Zet je interne alarm aan voor je zelfcontrole

Zelfcontrole betekent dat je weet hoe je kalm moet blijven en hoe je in elke situatie actie moet ondernemen.
Zet je interne alarm aan voor je zelfcontrole

Laatste update: 19 september, 2019

Veel mensen willen hun zelfcontrole vergroten. Het probleem is dat velen van hen niet genoeg wilskracht hebben om dit te doen. De motivatie is niet altijd genoeg, als je niet op de juiste manier te werk gaat. Gelukkig zijn er stappen die je kunt maken om dit doel te bereiken.

Zelfcontrole is eigenlijk het vermogen om je emoties in bedwang te houden en rustig te blijven in stressvolle, vijandige of zeer emotionele momenten. Sommige mensen beschrijven het als “je hoofd koel houden,” maar het is meer het hebben van een rustig hart.

Je moet je zelfcontrole geleidelijk aan verbeteren. Je kunt niet in één nacht van impulsiviteit naar kalmte gaan. Het is een heel proces dat je stap voor stap moet doorlopen. Een groot deel ervan is het leren om je interne alarm aan te zetten. Laten we eens nader bekijken wat dat betekent.

Een man zit in elkaar gedoken tegen een muur

Piekeren is een groot obstakel

De dingen die je stress bezorgen, je frustreren en je angstig maken, zijn meestal niet zo stressvol, frustrerend of intens als ze misschien lijken. We zijn vaak onze eigen ergste vijanden en maken onze problemen groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Als je je emoties niet kunt verwerken en het gevoel hebt dat je verdrinkt, betekent dit dat je de wereld waarneemt door de lens van angst. Dat is precies wat piekeren is: een angstige manier om naar de wereld te kijken. Stressvolle gedachten over alle dingen die je zouden kunnen overkomen, helpen je echter niet.

Het eerste interne alarm dat je moet instellen is dus het alarm dat je vertelt dat je aan het piekeren bent. Wat kun je dan doen als het afgaat? Dan zijn er de volgende dingen die je kunt doen:

  • Druk je bezorgdheid uit. Schrijf het op of spreek het in met een voice recorder. Het belangrijkste is niet om het binnen te houden.
  • Stel een tijdslimiet in voor het piekeren. Jezelf een bepaalde hoeveelheid tijd geven om na te denken over de dingen waarover je je zorgen maakt, kan zeer nuttig zijn.
  • Profiteer van die tijd. Gebruik de tijd die we hierboven hebben genoemd om te proberen oplossingen te vinden. Hoewel je geen magische snelle oplossingen zult vinden, kun je er misschien wel achter komen wat je volgende stap moet zijn.
  • Ontspan de rest van de tijd. Buiten de tijd die je nodig hebt om je zorgen te maken, moet je je ontspannen en proberen niet aan negatieve dingen te denken.

Het proces om je zelfcontrole te boosten

Als je je zelfbeheersing wilt vergroten, moet je ook leren hoe je snel kunt reageren op de emoties waar je moeite mee hebt. Je moet het gevoel isoleren, wat betekent dat je er niet uit reflex op reageert. Van daaruit kun je het gevoel wegduwen.

Om dat te doen, moet je in staat zijn om te identificeren wat je dwars zit. Schrijf het dan op en duw het weg. Van daaruit kun je proberen om mentale rust te bereiken. Wees geduldig en je zult zien dat je emoties in evenwicht zijn met de tijd.

Vrouw houdt haar hand tegen haar voorhoofd

Zo doe je het!

Als je je zelfcontrole versterkt, zul je niet langer de behoefte voelen om impulsief te reageren en zelfs kunnen anticiperen op negatieve emoties.

Hier zijn enkele stappen om je te helpen.

  • Leer overdreven reacties te weerstaan. Met andere woorden, leer om kalm te blijven en niets te doen waar je later spijt van krijgt.
  • Identificeer de emotie die je dreigt over te nemen (bijvoorbeeld angst, woede, stress) en houd het onder controle.
  • Behoud de controle in situaties die je stress bezorgen, je boos maken, of je frustreren en ga door met je leven.
  • Oefen ontspanningstechnieken en gebruik ze in moeilijke momenten. Dit maakt het makkelijker voor je om je rust en kalmte te vinden.
  • Behoud je zelfbeheersing en reageer op een constructieve manier. Dit betekent het vinden van oplossingen voor negatieve emoties.
  • Bereik een hoog niveau van zelfcontrole zodat je zelfs in staat bent om andere mensen tot rust te brengen.
  • Anticipeer op situaties die spanningen kunnen veroorzaken en vind manieren om deze te vermijden of te voorkomen dat ze uit de hand lopen.

Uiteindelijk is het belangrijk om je interne alarm te gebruiken om je te helpen negatieve gedachten en emoties in de hand te houden. Je kunt dit doen door middel van wilskracht, constante oefening, zelfbewustzijn en jezelf niet onder druk te zetten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.