Hoeveel tijd kost het om een gewoonte te ontwikkelen?

Het creëren van een gewoonte vereist voldoende motivatie om volhardend en constant te zijn. Maar hoeveel tijd heb je echt nodig om nieuw gedrag in je routine op te nemen?
Hoeveel tijd kost het om een gewoonte te ontwikkelen?
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe lang duurt het om een gewoonte in je repertoire van gedragingen op te nemen? Hoe lang duurt het om er een op natuurlijke wijze te ontwikkelen? Kunnen al je handelingen binnen dezelfde tijd als gewoonte worden aangeleerd? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en eventuele twijfels over het vormen van gewoontes oplossen.

We willen allemaal bepaalde praktijken opnemen in onze dagelijkse routines die ons in staat stellen een gezonder leven te leiden. Bijvoorbeeld stoppen met roken, gezond eten, regelmatig sporten, etc. Maar wat gebeurt er tijdens het proberen? Helaas verliezen we in veel gevallen na een paar dagen de motivatie en stoppen we gewoon met proberen.

Het creëren van een gewoonte kost moeite. Het betekent dat je je lichaam of je levensritme moet aanpassen aan nieuwe en voorheen onbekende routines. Daarom zijn de sleutels tot het creëren van een gewoonte consistentie en doorzettingsvermogen. Het zijn de eigenschappen die je ervan weerhouden om op te geven.

Wanneer je een bepaald gedrag in je repertoire opneemt, wordt het gemakkelijker om het uit te voeren en voer je het natuurlijker uit. De eerste stap is dus om te bepalen wat je wilt bereiken. Als je iets wilt en je voelt je gemotiveerd om het te bereiken, dan zul je het veel gemakkelijker vinden om deze eerste stap te zetten.

“Het verschil tussen het mogelijke en het onmogelijke ligt in de vastberadenheid van een man.”

-Thomas Charles Lasorda-

Vermoeide vrouw

Hoe lang duurt het om een gewoonte aan te leren?

In 1960 verklaarde plastisch chirurg Maxwell Maltz dat het 21 dagen duurde om een gewoonte aan te leren. Later is echter vastgesteld dat neuronen in deze tijd niet in staat zijn om nieuw gedrag volledig te assimileren. Met slechts 21 dagen training bestaat zelfs het risico dat het gedrag wordt opgegeven.

“Hersenplasticiteit heeft aangetoond dat de hersenen een spons zijn, kneedbaar, en dat we onze hersenkaart voortdurend opnieuw configureren.”

-Patricia Ramirez-

Verdere studies uitgevoerd door de University College London hebben aangetoond dat het gemiddeld 66 dagen duurt om nieuw gedrag in je routine op te nemen en ervoor te zorgen dat het blijft hangen. Ze ontdekten ook dat het een dag stoppen van het gedrag niet schadelijk is voor het langetermijndoel.

Het creëren van een gewoonte vereist in het begin routinematige oefening (Spaande link) (constant/frequent) om bepaalde processen van de gewoonte te automatiseren. Je hoeft dus minder moeite te doen om het uit te voeren. De oefentijd is afhankelijk van het gedrag dat je wilt aanleren en hoe vertrouwd het voor jou is.

Iets dat bijvoorbeeld totaal nieuw is en ver verwijderd is van je gebruikelijke routine, kan meer tijd vergen dan het aanleren van een gewoonte die je meer vertrouwd is.

Wat is er nodig om je nieuwe gedrag vast te houden?

Het eerste dat je moet doen, is een actieplan opstellen. Dit betekent doelen voor de korte, middellange en lange termijn stellen, zodat je niet bij de eerste gelegenheid opgeeft en blijft volharden in het vervullen van wat je van plan was te doen. Goed gedefinieerde en georganiseerde plannen maken het hele proces eenvoudiger.

Een actieplan voor het ontwikkelen van een gewoonte

Vraag jezelf af waarom je dit nieuwe gedrag wilt aanleren. In feite zal het in kaart brengen van een toekomst waarin je denkt dat je deze hebt bereikt, je gemotiveerd houden. Op deze manier verlies je de droom die je oorspronkelijk deed besluiten om je nieuwe gewoonte aan te nemen niet uit het oog. Bovendien maakt het feit dat je je doelen in zicht heeft, het gemakkelijker om ernaartoe te gaan.

Sta jezelf echter niet toe om uitstelgedrag te vertonen. Met andere woorden, stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Hoe eerder je begint, hoe eerder je bereikt wat je wilt. Het creëren van een gewoonte vereist discipline en constant werk. Je zult met succes in staat zijn om deze uitdagingen aan te gaan als je dat echt wilt en je voelt je gepassioneerd over wat je wilt bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf slechte gewoonten die je dag kunnen verpesten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf slechte gewoonten die je dag kunnen verpesten

Maar al te vaak merk je dat je ten prooi valt aan gewoonten die je dag verpesten. Hier kun je leren hoe je ze kunt identificeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lally, P., Van Jaarsveld, C. H., Potts, H. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European journal of social psychology40(6), 998-1009.
  • Smith, K. S., Virkud, A., Deisseroth, K., & Graybiel, A. M. (2012). Reversible online control of habitual behavior by optogenetic perturbation of medial prefrontal cortex. Proceedings of the National Academy of Sciences109(46), 18932-18937.
  • Correa, M. (2007). Neuroanatomía funcional de los aprendizajes implícitos: asociativos, motores y de hábito. Rev Neurol44(4), 234-242.
  • Arlinghaus, K. R., & Johnston, C. A. (2019). The importance of creating habits and routine. American journal of lifestyle medicine13(2), 142-144.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.