Water drinken helpt je hersenen optimaal te functioneren

Water drinken helpt je hersenen optimaal te functioneren

Laatste update: 18 oktober, 2018

Je hebt vast regelmatig gehoord dat je per dag twee liter water moet drinken om je lichaam gehydrateerd te houden. Maar waarom is water drinken dan precies zo goed voor de hersenen?

Volgens meerdere onderzoeken is er een relatie tussen uitdroging en een gebrek aan concentratie of geheugenverlies. Water is essentieel voor ons lichaam, zoals we allemaal weten, maar het is ook goed voor de geestelijke ontwikkeling. De waarheid is dat je je hersencapaciteit kunt verbeteren door iedere dag water te drinken. Het is net zo eenvoudig als dat het onmisbaar is.

Hydratatie en mentale gezondheid

Iedere dag water drinken zorgt ervoor dat de organen, de cellen en de spieren worden gehydrateerd…en dus ook de hersenen. Recentelijk heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die niet voldoende water drinken het risico lopen op ziektes. Vooral als ze ouder worden.

Vermoeide vrouw

Dat wil niet zeggen dat water ons slimmer maakt, maar dat het ons helpt om het maximale uit onze mentale prestatie te halen. Water reageert dus als een soort bewaker voor onze hersenen, en daardoor ook voor ons.

We moeten het volgende niet vergeten: “hoe hoger het uitdrogingsniveau, hoe minder alert en geconcentreerd je bent: meer slaperigheid, uitputting en vermoeidheid.”

Een glas water drinken in de woestijn

Om te begrijpen hoe belangrijk deze vloeistof is voor ons lichaam en geest, kunnen we een persoon in de woestijn analyseren. Als zijn waterrantsoen op is. zal hij last beginnen te krijgen van hallucinaties. Het is waar dat ook andere factoren invloed op hem hebben, zoals de hoge temperatuur, zon en wanhoop. Echter het gebrek aan water heeft direct invloed op onze motorische coördinatie, aandacht en kortetermijngeheugen.

Volgens artsen heeft iemand die lijdt aan uitdroging een tekort aan elektrolyten in het lichaam. Dat lijdt tot een verandering in de hersenactiviteit en in andere systemen die betrokken zijn bij de cognitieve processen.

Verlies aan vloeistoffen in het lichaam resulteert in de productie van stresshormonen en een achteruitgang in het functioneren van het geheugen en perceptie.

Gehydrateerde hersenen zijn wakkere hersenen

Een droge mond, hoofdpijn of problemen met ons uitdrukken zijn slechts een paar van de symptomen die ons waarschuwen dat er een tekort is aan water in ons lichaam en geest. We voelen ons niet goed, we zijn duizelig en gedesoriënteerd.

We moeten niet wachten tot we dorst hebben om water te drinken, want op dat moment zijn we al uitgedroogd. Als dit vaak gebeurt, worden de hersenen zwakker. Te weinig water drinken heeft op iedere leeftijd gevolgen, maar vooral voor kinderen en ouderen, die kwetsbaarder zijn.

Als de hersenen gehydrateerd zijn verdwijnen de tekenen van mentale uitputting (wat zo vaak voorkomt vandaag de dag) en je hoeft niet veel moeite te doen om hetzelfde resultaat te bereiken. Door iedere dag water te drinken kunnen we onze dagelijkse activiteiten te verbeteren. Vooral de activiteiten die gerelateerd zijn aan plannen en analyserend vermogen.

Een glas water drinken

Om te weten of we goed gehydrateerd zijn of niet, kunnen we behalve die twee liter water drinken ook een aantal andere dingen doen. We kunnen bijvoorbeeld de kleur van onze urine analyseren (als het donker is drinken we mogelijk niet voldoende). Ook zouden we alcoholische dranken, frisdranken en koffie moeten vermijden. Al deze dranken veroorzaken uitdroging.

Als het warm is en we doen aan beweging, is het noodzakelijk om meer water te drinken. Ook om bijvoorbeeld natuurlijke sappen aan ons dieet toe te voegen. Als je niet echt van water houdt, of het vaak vergeet, kun je een fles water meenemen als je de deur uit gaat. Je kunt ook een alarm op je telefoon zetten.

Tot slot

Of het nu zomer is of winter, we raden je aan om water te drinken om voor je lichaam en geest te zorgen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.