Mensen bij wie je je vanaf het begin ongemakkelijk voelt

Je voelt je in de buurt van bepaalde mensen al meteen ongemakkelijk. Als je je door deze eerste indruk laat leiden, kan het zijn dat je in een vooroordeel gaat geloven. Je kan dus beter analyseren waarom je je zo voelt.
Mensen bij wie je je vanaf het begin ongemakkelijk voelt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen zorgen dat je je vanaf het allereerste begin ongemakkelijk voelt. Soms komt het door hun houding of de manier waarop ze naar je kijken, anderen aanspreken of je ruimte binnendringen. Soms is het gewoon de manier waarop ze praten.

Het is alsof er een geavanceerd, maar primitief alarmsysteem in je afgaat. Dit alarm is er om je te waarschuwen of om je te vertellen van wie je uit de buurt moet blijven.

Dat gevoel hebben we allemaal wel eens ervaren. Je hersenen wachten op een eindeloos aantal prikkels, aanwijzingen en gebaren om snel een oordeel te kunnen vellen. Ze willen namelijk weten of je de persoon die voor je staat kunt vertrouwen of niet.

Je moet echter niet vergeten dat je hersenen het ook fout kunnen hebben. Als je de persoon beter leert kennen, kun je je realiseren dat je eerste indrukken verkeerd bleken te zijn.

Om deze reden is het belangrijk om te begrijpen waar dit ongemak vandaan komt. In dit opzicht wijzen deskundigen op dit gebied zoals Mark Schaller, professor in de psychologie aan de Universiteit van Brits-Columbia, erop dat je hersenen bepaalde cognitieve en gedragsmatige reacties herkennen die erop gericht zijn jou of je integriteit te beschermen.

Deze reacties komen soms echter meer overeen met instinct, dan met een objectieve en realistische waarneming. Daarom raden we aan om de invloed van mogelijke vooroordelen in te schatten of te beoordelen. Het is het beste om logica te combineren met intuïtie.

“Iedereen geloven is gevaarlijk, maar niemand geloven is gevaarlijker.”

Abraham Lincoln

Moet je op je instincten vertrouwen?

Ieder van ons gebruikt tot op zekere hoogte deze zogenaamde beschermende vooroordelen. Met andere woorden, je beoordeelt mensen bijna automatisch. Dit is een instinct dat voortkomt uit zelfbehoud. We proberen namelijk voorzichtig te zijn met vreemden om onszelf te beschermen.

Een onderzoek aan de Arizona State University wijst uit dat dit proces geïntegreerd is in onze hersenen als een adaptieve reactie om ons te beschermen tegen gevaar. Zoals we echter al weten, kan dit leiden tot negatieve en zelfs stereotiepe eigenschappen.

Daarom moeten we niet altijd te veel aandacht besteden aan dit instinct. Als je dus iemand ontmoet bij wie je je ongemakkelijk voelt, moet je enkele van de volgende aspecten nader bekijken:

De manier waarop iemand naar je kijkt

Sommige mensen kijken naar je met een bepaald vooroordeel of zelfs met minachting. Bovendien blijkt uit enkele onderzoeken, zoals die van de Universiteit van Tel Aviv in 2018, dat veel vrouwen duidelijk ongemak ondervinden van de manier waarop sommige mannen naar hen kijken.

In dit onderzoek analyseerden de onderzoekers het feit dat vrouwen dit regelmatig ervaren op hun werkplek. Sommige mannen lijken op een seksuele of minachtende manier naar hen te kijken.

Intuïtie en wanneer je ernaar moet luisteren

Intuïtie is niet zomaar een voorgevoel. Het is ook geen voorkennis of een ander soort bovennatuurlijk of onwetenschappelijk mechanisme. Intuïtie stelt je in staat om snel te handelen in als het gaat om het omgaan met alledaagse uitdagingen. Het komt voort uit je eerdere ervaringen en je persoonlijkheid.

Intuïtie is als een koffer waarin je alles wat je hebt beleefd en mee hebt maakt bewaart. Je slaat ook je emotionele essentie en persoonlijkheid daarin op. Als je dus automatisch ergens op moet reageren, wordt je door je intuïtie geleid.

Als iemand je een ongemakkelijk gevoel geeft, is daar bijna altijd een reden voor. Intuïtie vertelt je dat die persoon misschien wel lijkt op iemand die je kent, vanwege zijn of haar gedrag. Misschien was je eerdere ervaring niet positief. Als gevolg daarvan waarschuwt je interne stem je om voorzichtig te zijn en het is daarom een goed idee om te luisteren.

Tegenstellingen

Soms weet je gewoon dat het heel onwaarschijnlijk is dat je met iemand op zal kunnen schieten, door enkel naar hem of haar te kijken.

Een voorbeeld hiervan is een introvert en een extravert. Samen zijn met iemand die overdreven extravert is, kan een in zichzelf gekeerde persoon als storend worden ervaren. Dit komt omdat extraverte mensen hun ruimte kunnen binnendringen, overmatig kunnen praten of de spot drijven met hun stille aard.

Tot slot willen we ook het volgende zeggen. Net zoals er mensen zijn die je een ongemakkelijk gevoel geven, zijn er mensen die je vanaf het allereerste begin leuk vindt. Toch is het altijd een goed idee om je eerste indrukken te analyseren.

Soms is het de moeite waard om wat dieper te graven, want je zou aangenaam verrast kunnen worden. Als het ongemakkelijke gevoel echter niet weggaat, moet je aandacht besteden aan je instincten en je intuïtie en kun je het beste uit de buurt blijven van die persoon.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bareket, O., Shnabel, N., Abeles, D., Gervais, S., y Yuval-Greenberg, S. (2018). Evidencia de una asociación entre la conducta de observación objetiva espontánea de los hombres y su respaldo a actitudes objetivas hacia las mujeres. Los roles sexuales: un diario de investigación . doi: 10.1007 / s11199-018-0983-8.
  • McCoy, S. K., & Major, B. (2003). Group identification moderates emotional responses to perceived prejudice. Personality and Social Psychology Bulletin29(8), 1005–1017. https://doi.org/10.1177/0146167203253466

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.