Yager therapie: het gebruik van de geest om te genezen

De Yager therapie heeft erkenning gekregen van een groot deel van de beroepsgroep van de geestelijke gezondheidszorg. Wij vertellen je over de pijlers waarop het is gebaseerd.
Yager therapie: het gebruik van de geest om te genezen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je in de problemen zit of in situaties die je verontrusten, hoop je iets te kunnen doen om verandering te brengen. Maar soms, hoewel je verschillende oplossingen hebt geprobeerd, lukt het je toch niet. Dit zorgt ervoor dat je je erg gefrustreerd voelt omdat je er niet uit kunt komen. In dat geval kan Yager therapie uitkomst bieden.

Yager therapie is een psychotherapeutisch proces dat verder gaat dan het traditionele. Het is kort en stelt je in staat om een versterkt niveau van bewustzijn te bereiken dat de identificatie van de oorsprong van je mentale, gedragsmatige, fysieke of psychogene problemen en hun genezing bevordert. Het is ook bekend als subliminale therapie.

“Verder gaan dan traditionele therapieën om een echte genezing voor patiënten te vinden.”

-Edwin K. Yager-

Oorsprong en principes van Yager therapie

Man wordt gehypnotiseerd
Edwin K. Yager is opgeleid in klinische hypnose voordat hij de Yager therapie creëerde.

Deze therapie is ontwikkeld door Edwin K. Yager. Hij was oorspronkelijk een elektronisch ingenieur die er later voor koos zich te specialiseren in psychologische begeleiding. Hij werkte als professor aan de University of California Medical School in San Diego (UCSD).

Edwin Yager bestudeerde en beoefende het klinisch gebruik van hypnose gedurende 40 jaar. Hij werd zelfs gecertificeerd als hypnoseconsulent door de American Society of Clinical Hypnosis.

Yager legde zijn methodologie uit in zijn boek Yager Therapie: Het gebruik van de geest om te genezen. Hij beweerde dat bepaalde vermogens buiten het bewustzijn ingrijpen om de werkelijke oorzaken te ontdekken van de problemen die patiënten hebben, ongeacht hun verschijningsvorm.

Yager therapie bestaat uit een methode van therapeutische verandering. Het is gebaseerd op het volgende:

 • Efficiëntie. Het verbindt de persoon met wat gezond is.
 • Beknoptheid. De duur is kort.
 • Logica. Er is samenhang tussen de manifesterende ideeën en feiten.

Deze methode begon in de Verenigde Staten. Sindsdien is ze echter uitgebreid en er is nu een opleidingscentrum in Latijns-Amerika. Door middel van analytische hypnotische therapie trachten therapeuten de oorsprong van het probleem te identificeren en het te genezen, rekening houdend met hoe het het huidige leven van de patiënt beïnvloedt. Om dit te doen, werken ze aan het innerlijk van de geest.

Principes van Yager therapie

Yager therapie is gebaseerd op vier principes:

 • Conditionering. Mensen zijn allemaal geconditioneerd door verschillende situaties die een sterke emotionele afdruk op hen achterlaten.
 • Herinneringen. De situatie die deze emotionele indrukken op hen achterliet, laat hen herinneringen na die hen tekenen, en dus pijnlijk voor hen zijn.
 • Herconditionering. Zij hadden niet de juiste psychologische middelen om met deze situaties om te gaan, waardoor zij emotioneel getekend zijn. Daarom houdt herconditionering in dat men hen ervan overtuigt het doel om te veranderen te ondersteunen met de huidige middelen die zij ter beschikking hebben.
 • Triadische kijk op de geest of model van de geest. Ten eerste is er het bewuste deel van de geest dat zich bewust is van wat ze doormaken. Dan is er de onbewuste geest. Dat is verbonden met herinneringen, impulsen, gewaarwordingen en emoties waartoe men geen toegang heeft of die onderdrukt worden. Ten slotte is er het bovenbewustzijn. Dit is het hogere intelligentieniveau waar onbegrensde mentale vermogens worden gevonden, met de mogelijkheid om toegang te krijgen tot andere gebieden van de geest om problemen op te lossen.

