties verbeteren.

“Het doel van het leven is om het tot het uiterste te beleven, te proeven en te ervaren. Om gretig naar buiten te treden en zonder angst voor nieuwere en rijkere ervaringen.”

-Eleanor Roosevelt-

Het introduceren van nieuwe beelden, of ze binnen je bereik brengen, zal je helpen bij het mooier maken van de momenten in je leven. Vooral als deze afbeeldingen je herinneren aan je doelen of prestaties. Ze zullen je gevoel van welzijn vergroten. Je kunt ook strategisch zinnen plaatsen in je persoonlijke ruimte die je zullen motiveren. Of frases die je eraan herinneren waarom je het pad hebt gekozen waarop je je op dat moment bevindt. Je verbetert dus je motivatie en verhoogt je inspanning en doorzettingsvermogen.

Verwijder daarentegen voorwerpen of beelden die naar negatieve gedachten of gevoelens leiden. Als je de aanwezigheid van voorwerpen detecteert die geen goede sensaties overbrengen of slechte herinneringen oproepen en je deze buiten je gezichtsveld plaatst, zal dit ook je welzijn verbeteren.

Houd er rekening mee dat het uitvoeren van routineuze en saaie taken eenvoudiger is als je ze uitvoert in een gastvrije omgeving. Een omgeving die rust opwekt en waarin je je ‘thuis’ voelt.

Vrouw die mooie momenten creeert door sterren en vogels weg te blazen

3. Zorg ervoor dat je over de beste middelen beschikt om te werken en studeren

Selectief zijn met de materialen of middelen die je gebruikt, kan een zeer positief aspect in je leven zijn. Dit is een klein gebaar van genegenheid voor jezelf. Als je moet studeren, kun je het beste notities gebruiken die aangenaam zijn voor het oog, kleurrijk zijn en duidelijke en scherpe beelden hebben. Zorg ervoor dat je zowel voor je werk als voor je studie de beste middelen kunt gebruiken. Dit zal je prestaties en motivatie ten goede komen. Sommige mensen denken dat tijd investeren in deze aspecten tijdverspilling is. Als dat zo is, hebben ze het echter helemaal mis.

Als je daarentegen al klaar bent met je studie en je je inmiddels op een baan hebt gestort, zorg er dan voor dat je ook over de beste werkmaterialen beschikt, de materialen die jij het leukst vindt. Zorg ervoor dat je over alle noodzakelijke elementen beschikt om je taken efficiënt uit te voeren. Het beschikken over materialen die je leuk vindt en die je werk gemakkelijker maken, zal je helpen om je positief op je werktaken te kunnen richten.

Als je bijvoorbeeld een agenda, een map en een computer gebruikt, zal het je werk aangenamer maken als deze esthetisch mooi zijn. Je zult ze gewoon willen gebruiken door ernaar te kijken! Je kunt bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding kiezen die je zal inspireren. Iets dat positieve emoties zal opwekken. Als je op je werk naar muziek kunt luisteren, aarzel dan niet om dit te doen! Muziek verbetert je prestaties en humeur en verhoogt je creativiteit.

“Als je enthousiast bent over wat je doet, voel je positieve energie. Zo simpel is het.”

-Paulo Coelho-

4. Verzorg je dagelijkse gewoontes tot in de laatste details

Maaltijden hebben de neiging om gezamenlijke momenten te creëren die meestal heel aangenaam zijn. Daarom zijn dit prachtige kansen om het leven nog mooier te maken. Om je algemene welzijn te verbeteren, kan het erg handig zijn om veel oog te hebben voor de details van je maaltijden. Ervoor zorgen dat het eten er aantrekkelijk uitziet, de tafel mooi dekken, bloemen of kaarsen neerzetten, enz. Zelfs al doe je dit allemaal alleen maar voor jezelf. Het zal ervoor zorgen dat je van elk moment ten volle kunt genieten.

Vrouw die een paardenbloem in haar handen houdt om magische momenten te creeren

Al deze kleine details worden door je geest waargenomen en zullen je geleidelijk beginnen te vullen met positieve emoties en motivatie. In die zin biedt het mooier maken van dit soort momenten je de mogelijkheid om gebruik te maken van je routine. Natuurlijk vereist het inspanning om de details van je leven te verzorgen. Maar het is een inspanning die de moeite waard is. Het heeft namelijk een positieve impact op jezelf en de mensen van wie je houdt.  Wellicht ook interessant voor jou

Vijf geweldige momenten die we als vanzelfsprekend beschouwen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf geweldige momenten die we als vanzelfsprekend beschouwen

Elke dag zit vol geweldige momenten, maar de meeste daarvan zijn zo normaal en routine dat je ze als vanzelfsprekend beschouwd. Je merkt ze niet op...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.