Zeer gefocuste mensen: Wat maakt hen anders?

Er wordt gezegd dat Albert Einstein een duidelijk voorbeeld was van een zeer gefocust persoon. In feite is het vermogen om diep op één ding te focussen een vaardigheid die we allemaal kunnen ontwikkelen. Ontdek hoe in dit artikel.
Zeer gefocuste mensen: Wat maakt hen anders?

Laatste update: 19 juni, 2022

Zeer gefocuste mensen hebben een mentale deugd. Ze zijn in staat om zich te concentreren op een aanhoudende manier. Dat is een ongewone competentie, want in de chaotische wereld van vandaag, die zo vol stimuli zit, is het moeilijk om niet te verdwalen. Sterker nog, het is moeilijk om je gedachten niet te laten afdwalen en steeds grilliger te worden.

We zouden kunnen zeggen dat voor dit vermogen een grote wilskracht nodig is. Er komt echter veel meer bij kijken dan louter interne inspanning en inzet. In werkelijkheid hebben mensen met een hoge focus een reeks gewoonten ontwikkeld die we allemaal kunnen toepassen. Het is gewoon een kwestie van oefening en het trainen van onze hersenen die zo gewend zijn om ‘om de hete brij heen te draaien’.

Degenen die erin slagen om hun focus te controleren en deze te richten waar ze willen, genieten van een betere kwaliteit van leven. Hun geesten navigeren niet naar negatieve gedachten en dwalen niet af tot ze in het oneindige verdwalen. In feite is aandacht hun beste hulpmiddel om uitmuntendheid en welzijn te bereiken.

“Aandacht richten op waar die naartoe moet, is een primaire taak van leiderschap.”

Daniel Goleman

Vrouw op een laptop
Een essentiële sleutel tot het verbeteren van onze focus is het vermijden van multitasking.

Kenmerken van zeer gefocuste mensen

In zijn boek, Focus, wijst Daniel Goleman erop dat aandacht of focus een weinig bekend en zelfs onderschat mentaal vermogen is. Hij beweert dat min of meer wordt aangenomen dat we allemaal op de wereld komen met goede of slechte basis aandachtsvaardigheden, die, naast andere variabelen, bepalend zijn voor onze academische prestaties.

Als gevolg daarvan hebben we de neiging om het feit over het hoofd te zien dat aandacht een faculteit is die kan worden geleerd, getraind en ontwikkeld. Als je bijvoorbeeld goede mentale vaardigheden verwerft, kun je je mentale en emotionele universum verbeteren en betere beroeps- en werkdoelen bereiken.

In schoolomgevingen wordt echter nog steeds niet op deze manier onderwezen. Zelfs binnen de psychologie en de neurowetenschappen blijft er grote onenigheid bestaan over wat aandacht nu eigenlijk is.

Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door het University College in Londen stelt dat, sinds William James zijn studies over aandacht begon aan het begin van de experimentele psychologie, we nauwelijks vooruitgang hebben geboekt in de definitie ervan. We weten dat het het vermogen van de hersenen is om haar bronnen op een flexibele manier te controleren. Maar hoe kan het ten volle worden ontwikkeld?

Het is niet gemakkelijk te bereiken, maar het is noodzakelijk. In een wereld die steeds voller wordt met prikkels, is het inderdaad raadzaam om onze geest zo op te voeden dat we onze innerlijke blik richten op wat voor ons belangrijk is. Het nabootsen van wat zeer gefocuste mensen doen kan een manier zijn om dit te doen. Laten we daarom hun bepalende kenmerken ontdekken.

1. Duidelijke doelen

Aandacht is het vermogen om mentale bronnen te gebruiken voor een specifiek doel op een blijvende manier. Dat gezegd hebbende, de gerichte benadering gaat een beetje verder, omdat het, naast cognitieve hulpbronnen, ook emotionele hulpbronnen gebruikt.

Met andere woorden, als er één ding is dat de gefocuste persoonlijkheid definieert, dan is het wel duidelijk zijn over zijn doelen en zich gemotiveerd voelen.

De doelen die gefocuste mensen voor zichzelf stellen zijn altijd uiterst helder, objectief en realistisch.

2. Georganiseerde routines en goed time management

Gewoontes en routines zijn effectieve manieren om tijd en taken te organiseren. Ze zorgen ervoor dat je hersenen, lichaam en geest gewend raken aan specifieke gewoonten. Je moet deze routines echter zo organiseren dat je ook tijd hebt voor rust en vrije tijd.

