Meditatie helpt je relaties met anderen te verbeteren

Wil je je relaties met anderen verbeteren? Vind je onzekerheid een probleem? Meditatie lijkt misschien een vrij onbeduidende oefening, maar het kan je echt goed helpen.
Meditatie helpt je relaties met anderen te verbeteren

Laatste update: 29 maart, 2022

In dit artikel bespreken we hoe meditatie helpt om je relaties met anderen te verbeteren. Enkele voordelen van meditatie zijn bekend. Het is bijvoorbeeld een oefening die je geest ten goede komt en stress en angst vermindert. Ook kunnen door dagelijks te mediteren positieve veranderingen worden waargenomen in je manier van omgaan met onverwachte situaties of omstandigheden.

Wanneer je echter aan meditatie denkt, heb je de neiging om dat te doen met het oog op het verkrijgen van voordelen voor jezelf, zoals het verminderen van stress of het beter beheersen van je emoties. Toch is het gemakkelijk om te vergeten dat meditatie ook helpt om je relaties met anderen te verbeteren. Hoe doet het het? Hoe wordt het bereikt? Laten we kijken.

Vrouw aan het mediteren

Meditatie en de relatie met empathie

Het artikel Empathie en Mindfulness. Theoretical Convergence (Engelse link), stelt dat “empathie een essentieel element is in interpersoonlijke relaties.”

Hoewel de mens wordt geboren met een biologische aanleg om dit vermogen te ontwikkelen, bepalen de ervaringen en de omgeving waarin hij opgroeit de mate van ontwikkeling. Bovendien weten we nu dat empathie kan worden versterkt door meditatie.

Hoe gebeurde dit? Meditatie helpt trouwens bij het verbeteren van interpersoonlijke relaties omdat het de ontwikkeling van mededogen bevordert.

Bovendien moedigt het je aan om goed te luisteren zonder te oordelen en met een neiging tot acceptatie. Door dit bij jezelf te doen, doe je het ook bij anderen, omdat je jezelf openstelt om aandachtig te luisteren zonder het handelen van anderen te bekritiseren.

Een belangrijk element van meditatie is dat het je in staat stelt een open houding aan te nemen ten opzichte van de ervaringen, het gedrag en de houding van andere mensen. Dit is essentieel om gezondere relaties te hebben, gebaseerd op begrip en acceptatie van de ander.

Het artikel Empathie en Mindfulness. Theoretical Convergence spreekt over verschillende onderzoeken die gebaseerd zijn op empirisch bewijs. Deze studies hebben vastgesteld dat het waar is dat meditatie bijdraagt aan het vergroten van empathie.

“Laten we proberen ze te begrijpen in plaats van mensen te veroordelen.”

Dale Carnegie

De impact van onzekerheden op je relaties

Wat als hij me niet meer leuk vindt? Wil hij me verlaten? Dit soort vragen onthullen intense onzekerheid in relaties. Het is het soort gevoel dat elke keer meer ingebed raakt, zoals Gilles Lipovetsky aangeeft in de krant El País (Spaanse link). Meditatie komt naar voren als een manier om deze onzekerheden op te lossen of beter te beheersen.

Mediteren is een oefening die je helpt om jezelf beter te leren kennen. Het is die innerlijke blik wanneer je je gedachten en je acties observeert zonder ze te beoordelen, je fouten accepteert en ervan leert, en luistert naar je wensen om je veiligheid te vergroten. Als je jezelf beter kent, ben je niet langer afhankelijk van anderen. Je hebt geen externe goedkeuring nodig, maar je kunt jezelf toestaan te zijn zoals je bent.

Dit is belangrijk om geen afhankelijkheidsrelaties te onderhouden. Deze zijn niet alleen aanwezig in het paar. Te veel afhankelijk zijn van familie of vrienden getuigt zelfs van grote onzekerheid. Dit soort relaties zijn niet gezond en brengen je meestal veel schade toe. Daarom helpt meditatie ook in dit opzicht om je relaties te verbeteren.

Vrouw mediteert met een vlinder op haar hand

Ervaar seksualiteit zonder stress

Naast vriendschaps- en familierelaties, kan mediteren als koppel je ook in staat stellen om seksualiteit op een andere manier te ervaren. Hoe vaak heb je je bijvoorbeeld onzeker gevoeld over je lichaam en dit heeft stress veroorzaakt bij seksuele relaties? Dit is een onderdeel van het leven en relaties waar je voor moet leren zorgen.

Seks hebben met stress, angst, onzekerheid of haast is schadelijk voor je relatie met je partner en ook voor je relatie met jezelf. Om deze reden zijn de afgelopen jaren interessante concepten zoals orgastische meditatie ontstaan. Mediteren helpt je om je op het heden te concentreren, je blik af te wenden van de toekomst en van de zorgen die daarin voorkomen.

In feite hebben veel van de meestvoorkomende problemen in je persoonlijke relaties hun oorsprong in je probleem om de verbinding te verbreken. Meditatie helpt je om weer in contact te komen met je lichaam, om in het hier en nu te zijn, om je zintuigen te openen, om je meer bewust te zijn van elke kus, elke streling, elke ademhaling… Mediteren kan dus je seksuele relaties aangenamer maken.

Maak er een dagelijkse oefening van

Nu ben je je meer bewust van hoe meditatie helpt om je relaties te verbeteren. Om echter van de voordelen van meditatie te genieten, moet je er een gewoonte van maken. Je hebt niet veel tijd nodig. Vijf minuten per dag is voldoende.

Naarmate de dagen verstrijken, heb je misschien het gevoel dat je de tijd die je aan je dagelijkse meditatie besteedt, moet verlengen. Je moet jezelf echter niet forceren. Als je het in het begin moeilijk vindt, kan geleide meditatie een uitstekende optie zijn. Iemand hebben die je stappen markeert en je leert mediteren is buitengewoon nuttig.

“Je relatie met jezelf zet de toon voor elke andere relatie in hun leven.”

-Robert Holden-

Waar wacht je op? Begin vandaag nog met mediteren en verbeter je relaties. Aan de andere kant, als je al een tijdje mediteert, denk dan eens aan de veranderingen die je hebt opgemerkt in de manier waarop je met anderen omgaat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Campos, D., Cebolla, A., Quero, S., Bretón-López, J., Botella, C., Soler, J., … & Baños, R. M. (2016). Meditation and happiness: Mindfulness and self-compassion may mediate the meditation–happiness relationship. Personality and individual differences93, 80-85.
  • Goleman, D., & Davison, R. J. (2017). Los beneficios de la meditación. Barcelona: Kairós.
  • Matsers W, Johnson V, Kolodny R. Perspectivas de la sexualidad. En: La sexualidad humana. La Habana: Editorial Científico Técnica; 1988. p. 9-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.