Als je via Yager therapie aan je angst voor eenzaamheid zou willen werken, zou de eerste stap zijn om de oorsprong van je angst te identificeren. Misschien is het gerelateerd aan een moment in je kindertijd toen je je bijzonder kwetsbaar en onbeschermd voelde. Sterker nog, die gebeurtenis kan zo’n sterke stempel op je hebben gedrukt dat je vandaag bang bent om alleen te zijn.

Door analytische hypnose, herconditioneer je dat deel van je geest. In feite erken je dat je op dat moment niet de middelen had om deze specifieke situatie het hoofd te bieden. Maar nu zou het je niet meer storen en je zou weten hoe je het moet oplossen. Daarom zou je je er niet langer ongemakkelijk bij voelen. Het is je bovenbewuste kant of superieure intelligentie die je hier voorziet van de nodige hulpmiddelen.

Differentiatie van Yager therapie

Man met ogen dicht
In Yager therapie is de patiënt degene die ingrijpt in zijn emotionele problemen op basis van de aanwijzingen van de therapeut.

Yager therapie kan worden onderscheiden van andere soorten therapie omdat patiënten zich niet richten op een verhaal en uitleggen wat er met hen aan de hand is. In plaats daarvan vinden ze de bron van hun probleem vanuit hun eigen geest, met hun eigen middelen.

Dus wat doet de therapeut? Hij leert de patiënt de nodige vaardigheden om zijn gedachten te herconditioneren. Bijgevolg blijven ze aan de buitenkant als een figuur die steun biedt. Ze komen niet alles te weten wat met het probleem te maken heeft. In feite is het de patiënt die door middel van zijn mentale voorstellingen de knopen die met het ontstaan ervan samenhangen, ongedaan maakt.

Het nut van Yager therapie

Yager therapie kan nuttig zijn als je het gevoel hebt dat je psychische problemen of blokkades hebt die je belemmeren om je leven zo soepel voort te zetten als je zou willen. Met deze therapie kun je datgene wat giftig voor jou blijkt te zijn opnieuw conditioneren en je huidige welzijn verbeteren.

Deze methode van therapeutische verandering bevordert de persoonlijke ontwikkeling. Het is effectief op de volgende gebieden:

 • Gedragsaspecten. Het verbeteren van gewoonten, het oplossen van afhankelijkheden, en het herkennen van problemen, onder anderen.
 • Mentale aspecten. Het oplossen van angst, emotionele conflicten, verdriet, en depressie.
 • Fysieke aspecten. Helpen bij chronische pijn, migraine, en astma.

Yager therapie wordt aanbevolen als er een psychologische factor is die de fysieke, emotionele of gedragsaspecten van je leven beïnvloedt en je een tijdige, korte en nauwkeurige oplossing nodig hebt.

Echter, om het effectief te laten zijn, moet je gemotiveerd zijn om het probleem op te lossen. Bovendien moet je bereid zijn om de instructies van de therapeut op te volgen en openstaan voor de therapie om de verandering die je nodig hebt in gang te zetten.

Je moet ook je geest voorbereiden op een bewuste verandering. Je moet de middelen versterken die je zullen helpen om jezelf te bekrachtigen en je disfunctioneel leren te transformeren. Dit zal gunstig zijn voor wat je werkelijk wilt, je menselijke ontwikkeling verbeteren, en je herconditionering vergemakkelijken.

Kortom, Yager therapie is een innovatieve en effectieve methode die je helpt om jezelf te deblokkeren. Door je bewustzijn te verruimen, ben je in staat om je problemen op te lossen, onder begeleiding van een therapeut en door gebruik te maken van je drie breinen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Montgomery, G. H. (2004). Eficacia y aplicación de la hipnosis clínica. Pap. psicol, 0-0.
 • Montgomery, G. H., & Schnur, J. B. (2005). Eficacia y aplicación de la hipnosis clínica. Papeles del psicólogo25(89), 3-8.
 • Yager, E. (2018). Yagerian Therapy: Using the Mind to Heal. Independentliy published,

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.