Voorkom dat je gedachten afdwalen tijdens meditatie

Voorkom dat je gedachten afdwalen tijdens meditatie

Laatste update: 07 januari, 2019

Meditatie is een geweldige kans om contact te maken met onszelf, ons bewust te worden van wat we voelen en onze gedachten te onderzoeken. Je gedachten niet laten afdwalen tijdens meditatie kan echter behoorlijk moeilijk zijn. Het vereist veel oefening en adequate technieken om dit te bereiken.

Veel mensen denken dat meditatie niets voor hen is, dat ze niet zullen kunnen stoppen met denken ongeacht van wat ze doen. Sommige mensen denken zelfs dat ze niet in staat zijn om te ontspannen. Daarom is het noodzakelijk om te begrijpen dat mediteren je niet laat stoppen met denken noch je geest leeg laat zijn.

Als je terugkerende gedachten hebt tijdens het mediteren, maak je dan geen zorgen! Het is volkomen normaal omdat onze geest een zeer actieve machine is.  Naar schatting hebben we 60.000 tot 80.000 verschillende gedachten per dag. Met deze cijfers is h et is logisch om te denken dat het opzettelijk deactiveren van ons denkproces niet eenvoudig is.

Wat meditatie ons echter leert is om niet vast te houden aan onze gedachten en ze niet de vrije loop met ons laten nemen. Het stelt ons in staat om gedachten te laten komen en gaan, zonder ons te laten meeslepen door het verhaal of de emoties die ze naar boven brengen.

Om deze reden is het leren om je geest niet te laten afdwalen tijdens meditatie de sleutel tot het beheersen van deze discipline.

“Meditatie kan je opnieuw introduceren in het deel dat is verdwenen.”

Russell Simmons

Hieronder vind je enkele nuttige tips om te voorkomen dat je geest zal afdwalen tijdens meditatie.

1. Adem

Een taak hebben om op te focussen werkt goed voor de geest. Dat gezegd hebbende, zijn ademhalingsoefeningen een goede manier om de geest gecentreerd te houden. Ze helpen ook het lichaam ontspannen.

Voorkom dat je gedachten afdwalen tijdens meditatie

Om deze techniek te gebruiken, kan je simpelweg inhalaties en uitademingen tellen. Je kan bijvoorbeeld van één tot honderd tellen. Als je geest begint af te dwalen en je beseft dat je de tel bent kwijtgeraakt, raak dan niet in paniek. Het is oké. Denk eraan om aardig voor jezelf te zijn en gewoon opnieuw te beginnen.

2. Teken of stel je vormen voor

Probeer een driehoek te tekenen met je verbeelding terwijl je je ademhalingsoefeningen doet (inademen, uitademen en je adem inhouden). Het hoeft niet per se een driehoek te zijn, je kunt ook een vierkant tekenen. Dat is aan jou.

Je kunt jezelf ook helpen door je te concentreren op de vorm van een object in je buurt, zodat je je gemakkelijker kunt concentreren. Steek een kaars aan en probeer je te concentreren op de vorm van de vlam.

3. Oefen geleide meditatie

Er is geen goed of fout als het gaat om mediteren. Stille meditatie is een manier om te mediteren en je zou een gids kunnen gebruiken om je te helpen.

Wanneer iemand je vertelt wat je moet visualiseren, zal de geest zich hoogst waarschijnlijk alleen focussen op wat de gids zegt. Je zal bezig zijn met het inbeelden van de dingen die je worden verteld, dus je geest zal niet veel afdwalen tijdens meditatie.

Er zijn veel soorten bronnen om uit te kiezen om een ​​geleide meditatie te doen.  Probeer verschillende video’s en audio’s en bewaar degene die je het prettigst vindt.  Het fijne is dat vele van deze geleide meditaties gratis op internet te vinden zijn, dus ga op onderzoek uit om er een te vinden die je prettig vindt.

4. Accepteer je gedachten

Wanneer je stille meditatie beoefent, verwelkom je gedachten dan in plaats van te proberen ze weg te duwen. Hard proberen om niet aan iets te denken, zal je er alleen maar meer over laten nadenken. Door je gedachten te verwelkomen, voel je je vrijer. Als je de gedachten die je hebt niet leuk vindt, plaats ze dan in een prettig beeld in je geest.

“Waar je weerstand tegen biedt, blijft bestaan.”

Carl Jung

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je geest de blauwe lucht is en dat je gedachten wolken zijn die er doorheen zweven. Of dat je geest een rivier is en je gedachten takken zijn die erin stromen.

Op die manier laat je je gedachten toe om te komen en gaan en je voorkomt dat je jezelf eraan vastklampt. Kijk gewoon toe hoe ze weg zweven.

5. Schrijf je gedachten op

Als je veel dingen in je hoofd hebt, kan het nuttig zijn om ze op te schrijven voor je meditatiesessie. Op die manier zul je je gedachten niet in jezelf houden en zul je voorkomen dat je geobsedeerd met ze raakt.

Schrijf je gedachtes op

Schrijf alle gedachten die je hebt op zonder ze te analyseren of te beoordelen.  Denk niet te veel na over je gedachten, het belangrijkste is dat je jezelf uitdrukt door het schrijven. Door je gedachten op papier te zetten, kan je je meer ontspannen tijdens het mediteren.

6. Mediteer regelmatig

Dagelijks mediteren op dezelfde tijd en op dezelfde plek zal een routine creëren. Je brein zal weten wat er komt en het zal zich erop voorbereiden. Op die manier zul je je comfortabeler voelen om te mediteren.

De geest is niet gewend stil te zijn. Dus als je dit slechts sporadisch doet, zal het je gedachten terug naar binnen dwingen, want dat is wat het natuurlijk doet.

Daarom is het zo belangrijk om de gewoonte te creëren om jezelf te bevrijden van je gedachten. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je gedachten niet afdwalen tijdens meditatie.

Onderschat de kracht van meditatie niet

Mediteren is eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Het is echter de moeite waard om het als onderdeel van je dagelijkse routine te hebben. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van deze techniek positieve voordelen kan hebben voor het emotionele welzijn van mensen en hun lichamelijke gezondheid.

“Het ding van meditatie is: je wordt meer en meer jij.”

David Lynch

Bovendien is meditatie effectief om ernstige aandoeningen te behandelen zoals depressie, angst, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, slaapproblemen en chronische pijn. Door de tips in dit artikel te volgen, zal mediteren veel gemakkelijker voor je worden. Nu is het jouw beurt. Start gewoon met mediteren, de resultaten zullen je verrassen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.