Fascistische eigenschappen volgens Umberto Eco

Het fascisme heeft vele vormen, maar de psychologische eigenschappen ervan blijven hetzelfde. Lees verder om erachter te komen hoe diep fascisme kan gaan.
Fascistische eigenschappen volgens Umberto Eco

Laatste update: 22 september, 2019

Hoe geeft macht vorm aan samenlevingen? Umberto Eco analyseerde deze vraag door enkele fascistische eigenschappen vast te stellen.

Tegenwoordig kunnen mensen en organisaties zeer redelijk overkomen, terwijl ze in werkelijkheid meerdere psychologische eigenschappen van het fascisme vertonen en fascistische waarden verdedigen.

Deze eigenschappen zijn ongezond voor mensen en samenlevingen omdat ze ongelijkheid bevorderen. Umberto Eco kwam tot de conclusie dat fascisme hypocriet en inconsistent is en geniepig in de geesten van mensen sijpelt.

Ur-fascisme kan terugkomen onder de meest onschuldige vermommingen. Het is onze plicht is om het fascisme te ontmaskeren en met onze vinger te wijzen naar elke nieuwe vorm die het aanneemt – elke dag, in elk deel van de wereld.

-Umberto Eco-

Politicus die een toespraak houdt

De drie cultussen van het fascisme

Volgens Umberto Eco bestaat het fascisme uit drie soorten cultussen. Allereerst de cultus van traditie, met een verwijzing naar en een behoefte om verouderde leringen terug te vinden.

De tweede fascistische cultus is de cultus van helden en de dood. Fascisten hebben het vaak over het nemen van risico’s en dat de dood geen probleem is als je als held ten onder gaat. Er ligt meer nadruk op het rechtvaardigen van de dood dan op het zinvol maken van het leven.

Tot slot heeft het fascisme ook een cultus van actie. Volgens het fascisme is mediteren en goed nadenken tijdverspilling. In de ogen van fascisten zijn denkers en artiesten lafaards tenzij ze uiteindelijk overgaan tot actie.

Afwijzingen en uitsluitingen

Fascisten zijn tegen de sociale waarden die gepaard gingen met modernisering en verlichting. Ze bekijken de wereld volledig zwart-wit, waardoor het voor hen onnodig is om ergens over te debatteren of iets te bekritiseren. Wat je ziet is wat je krijgt. Punt uit.

Daarom zou je kunnen zeggen dat het fascisme kritisch denken weerlegt. Als je het ergens niet mee eens bent, ben je een verrader en iedereen die anders denkt, is een buitenbeentje die tot zwijgen moet worden gebracht. Een andere psychologische eigenschap van het fascisme is intolerantie.

Fascisten zijn ook bang voor onderscheid. Dissidenten zijn de vijand. Voor hen zijn mensen die het niet met hen eens zijn geen personen, maar mensen die van alle mensenrechten moet worden ontdaan. Bovendien denken ze dat dissidenten simpelweg jaloers zijn op het succes van de revolutie.

Een arme buurt en een rijke buurt

Angst en apologieën

Andere opvallende fascistische eigenschappen zijn nationalisme en vreemdelingenhaat. Dit soort apologieën en afwijzingen zijn niet alleen gericht op iemands land van herkomst, ze kunnen ook gericht zijn op de identiteit van een groep of mensen. Ze versterken hun eigen deugden en verwerpen en benadelen anderen.

Fascisten kunnen ook elitair zijn. Ze streven naar conflicten tussen economische klassen. Voor hen is rijkdom een manier om de menselijke waarde te meten. Ze wijzen elke vorm van zwakte af, evenals elk teken van kwetsbaarheid.

Bovendien zijn fascisten vaak ook geneigd om geslacht te gebruiken om te discrimineren. Daarom vertonen ze ook een intolerantie voor feministische en LGBTQ-bewegingen.

Anderen bespelen is een van de fascistische eigenschappen

Andere psychologische fascistische eigenschappen

Umberto Eco vermeldt ook dat fascisten speciale aandacht schenken aan de middenklasse vanwege het feit dat het een dynamische sociaal-economische groep is die niet helemaal is gedefinieerd. Volgens hen zijn ze daarom makkelijker te manipuleren.

Nog een eigenschap die fascisten regelmatig vertonen, is dat ze vaak voorstander zijn van oorlog. Het zijn geen pacifisten, hoe graag ze ook zouden willen doen alsof van wel. Ze zijn van mening dat geweld de beste manier is om mogelijke verschillen op te lossen.

De laatste psychologische eigenschap van het fascisme is iets dat Umberto Eco neolingua noemt. Neolingua houdt een uiterst elementair en slecht taalgebruik in. Het is namelijk alleen door middel van dit armoedige taalgebruik dat het fascisme elke kritische gedachte kan neutraliseren.

Tot slot willen we erop wijzen hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tegen die totalitaire denkwijzen die door de jaren heen zoveel mensen hebben gekwetst en dit helaas nog steeds doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bornhauser, N., & Lorca, D. (2019). Notas para una caracterización del fascismo. Ideas y valores, 68(169), 61-81.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.