Kleurademhaling: een stressverlagende activiteit

Color Breathing nodigt je uit om de ontspannende kracht van de ademhaling te combineren met de effecten van chromotherapie. Het is een waardevol hulpmiddel om stress te verminderen.
Kleurademhaling: een stressverlagende activiteit
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van meditatie, mindfulness en andere soortgelijke oefeningen, kleurademhaling is echter minder bekend. In feite is er zoveel informatie en verschillende stressverlagende opties beschikbaar, dat het gemakkelijk is om je nogal overweldigd te voelen en niet te weten waar te beginnen. Om deze reden willen we kleurademhaling voor gaan stellen, een eenvoudige en leuke techniek.

Deze techniek combineert de ontspannende kracht van diep ademhalen met de voordelen van kleurentherapie. Het helpt je dus om stress te verlichten, een staat van comfort en welzijn te bereiken en je emoties te reguleren.

Bovendien is het een makkelijk te implementeren oefening. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere soorten psychologische of farmacologische behandelingen zonder nadelige effecten.

Vrouw met gesloten ogen
Kleurademhaling helpt je stress te verlichten en rust te vinden.

Kleurademhaling

Voordat we de voordelen van deze techniek uitleggen, is het belangrijk om te weten waaruit deze bestaat. Het is een ontspanningsoefening die, zoals we eerder vermeldden, diepe ademhaling en kleurentherapie combineert.

Ademhaling als middel om opwinding te reguleren is al tientallen jaren bekend en getest (met uitstekende resultaten). Hoewel er verschillende varianten zijn, is het gemeenschappelijke doel van alle varianten het bereiken van een diepe en langzame middenrifademhaling.

In je dagelijks leven (normaal geregeerd door stress), haal je gewoonlijk kort en oppervlakkig adem. Deze helpen je niet om je angstgevoelens te verdrijven. Aan de andere kant, als je langzamer en dieper ademt, help je ook je lichaam om te ontspannen. Daarom heb je door je ademhaling de kracht om een fysiologische toestand te creëren die onverenigbaar is met angst.

Kleurademhaling combineert deze effecten met die van chromotherapie. Gebaseerd op de psychologie van kleur, stelt deze therapie voor om de eigenschappen van elke kleurtint te gebruiken om bepaalde sensaties, emoties of gedragingen op te wekken.

Dus door een kleur te visualiseren of voor te stellen, door jezelf te omringen met een fysieke omgeving die deze bevat of door kleding van die toon te dragen, kun je bepaalde veranderingen ervaren.

Hoe kleurademhaling uit te voeren?

Het is een eenvoudig proces, hoewel het oefening vereist om de voordelen ervan volledig te ervaren. Houd in gedachten dat, zoals bij elke nieuwe gewoonte, je geest in het begin weerstand kan bieden. Bij regelmatig gebruik wordt het echter snel gemakkelijker en natuurlijker.

1. Kies de plaats

Zoek een rustige ruimte waar je kunt sporten zonder enige afleiding. Zorg ervoor dat niemand je de komende minuten zal onderbreken.

Kies bij voorkeur een plek waar je je veilig en rustig voelt, met een ordelijke omgeving en een comfortabele ondergrond om op te rusten.

2. Vind een goede houding

Je moet comfortabele en losse kleding dragen die je buik niet vernauwt. Vervolgens kun je op je rug op een stoel of zelfs op je bed zitten of liggen. Het belangrijkste is om je rug recht te houden.

De zithouding helpt je om niet in slaap te vallen tijdens de oefening. Desalniettemin vinden sommige mensen het gemakkelijker om te ontspannen in een horizontale positie, vooral degenen met rugpijn of problemen.

3. Begin goed te ademen

Zodra je de juiste houding hebt aangenomen, sluit je je ogen en begin je langzaam en diep te ademen. Probeer de lucht naar het onderste deel van je longen te brengen, zodat het je buik (en niet je borst) is die bij elke ademhaling omhoog gaat en samentrekt.

Zoek een ademhalingssnelheid die comfortabel voor jou is, maar langzaam is. Je kunt bijvoorbeeld vier seconden nemen voor elke inademing en vier seconden voor elke uitademing.

4. Impregneer jezelf met kleur

Kies een kleur die de emoties van rust, geluk en welzijn vertegenwoordigt die je wilt ervaren. Je kunt jezelf helpen door de psychologische definities van elke kleur te raadplegen. Als alternatief kun je je gewoon laten meeslepen door je instinct.

Eenmaal gekozen, visualiseer dat deze toon je volledig omringt en voel hoe hij bij elke inademing door je neusgaten dringt, je interieur baadt en je doordrenkt met aangename sensaties. Terwijl je uitademt, stel je een andere kleur voor die je angsten, zorgen en zorgen vertegenwoordigt, en visualiseer dat deze je lichaam verlaat.

5. Beëindig de oefening

Herhaal deze oefening een paar minuten. Geleidelijk aan zul je voelen hoe de eerste gekozen kleur je volledig vult, je overspoelt met positieve emoties, zonder een spoor van de stress die je eerder voelde. Om dit effect te versterken, kun je je voorstellen dat je omringd bent door een bol van die kleur die zich steeds verder uitbreidt, ook degenen die zich in aangrenzende kamers bevinden, je stad, zelfs je land.

Ga ten slotte terug naar je aandacht op je ademhaling om de oefening af te ronden. Begin voorzichtig je vingers, je hoofd en je ledematen te bewegen en open je ogen als je er klaar voor bent. Je voelt je helemaal vernieuwd.

Vrouw met gesloten ogen
Het kiezen van een kleur die rust uitstraalt, zoals blauw, zal je helpen om rust te vinden.

De voordelen van kleurademhaling

Veel van het onderzoek naar kleurademhaling was gericht op het testen van de effecten van het kijken naar de kleur groen. Dat komt omdat deze toon van nature een toestand van ontspanning, evenwicht en emotionele rust veroorzaakt. Zo is in één onderzoek (Engelse samenvatting) het effect van deze vorm van therapie getest bij een groep geïnstitutionaliseerde ouderen.

Ze werden in twee groepen verdeeld. De ene groep oefende zeven dagen lang tien minuten per dag kleurenademhaling, de andere groep niet. Na deze periode werden gegevens verkregen die erop wezen dat de stressvermindering significant hoger was in de eerste groep.

Soortgelijke resultaten werden gevonden in een ander onderzoek (Engelse link) bij hemodialysepatiënten. Degenen die kleurenademhalingstherapie kregen, vertoonden een significante vermindering van stress en emotionele gevoelens van woede over hun situatie. Bovendien kregen ze ook gevoelens van comfort, konden ze hun emoties beter reguleren en verbeterde hun rust.

Kleurademhaling is een eenvoudige en effectieve oefening die ons kan helpen om in verschillende situaties een toestand van vrede en welzijn te bereiken. Het kan worden gebruikt door kinderen, volwassenen en ouderen en, als het regelmatig wordt beoefend, biedt het echt goede resultaten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Devi, P. S., Sawitri, K. A., & Nurhesti, P. O. Y. (2012). Pengaruh Terapi Warna Hijau Terhadap Stres Pada Lansia di Panti Sosial Tresna Werdha Wana Seraya Denpasar. Denpasar: Fakultas Kedokteran Universitas Udayana.
  • Suli, D. P., Aini, N., & Prasetyo, Y. B. (2019). Pengaruh green color breathing therapy terhadap penurunan tingkat stres pada pasien hemodialisa. Jurnal Keperawatan2(2), 86-96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.