Vijf tips om je te helpen om je wilskracht te ontwikkelen

Vijf tips om je te helpen om je wilskracht te ontwikkelen

Laatste update: 11 mei, 2019

Weet jij wat je kunt doen om je wilskracht te ontwikkelen? In veel gevallen valt wilskracht samen met onze bewuste en onbewuste verlangens. Soms zijn onze bewuste en onbewuste verlangens echter anders.

We eindigen dan door het ene te zeggen maar het andere te doen. We worstelen met onze wilskracht omdat we niet weten waar we in moeten investeren. Om wilskracht te ontwikkelen en er het maximale uit te halen moeten we duidelijke doelen stellen.

Eén van de meest verontrustende aspecten van mensen is dat we vaak doen wat we willen ook al beseffen we het niet. Telkens wanneer we zeggen “ik kan” of “ik kan niet” zeggen we eigenlijk “ik wil” of “ik wil niet.”

Het probleem is daarom niet enkel hoe wilskracht te ontwikkelen. Het probleem ligt ook in het weten hoe we onze ware verlangens kunnen identificeren binnen de opties die we hebben.

Waarom is het belangrijk om wilskracht te ontwikkelen? Met wilskracht hebben we meer controle over ons leven. We kunnen wilskracht gebruiken om onze levens te sturen op de manier waarop ons hart en onze overtuigingen aangeven. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om wilskracht te ontwikkelen.

1. Ken en analyseer jezelf

Het uitgangspunt voor het ontwikkelen van wilskracht is zelfkennis. Zoals we hierboven hebben aangegeven weten we soms niet wat we willen. We richten ons daarom op een doel maar onze wilskracht ontbreekt. We kunnen het doel niet bijhouden of behalen.

wilskracht te ontwikkelen 3

Een typisch voorbeeld is gewichtsverlies. Veel mensen willen het echt doen en bereiken het misschien ook, maar dan beslissen ze om te stoppen. Vele anderen geven het na enkele uren al op.

Dit komt omdat de stappen die ze hebben genomen om hun doel te bereiken waarschijnlijk te veeleisend waren voor hun middelen. Hun wilskracht begeeft het. Aan de andere kant, wilden ze in hun achterhoofd misschien gewicht verliezen om een reden die nog niet gelinkt is aan hun wilskracht.

In dit voorbeeld, net zoals in vele anderen, herkent de persoon zijn ware verlangens niet (om anderen te behagen), dus zijn wilskracht faalt.

Het is daarom zo belangrijk om een introspectieve oefening te doen om jezelf beter te leren kennen en te definiëren wat je echt wilt. Beoordeel ook hoe constructief je verlangens zijn. Dit maakt het gemakkelijker om wilskracht te ontwikkelen.

2. Overwin onmiddellijke bevrediging

Dingen die we doen die resulteren in onmiddellijke voldoening gaan vaak in tegen de dingen die we moeten doen om bevrediging op lange termijn te bereiken. Als we wilskracht moeten gebruiken om een beslissing te nemen, komt dat omdat er iets onplezierig voor ons ligt.

Het alternatief is om toe te geven aan kortstondig genot en te bezwijken voor het directe verlangen of het genot van lange termijn doelen op te geven. Een goed voorbeeld is roken.

Het dilemma waar rokers voor staan is ofwel die sigaret nu roken of het plezier te missen door ze niet te roken maar in ruil de bevrediging krijgen om de verslaving te overwinnen en zo hun gezondheid te verbeteren. Hoe verder verwijderd het langetermijndoel is, hoe moeilijker dit wordt. Ook als we twijfels hebben over de haalbaarheid van het doel.

3. Beloon en versterk

Je kan je wilskracht stimuleren door grote doelen in kleine doelen op te splitsen en jezelf te belonen wanneer je ze bereikt. Deze versterking betekent in essentie voeding voor je wilskracht. We moeten echter voorzichtig zijn met hoe we onszelf belonen voor onze inspanningen.

Als je wilt afvallen, moet je jezelf niet belonen met een eetfestijn. Als je wilt stoppen met roken, beloon jezelf dan niet met een sigaret. Neem dit heel serieus. Geef jezelf een constructieve en positieve beloning.

beloon en versterk

4. Ontspanning: een sleutelfactor die je kan helpen je wilskracht te ontwikkelen

Wanneer we iets doen dat ons ongemakkelijk maakt, dan ervaren we een intern conflict. We voelen een irritante, emotionele spanning, vooral in het begin. We ervaren dan stress die een uitlaatklep nodig heeft.

Ontspanningstechnieken helpen veel in deze omstandigheden. Een goed beheer van de interne spanning is één van de belangrijkste factoren voor succes. Wanneer onze angstniveaus stijgen, is er niets beter dat je kan doen dan je wenden tot één van die ontspanningstechnieken.

5. Houd positieve bevestigingen bij de hand als hulp om je wilskracht te ontwikkelen

Positieve woorden en berichten zijn erg krachtig. Je voeden met positieve bevestigingen is belangrijk om je wilskracht te ontwikkelen. Schrijf de redenen op die je ertoe geleid hebben om de beslissing te nemen en houd deze binnen handbereik om zo de beste resultaten te bereiken.

wilskracht te ontwikkelen

Wanneer je de redenen opschrijft die je ertoe hebben aangezet om iets te doen, doe dit dan op een bemoedigende en positieve manier. Benadruk al het goede dat er zal gebeuren als je je doel bereikt. Het is ook handig om berichten of zinnen op te schrijven die je sterker maken. In moeilijke tijden gaan deze je helpen om je te concentreren op wat belangrijk is.

Het ontwikkelen van wilskracht is noodzakelijk om een beter leven te leiden. Het gevoel van controle dat we daaruit krijgen voedt ons zelfvertrouwen, onze eigenliefde en zelfrespect. Dit op zijn beurt bereidt ons voor op grotere uitdagingen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.