Meditatietechnieken voor beginners

In dit artikel bespreken we enkele technieken voor de mensen die net besloten hebben om te starten met mediteren. Meditatie heeft positieve effecten op je humeur en op je lichamelijke gezondheid. Waar wacht je dus nog op?
Meditatietechnieken voor beginners

Laatste update: 29 februari, 2020

Meditatie is heel populair geworden. Mensen leren namelijk de voordelen kennen van dagelijks mediteren. Ze zijn geïnteresseerd geraakt en willen meditatie deel laten uitmaken van hun dagelijks leven. Vandaag bespreken we enkele meditatietechnieken voor beginners. Ze zullen je helpen om jouw meditatiereis te beginnen.

Het uitoefenen van dagelijkse meditatie heeft talrijke voordelen. Het kan je helpen om stress te verminderen en op de juiste manier te beheersen. Bovendien helpt het onder andere ook om de concentratie te verbeteren en het zelfbewustzijn te vergroten.

Veel mensen gebruiken meditatie als een manier om gezonde gewoonten te ontwikkelen zoals een gezonde kijk op het leven behouden of zelfdiscipline. Het kan ook helpen om gezonde slaappatronen te bevorderen en pijntolerantie te vergroten.

Zoals je kan zien, heeft elke dag mediteren ongelooflijke gunstige effecten op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er bestaat echter veel informatie over meditatie. Het kan dus moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen.

We willen deze meditatietechnieken voor beginners met je delen. Het doel is om ze toegankelijker te maken en jou te motiveren om ze toe te voegen aan je dagelijkse routine.

De beginselen van meditatie

Alle meditatietechnieken hebben als doel om de geest tot rust te brengen. Dit gebeurt op zo’n manier dat dagelijkse gebeurtenissen niet langer de focus van je concentratie zijn.

Ze richten zich ook allemaal op het huidige moment. Tijdens meditatie moet je het moment ervaren zonder gehecht te raken. Je laat dan elk moment los zodat je vrij bent om het volgende te ervaren. Het idee is op te houden met in het verleden of in de toekomst te blijven hangen.

Alle meditatietechnieken, of ze nu voor beginners of voor gevorderde beoefenaars zijn, verhogen de activiteit in bepaalde hersenstreken. Het zijn de delen van de hersenen die verbonden zijn met positieve gedachten en emoties. Studies tonen ook aan dat regelmatig meditatie beoefenen langdurige positieve effecten op de hersenen kan hebben.

De beginselen van meditatie

Meditatietechnieken voor beginners

In het algemeen deelt men meditatietechnieken in twee grote categorieën in: op basis van concentratie en niet op basis van concentratie. De technieken gebaseerd op concentratie gaan allemaal over je richten op een vast punt buiten jezelf.

De andere categorie richt zich op dingen zoals de ademhaling of de innerlijke toestand van je lichaam. Dit helpt jou dan om te mediteren. Ondanks deze verschillen overlappen de technieken elkaar soms. Laten we enkele van de meest fundamentele opties voor de dagelijkse beoefening van meditatie bekijken.

Fundamentele meditatietechnieken

De sleutel om je gedachten los te laten is jezelf zien als een eenvoudige waarnemer van de dingen die in je geest opkomen. Je neemt ze waar wanneer ze langskomen en dan laat je ze los. Stel je voor dat jouw gedachten net als wolken zijn die doorheen de hemel bewegen. Kijk er gewoon naar. Raak er zelf op geen enkele manier bij betrokken.

Begin met in een gemakkelijke houding te gaan zitten. Probeer je geest tot rust te brengen, zonder het te forceren. Probeer om je gedachten niet de overhand te laten krijgen. Zodra je begonnen bent, zal je beseffen dat het niet gemakkelijk is. Als je blijft oefenen, zal je echter versteld staan hoe snel je het verschil ziet.

Gerichte meditatietechnieken voor beginners

Beginners moeten met hun ademhaling starten. Vele mensen vinden dit veel gemakkelijker dan zich concentreren op niets. Het idee is echter hetzelfde. De bedoeling is om in het heden te blijven en te vermijden dat je gevangen komt te zitten in je gedachten.

Wanneer je je probeert te focussen op je ademhaling, dan vind je het wellicht handig om je op iets buiten jezelf te richten. Naar een kaars of een beeldje staren kan je inderdaad helpen om je aandacht op het huidige moment te houden.

Wat ook nuttig kan zijn, is iets dat jouw auditieve aandacht vasthoudt. Je kan bijvoorbeeld luisteren naar golven of naar het getik van een klok.

Technieken in mindfulness

Deze technieken zijn heel doeltreffend hoewel het niet altijd eenvoudig is om ze onder te knie te krijgen. Mindfulness is een manier om in het heden te blijven en de verleiding te weerstaan om in het verleden of de toekomst te projecteren.

Eén manier om mindfulness te beoefenen is door te focussen op je emoties en het deel van het lichaam waar je ze voelt.

Het doel is niet om te proberen te ontdekken waarom je je zo voelt. Ervaar daarentegen de emoties als gewaarwordingen in je lichaam, net alsof je gevoelens druppels water zijn die vanuit de douchekop op je lichaam regenen.

Technieken op basis van activiteit

We geven enkele voorbeelden van technieken op basis van activiteit. Dat kan schilderen, tuinieren of yoga zijn of om het even welke andere activiteit waarbij concentratie vereist is.

Dit is een vorm van mindfulness die inhoudt dat je activiteiten gebruikt om de concentratie te stimuleren. Dit soort meditatie is verbonden met de theorie van vloeien of “in de zone zijn.” Het is een geweldige praktijk om je geest tot rust te brengen.

Meditatie op basis van activiteit

Spirituele meditatie

Meditatie kan ook een spirituele praktijk zijn, ook al is er geen verband met een specifieke religie. Vele mensen gebruiken meditatie als een manier om toegang te krijgen tot hun innerlijke wijsheid.

Zodra je in staat bent om je gedachten te laten vertragen, dan worden ze helderder en gemakkelijker om te interpreteren. Dat is het moment waarop je jezelf de echt belangrijke vragen stelt en verrijkende antwoorden krijgt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goyal M, Singh S, Sibinga EMS, et al. Meditation Programs for Psychological Stress and Well-Being [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2014 Jan. (Comparative Effectiveness Reviews, No. 124.) Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK180092/
  • Sharma H. (2015). Meditation: Process and effects. Ayu, 36(3), 233–237. doi:10.4103/0974-8520.182756
  • Sun, Key (2011) A Simple Meditation Technique. For mental tranquility and clarity. Psychology Today
  • Scott, Elisabeth (2018) 5 Meditation Techniques to Get You Started. Benefits extend beyond a calmer state of mind. Verywell Mind.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.