Wu Wei: de kunst van niet handelen

Wu Wei: de kunst van niet handelen

Laatste update: 23 oktober, 2019

Wu wei is een taoïstisch concept dat “niet-handelen” betekent. Het is een filosofie die stelt dat de beste manier om met een situatie om te gaan, vooral met een conflict, is door helemaal niets te doen. Het gaat over geen oplossing forceren, maar dingen gewoon laten zijn.

De meesten van ons vinden een filosofie die ons leert niet te handelen vreemd. We leven in een samenleving die ons voortdurend aanspoort om het tegenovergestelde te doen. In feite leven we een leven vol dingen om te doen, vol met gevoelens en gedachten. En als we niets doen, voelen we ons raar. We zouden denken dat dit een verspilling van tijd is.

“Uit de leegte van de wijzen komt kalmte tevoorschijn; van rust, actie; van actie, succes.”

-Chuang Tzu-

Filosoof Lao Tzu schreef de Tao Te Ching 25 eeuwen geleden. Deze filosoof redeneerde dat de beste manier om te leven was door te harmoniseren met de stroom van de natuur en de kosmos. Dit is het belangrijkste idee van de wu wei: om de dingen hun natuurlijke loop te laten nemen en zich eraan aan te passen.

De waarden en deugden bij wu wei

Wu Wei stelt een eenvoudige manier van leven voor omdat dit zich vertaalt in vrede en harmonie. Deze eenvoud betekent niet te veel gehecht raken aan ambities en verlangens, omdat zij de belangrijkste bronnen van chaos en lijden zijn, in plaats van begrip.

Blad in water

Eenvoud helpt ons ook op een meer vreedzame manier te leven. Dit is onmogelijk als we gefocust zijn op het bereiken van grootse dingen. Het gaat erom te waarderen wat we zijn en wat we hebben in plaats van te klagen over wat we niet zijn of niet hebben.

Op dezelfde manier betoogt de wu wei dat eenvoud ons helpt om dingen te accepteren zoals ze zijn, geen weerstand te bieden aan de gang van zaken, noch te doen alsof we de controle over ze hebben. Dit zijn waarden en attitudes die de westerse mentaliteit tegenspreken, maar die een groter emotioneel evenwicht bevorderen.

De wu wei en excessen

Wu wei vestigt ook onze aandacht op het feit dat excessen de belangrijkste bron van problemen zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn het niet de mislukkingen, maar de excessen die ons angstiger maken. Daarom concentreren de praktische elementen van de wu wei zich hoofdzakelijk op vier punten:

  • Accepteer het feit dat je problemen creëert. Problemen komen niet voort uit niets. Ze worden gemaakt door onze acties en door onze geest.
  • Span je niet mentaal in om problemen op te lossen. Zet ze niet in je gedachten, en maak geen oplossingen voor je problemen. Het idee is om ze zichzelf te laten oplossen en ze niet serieus te nemen.
  • Leer de natuurlijke stroom van dingen te waarderen. Dit betekent het aannemen van een houding van niet-handelen in de loop van omstandigheden zonder te denken dat je zou moeten ingrijpen.
  • Laat de geest stromen. Probeer hem geen specifieke richting of focus te geven. Laat hem gewoon zijn eigen weg volgen.
man kijkt naar oceaan


Wacht af en zie wat er gebeurt

Een van de principes van wu wei is om te leren af te wachten en te zien wat er gebeurt. Het is gebaseerd op het idee dat energie moet worden geconserveerd voor acties zonder enige bron.

De mensen die op het juiste moment wachten, weten hoe ze met de grootste voorzichtigheid moeten handelen. En met grote energie, omdat ze deze niet hebben verspild met onbelangrijke acties.

Bovendien kan hij die weet hoe hij moet afwachten en zien wat er gebeurt elke situatie met gemak oplossen. Het brengt nauwelijks inspanning met zich mee. Dit betekent niet nalatig of passief zijn, maar eerder harmonieus zijn met de natuurlijke stroom van gebeurtenissen.

We moeten benadrukken dat niets onveranderd blijft. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Wat bestaat verandert voortdurend, met of zonder individuele acties.

Wat wij dan bedoelen is om geen weerstand te bieden aan een ​​gebeurtenis. Sommige van onze acties laten ons weerstand bieden. Dit genereert een negatieve kracht die contraproductief kan worden.

In plaats van ons te helpen ons te beschermen, zet het ons aan om onszelf in die strijd schade te berokkenen. Het doel is om alles op een natuurlijke manier te laten gebeuren, zonder het weerstand te bieden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moon, S. (2015). Wuwei (non-action) Philosophy and Actions: Rethinking ‘actions’ in school reform. Educational Philosophy and Theory47(5), 455-473.
  • Chee, P. T. (1971). The Principle of “Acting by not Acting,” Wei Wu Wei, in the Tao Te Ching. International Philosophical Quarterly11(3), 362-371.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.