De opioïde-epidemie in de Verenigde Staten

Van misbruik van voorgeschreven opioïden tot heroïneverslaving, de drugsepidemie in de Verenigde Staten doodt meer mensen dan vuurwapens en auto-ongevallen. Blijf lezen om meer hierover te weten te komen.
De opioïde-epidemie in de Verenigde Staten

Laatste update: 15 november, 2021

Sinds 2012 is er in de Verenigde Staten een drugsepidemie uitgebroken. De VS heeft nu het hoogste aantal gebruikers van opioïden ter wereld. We kunnen wel spreken van een opioïde-epidemie.

Volgens een rapport van het Center for Disease Control (CDC) stierven in 2017 ongeveer 72.000 mensen aan een overdosis opioïden (voornamelijk fentanyl en heroïne). In de V.S. doden drugs meer mensen dan HIV, vuurwapens of zelfs auto-ongelukken.

In het licht van deze groeiende crisis begint het Amerikaanse antidrugsbeleid afstand te nemen van de grotendeels ineffectieve tough love-beleid dat het al decennia lang hanteert. De wetgevers werken toe naar een hervorming van het kader en de dialoog rond drugsgebruik.

In plaats van een antidrugsbeleid gebaseerd op een verbod en criminalisering, zal deze aanpak gebaseerd zijn op volksgezondheid, psychologie en mensenrechten. Hoe zal dat er uitzien en wat zal het betekenen voor de Verenigde Staten? Laten we een beetje dieper graven om daar achter te komen.

De opioïde-epidemie in de Verenigde Staten

De oorlog tegen drugs in de Verenigde Staten is nooit gestopt. Het is alleen in de loop van de tijd veranderd. De introductie van crack rond 1984 had grote invloed op het land. Het had echter vooral gevolgen voor de zwarte en Latino bevolking die in stedelijke gebieden wonen.

Destijds was de reactie van de autoriteiten “zero tolerance.” De wetshandhaving strafte zelfs niet-gewelddadige drugsgerelateerde criminaliteit zeer hard.

“Zwarte en arme jongeren houden van marihuana, maar ze hebben niet de neiging om heroïne te gebruiken. Ze zijn opgegroeid met het kijken naar de drugsverslaafden op straat. Ze weten wat er in de jaren ’90 rond crack is gebeurd met hun ouders, en dat willen ze niet herhalen.”

Een vrouw zit voorover gebogen op een kruk

Hoewel het heroïnegebruik in alle demografische groepen is toegenomen, treft de huidige opioïde-epidemie vooral blanke mensen uit de midden- en hogere klassen.

Alsof dat nog niet genoeg is, neemt ook het gebruik van fentanyl, een synthetische pijnstiller, toe. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het in een laboratorium wordt gemaakt en makkelijker te vervoeren is. Het is echter nog gevaarlijker dan sommige andere drugs, omdat het aanzienlijk giftiger is dan morfine en sterker dan heroïne.

Opioïden verdoven emotionele en lichamelijke pijn

Een van de oorzaken van de opioïde-epidemie heeft te maken met verkeerd gebruik van voorgeschreven opioïden zoals oxycodon en andere pijnstillers. Drie van de vier heroïnegebruikers zijn begonnen met het gebruik van opioïden in de vorm van voorgeschreven pijnstillers.

Verschillende staten in de Verenigde Staten hebben farmaceutische bedrijven aangeklaagd wegens het vermeende aanmoedigen van het gebruik van dit soort medicatie. Bovendien beschuldigen ze de bedrijven ervan dat ze proberen om artsen te beïnvloeden.

Naarmate het bewustzijn over de ernst van het probleem zich verspreidt, zijn artsen echter steeds terughoudender om dit soort sterke medicatie voor te schrijven.