Anderzijds, en niet minder belangrijk, om een goede mentale focus te ontwikkelen, moet je multitasking vermijden (Engelse link).

3. Externe afleiders onder controle houden

De wereld van vandaag zit vol prikkels die je aandacht stelen en je meeslepen in een labyrint van permanente afleiding. Daarom moet je je meest voorkomende afleiders identificeren. Je mobiele telefoon is bijvoorbeeld een van de krachtigste antagonisten van je aandacht.

Aarzel niet om strategieën op te stellen om de aanwezigheid en onderbreking van dit soort stimuli te beperken.

4. Overheersing van de interne dialoog (interne afleider)

Een andere perverse aanwezigheid voor mentale focus is negatieve zelfpraat. Het is die stem die je niet alleen misleidt, maar ook in twijfel trekt wat je doet.

Stel je voor dat je studeert om een examen te halen. Je hebt duidelijke routines en bent in staat om je externe afleidende elementen onder controle te houden.

Toch is je interne dialoog als een ondeugende nar die je bij de hand neemt om aandacht te schenken aan willekeurige herinneringen, opmerkingen of gedachten. Hij wil je misleiden en je zelfs laten lijden. Het kan zelfs perverse dingen zeggen als “Waarom studeer je als je toch nooit zult slagen?” of “Zou het niet beter zijn om een wandeling te maken of een dutje te doen?”

Zeer gefocuste mensen zijn bedreven in het beheersen van hun innerlijke dialoog en maken het tot hun meest ondersteunende en motiverende kracht. Ze aarzelen niet om zichzelf zelfinstructies en versterkingen te geven, zoals “Je doet het echt goed. Al je inspanningen zijn de moeite waard geweest”.

Zeer gefocuste en productieve mensen weten dat zelfkritiek hun vermogen ondermijnt om gefocust te blijven en hun zelfvertrouwen te behouden.

5. Weten hoe te rusten en te verbinden met de omgeving

Gefocuste mensen werken niet 24/7 aan hun doelen. Ze weten dat rusten en ontspannen van hun lichaam en geest essentieel is om stress te verminderen, hun emoties te reguleren en spanning te verminderen. Een ander kenmerk dat hen kenmerkt, is hun vermogen om zich te verbinden met alles om hen heen. Ze zijn nieuwsgierig, gepassioneerd en hebben aandacht voor wat er om hen heen gebeurt.

Elke gebeurtenis, elke kleine omstandigheid, elk beeld of woord inspireert hen. Ze hebben een grote interesse in het leven en hopen onderweg dingen te leren die hen kunnen helpen hun doelen te bereiken.

Vrouw werkt buiten
Gefocuste mensen vergelijken zichzelf met niemand. Ze proberen hun enige referentie te zijn om zichzelf te verbeteren. In feite proberen ze elke dag beter te worden.

Zeer gefocuste mensen hebben geen externe bevestiging nodig

Een “Ik ben trots op je” of “Je doet het geweldig” kan van tijd tot tijd welkom zijn. Maar deze mannen en vrouwen hebben geen externe bekrachtiging of bevestiging nodig om zich op hun werk te concentreren. Zij zijn hun enige referentie en hun eigen kompas. Zeer gefocuste mensen zijn degenen die hun werk op waarde schatten en zichzelf feedback geven.

Zij vermijden om zichzelf met anderen te vergelijken, zijn trouw aan zichzelf, en proberen zich elke dag een beetje meer te verbeteren. Sterker nog, ze willen hun beste versie zijn. Zoals we al eerder zeiden, kun jij deze strategieën ook toepassen.

Toch ligt de sleutel niet alleen in de uitvoering ervan. Het ligt in je toewijding aan jezelf en het dagelijkse werk dat je zult moeten doen om een werkelijk gefocuste geest te ontwikkelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, Daniel (2013) Focus: desarrollar la atención para alcanzar la excelencia. Kairós
  • Madore, K. P., & Wagner, A. D. (2019). Multicosts of Multitasking. Cerebrum : the Dana forum on brain science2019, cer-04-19.
  • Lindsay G. W. (2020). Attention in Psychology, Neuroscience, and Machine Learning. Frontiers in computational neuroscience14, 29. https://doi.org/10.3389/fncom.2020.00029

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.