De vier wetten van spiritualiteit

De vier wetten van spiritualiteit

Laatste update: 02 juli, 2018

Ze zeggen dat er een kortstondig moment is in het leven waarop je je verlorener voelt dan ooit, waarop een ontmoeting plaatsvindt. Een ontmoeting met jezelf, met je diepten, je angsten en je ziel.

Ze zeggen dat het nooit toevallig is als je een dergelijk moment van transformatie meemaakt. Het gebeurt omdat er iets is dat je moet begrijpen.

Spiritualiteit overstijgt het materiële en het aardse. Het is geen religie of strenge leer. Spiritualiteit betekent voor onszelf zorgen. Het betekent dat we met ons hart de kloven overbruggen die onze geest creëert en dat we onze waarden nederig ontwikkelen.

De vier wetten van spiritualiteit uit de Hindoeïstische filosofie

1. Elke persoon die in je leven komt is de juiste persoon

Niemand betreedt ons leven per toeval. Iedereen om je heen is er met een reden, zelfs giftige mensen. Met elke uitwisseling en elk moment dragen we op de een of andere manier aan elkaar bij.

We leven in een wereld die bestaat uit tinten grijs, niets is zwart of wit. We zijn niet altijd alleen maar leraar of altijd alleen maar leerling. Ieder van ons levert iets positiefs, zelfs als dit door middel van een negatieve eigenschap is. Iets dat we bijvoorbeeld niet aankunnen of dat ons schade toebrengt.

Zonsondergang

We zijn altijd het licht in de duisternis. Sommige mensen zijn representatiever dan anderen. Maar ieder van ons heeft iets te zeggen, hierop bestaat geen uitzondering. Na verloop van tijd leren we dankbaar te zijn voor de struikelblokken die op onze weg lagen. De mensen die ons leven bemoeilijken of degenen die ons trouw steunen hebben ons allemaal iets te leren.

Alles, werkelijk alles, klopt in het leven. Dit is waarom we positief naar anderen moeten blijven kijken en geen enkele les moeten onderschatten.

2. Wat gebeurd is, is het enige dat kon gebeuren

Niets dat in ons leven gebeurd is, had op een andere manier kunnen gebeuren. Wat ons overkomt is het enige dat ons moet overkomen. Het is het juiste op het juiste moment en het is hetgeen waaruit we een specifieke betekenis moeten zien te halen.

We hebben de gewoonte om te denken aan wat had kunnen gebeuren. De gewoonte om hypothetische situaties te creëren waarin we op een andere manier handelden en daardoor andere resultaten verkregen.

Paardenbloemen

Elke verandering veroorzaakt onvoorspelbare situaties. We zouden daarom moeten accepteren dat dat wat gebeurd is, verleden tijd is. Er bestaan geen andere mogelijkheden. Elk van onze handelingen creëert golven die ons pad bepalen.

Laten we ons niet druk maken over wat we anders hadden kunnen doen. Alles kent zijn tijd en plaats. En er is een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om elke noodzakelijke les te leren. Zoals het gezegde luidt: je moet kruipen voordat je kunt lopen en lopen voordat je kunt rennen. Je kunt de noodzakelijke stappen in het leven niet overslaan.

3. Iets dat begint, begint op het juiste moment

Wacht niet op het perfecte moment, grijp het moment en maak het perfect.

Alles begint altijd op het juiste moment, niet eerder of later. De nieuwe dingen in ons leven doen zich voor omdat we ze naar ons toe trekken en omdat we bereid zijn ze te aanschouwen en van ze te genieten. Als je dit begrijpt, accepteer dan dat het de bedoeling is dat je geniet van al het nieuwe dat het leven op je pad brengt.

Zonlicht

4. Iets dat voorbij is, is voorbij

Laat het los. Houd niet vast aan iets of iemand. Alles in je leven kent zijn moment en is er met een reden.

We zijn geneigd om ons vast te leggen aan een eindeloos aantal verhalen en emoties. Afscheid nemen doet pijn. Maar het bij ons blijven dragen van iets dat geëindigd is, kan alleen maar als masochisme omschreven worden. Het genereert een groot ongemak en veel afhankelijkheden en onzekerheden.

Verdergaan is het beste wat je kunt doen om je leven te verrijken en lijden te voorkomen. Onthoud dat jijzelf de meest beïnvloedbare persoon bent met wie je elke dag omgaat. Wees voorzichtig met wat je tegen jezelf zegt en laat je simpelweg leiden door de natuurlijke stroom van het leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.