“Gebrek aan volksgezondheid, psychiatrische problemen bij tieners en jongvolwassenen, eindeloze lijsten met pijnlijke problemen, gebrek aan tolerantie voor frustratie, eerdere verslaving aan opioïden… Er zijn zoveel factoren die verantwoordelijk zijn voor deze hartverscheurende situatie in de Verenigde Staten. Het is alsof mensen proberen het volume van wat er om hen heen gebeurt te verminderen, zelfs als de gevolgen fataal zijn.”

Zes jaar geleden waren opioïden die verkregen waren op doktersrecept verantwoordelijk voor 80% van de sterfgevallen door overdosering. Tegenwoordig zijn de heroïne en fentanyl verantwoordelijk voor bijna de helft van de sterfgevallen.

Er zijn ook meer dan twee miljoen mensen verslaafd aan deze chemische stoffen. President Donald Trump heeft in oktober 2017 de noodsituatie uitgeroepen vanwege de opioïde-crisis.

Heroïne heeft een verwoestend effect op de Verenigde Staten

Obama vocht ook tegen het misbruik van voorgeschreven pijnstillers tijdens zijn periode als president van de Verenigde Staten. Hij vroeg zorgleveranciers om het aantal opioïden te verminderen die zij voorschreven, maar verslaafden raakten in plaats daarvan aan Mexicaanse heroïne.

“In Cabell County, West Virigina (Verenigde Staten) wordt één op de tien baby’s geboren met een verslaving aan opioïden. Florida is een van de staten die het hardst getroffen is door de epidemie. Daar stierven in 2016 meer dan 4.000 mensen aan een overdosis opioïden, zo blijkt uit onofficiële voorlopige rapporten.”

In West Virginia verkochten de medicijnenfabrikanten  tussen 2007 en 2012 ongeveer 780 miljoen pijnstillers. Volgens de Drug Enforcement Administration is dat meer dan 421 pillen per persoon. Grote farmaceutische bedrijven hebben zich verenigd en blijven de beschuldigingen ontkennen.

In andere staten zoals Maryland geven wetgevers speciale fondsen vrij die ze normaal gesproken sparen voor natuurrampen. In Kentucky vechten politie, de brandweer en zelfs normale burgers allemaal tegen overdoses.

Het probleem in Kentucky is zeer ernstig. Als een werkgever een vacature plaatst die een drugstest vereist, zullen veel van de potentiële kandidaten niet eens komen opdagen. Zoals je kunt zien, zijn de gevolgen van de opioïde-epidemie voor de Amerikaanse samenleving vrij dramatisch.

Een man met zijn handen voor zijn gezicht

Het veranderen van de benadering van de opioïde-epidemie

In navolging van de strijd tegen de tabaksindustrie in de jaren ’90, hebben verschillende staten een aantal farmaceutische bedrijven aangeklaagd, zoals we al eerder hebben gezegd. De focus is dus verschoven van het criminaliseren van drugsgebruikers naar het criminaliseren van de bedrijven die drugs maken.

De nieuwe demografie van gebruikers heeft ook geholpen om meer aandacht te vragen voor het probleem. Ouders en gezinnen van deze specifieke groep verslaafden zullen eerder betrokken raken bij en opkomen voor de rechten van hun kind.

Ze zijn er op de een of andere manier in geslaagd om de autoriteiten ertoe te brengen om met meer begrip en medeleven op deze crisis te reageren. Nu wordt 15% van het budget toegewezen aan “het beperken van de schade.” De staten zullen zich richten op het verbeteren van de toegang tot schone spuiten en Naloxon, de medicatie die je leven kan redden als je een overdosis neemt.

De brede reikwijdte van de opioïde-epidemie heeft het harde en pijnlijke stigma van de verslaafden praktisch geëlimineerd. Dat is een positieve ontwikkeling. Er is echter nog veel te doen om dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen. Blijf lezen en onderzoek doen naar manieren om betrokken te raken. Verandering zal beetje bij beetje moeten gebeuren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.