Is jouw beroepsloopbaan afgestemd op jouw levensdoelen?

Is jouw beroepsloopbaan afgestemd op jouw levensdoelen?

Laatste update: 12 april, 2019

Ben je ooit opgestaan en naar het werk gegaan met de wens de loterij te winnen zodat je daar nooit meer naar toe hoefde? Veel mensen zijn hun beroepsloopbaan als een marteling.

Dat komt omdat ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg betaald worden of omdat ze geloven dat ze met hun leven iets beter zouden kunnen doen. Die mensen hebben zich waarschijnlijk nog nooit afgevraagd of hun beroepsloopbaan eigenlijk wel afgestemd is op hun levensdoelen.

Soms zijn we ons niet bewust van de redenen waarom we uiteindelijk werken waar we op dit moment werken. Misschien zijn we daar wegens het geld of alleen maar om ervaring op te doen die we aan ons curriculum kunnen toevoegen.

We moeten echter nadenken wat na verloop van tijd zal gebeuren als onze baan niet afgestemd is op ons levensdoel en onze doelstellingen.

Jouw baan en je levensdoelen

Stel je voor dat je een administratieve baan hebt. Het is een baan die je redelijk gemakkelijk gekregen hebt. Je hoeft er ook niet te veel inspanningen te leveren. Bovendien word je een fatsoenlijke hoeveelheid geld betaalt. Dat is de voornaamste reden waarom je eraan blijft vasthouden. Jouw echte doel is echter een zaak openen en een ondernemer zijn.

Het is normaal dat je doet wat op het moment het gemakkelijkst is. Misschien voel je je onder druk gezet door je omgeving. Of je denkt gewoon dat je goed bent in je baan omdat het met je carrière te maken heeft… Wat gebeurt er echter met jouw doelen op lange termijn?

Het is heel frustrerend om aan iets te moeten werken waarvoor je geen passie hebt. Je kan je vervelen en je ongemotiveerd voelen. Het salaris, jouw angsten en jouw comfortzone ketenen je echter aan die baan waarvan je niet echt geniet.

Mensen denken soms dat hun loopbaan bepalend moet zijn voor hun professionele pad. Dit is echter totaal niet waar. Jouw professionele pad is iets dat je bewust moet kiezen. Indien mogelijk moet je beroepsloopbaan ook afgestemd zijn op jouw levensdoelen.

Richt je op jouw dromen

Je moet niet naar school gaan om alleen maar een diploma te halen dat je kan helpen een baan te vinden en geld te verdienen. Dit kan immers tot frustratie, verdriet en ontevredenheid leiden.

De mensen die dit doen, tellen meestal de resterende werkdagen tot de vakantie af. In plaats van van hun werk te genieten schenken ze alleen aandacht aan wanneer hun volgende verlofperiode zal zijn.

Iedereen heeft dromen en doelstellingen die met het werk te maken hebben. We willen allemaal met passie aan iets werken zodat we er elke seconde kunnen van genieten. Bovendien willen we ons vrij genoeg voelen om in staat te zijn te stoppen met wat we doen als we er niet langer van genieten en gewoon overstappen naar iets beter.

We zullen ons in alle eerlijkheid waarschijnlijk niet laten vastzetten door angst, luiheid of comfort als onze dromen overeenstemmen met onze beroepsloopbaan.

Hoe kan je dan beginnen werken aan het nastreven van jouw professionele doelstellingen? Het is belangrijk dat je op dit vlak realistisch bent. Ontleed al jouw deugden en je capaciteiten. Denk ook na over hoe je ze kan verbeteren.

De volgende stap die je kan zetten, is alle dingen waarin je goed bent, verbinden met wat je graag zo doen als baan. Helpt het andere mensen? Maakt het je leven gemakkelijker? Wat is het voornaamste doel?

Richt je op jouw dromen

Hoe weet je of je met je beroepsloopbaan op de juiste weg bent?

Het is dus belangrijk dat je nadenkt over alle dingen die we eerder vermeld hebben. Er is echter nog iets anders dat jou waarschijnlijk bezig houdt: de vraag of je op de juiste weg bent richting jouw dromen. Om hierop een antwoord te kunnen geven zal je ook over de volgende vragen moeten nadenken:

  • Hoeveel doelen heb je tot nu toe verwezenlijkt? Hier hebben we het niet over geld maar over professionele doelen. Als je denkt dat je tot nu toe nog geen enkel doel bereikt hebt, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat jouw beroepsloopbaan en jouw doelen niet op elkaar afgestemd zijn.
  • Is jouw baan te verenigen met jouw waarden? De reden waarom we ons soms ongelukkig voelen los van de hoeveelheid geld die we verdienen, is dat onze job niet overeenstemt met onze waarden. Onze baan kan soms zelfs tegen onze waarden ingaan.
  • Raak je gemotiveerd door wat je doet? Dit is een fundamentele vraag. Misschien geef je jezelf de kans niet om productief te zijn en je vermogens te verbeteren. Je doet dan daarentegen je werk op automatische piloot. Dan ben je waarschijnlijk niet op de juiste weg.

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om te na te gaan of je werkelijk op het juiste pad bent naar de verwezenlijking van je professionele doelstellingen.

Als je ontdekt dat je niet op de goede weg bent, dan kan je jouw situatie opnieuw overwegen. Misschien hoef je de dingen alleen maar vanuit een ander perspectief te bekijken. Wellicht moet je enkele conflicten oplossen die in de weg kunnen staan van jouw professionele ontwikkeling.

Het is belangrijk dat je jouw beroepsloopbaan afstemt op jouw levensdoelen

Er is een duidelijk verschil tussen de mensen die een bevredigende beroepsloopbaan hebben en de mensen die alleen maar werken. De eerste groep doet het met plezier. Hun baan maakt hen gelukkig. Ze hebben ook het gevoel dat ze eruit leren.

Op één of andere manier maakt hun job het mogelijk om vooruit te gaan en hun vaardigheden te verbeteren. De laatste groep ziet werken als een verplichting. Voor hen is het iets dat ze dagelijks moeten verdragen.

Stem je beroepsloopbaan af op jouw levensdoelen

Jezelf vastzetten is nooit goed. We moeten altijd onthouden dat er nog andere mogelijkheden bestaan. Eén ding weten we zeker: we kunnen niets bereiken zonder hard werk.

Wanneer wat we doen, overeenstemt met de dingen waarin we echt geloven, dan stoppen we met ons werk in een negatief daglicht te zien. We genieten er dan zoveel van dat het niet als een verplichting voelt.

Besluit

Waarom nemen we dus niet de tijd om onszelf te trainen in wat we echt graag doen? Op die manier kunnen we naar iets toe werken dat ervoor zal zorgen dat we zelfs op onze meest luie dagen uit bed zullen komen.

Alles heeft te maken met motivatie en geduld. Als je gelukkig wil zijn in wat je doet, dan bevelen we aan dat je eerst over je levensdoelen nadenkt. Ze zullen de weg tonen naar jouw echte dromen. Beetje bij beetje zal je beginnen met dichterbij de verwezenlijking van je dromen te komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.