Verbeter je geheugen met deze twee sleutels

Verbeter je geheugen met deze twee sleutels
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 01 september, 2018

Het geheugen is een mysterieus en fascinerend psychologisch proces dat ons blijft verrassen. Het vermogen om bewust te zijn van objecten, feiten of situaties die zich in het verleden hebben voorgedaan is een geweldig talent. Naarmate de studie van dit belangrijk proces is gevorderd, hebben sommigen de theorie bedacht dat er twee belangrijke sleutels zijn voor je geheugen.

Dankzij ons vermogen om te onthouden, zijn mensen in staat om een holistische kijk op hun bestaan te behouden. Kennis van het verleden verankert ons aan het heden en zaait de zaadjes voor de toekomst. Niet alleen dat, dit vermogen om gebeurtenissen uit het verleden op te roepen, stelt ons in staat om een doorlopende tijdlijn voor ons leven vast te stellen. Dit is de reden waarom het verliezen van herinneringen of het vermogen om te onthouden de persoonlijkheid van iemand diep kan beïnvloeden.

“Het geheugen is de schildwacht van de geest.”

– William Shakespeare –

Je geheugen is ook van fundamenteel belang om te leren. Het stelt ons in staat om bekende gegevens te koppelen aan onder andere nieuwe informatie. Leren is gewoon het proces van het verwerken van feiten in je geheugen. Wanneer je nieuwe informatie wilt leren, worden twee sleutels tot het geheugen cruciaal: levendige indrukken en zintuiglijke waarneming. Verderop in het artikel zullen we beide van dichterbij bekijken.

Een paar aspecten van je geheugen

Zoals we eerder hebben besproken, is het geheugen cruciaal voor de associatieprocessen, wat ons in staat stelt om nieuwe ervaringen te verwerken. Alle ervaringen laten een indruk achter die je kunt terughalen als je later in een vergelijkbare situatie komt. Als de ervaring in het verleden negatief was, kan de herinnering eraan je toelaten om de juiste actie te ondernemen.

Je geheugen

Het geheugen bestaat uit vier fasen:

  • Opnemen is het proces van waarnemen, opslaan en het beschikbaar maken van kennis om later terug te roepen.
  • Opslag is het opslaan en bewaren van herinneringen in de loop van de tijd. Het lijkt erop dat je geest alles opslaat, hoewel het zich niet alles bewust kan herinneren.
  • Herinneren is het proces van het terughalen van eerder opgeslagen herinneringen. Afhankelijk van de situatie kan dit een automatisch of bewust proces zijn.
  • Herkenning en lokalisatie is het proces van het herkennen van specifieke details van wat je je herinnerde en ze in een context plaatsen.

Nu dan, volgens de vastgestelde wetenschap, maken levendige indrukken en zintuiglijke waarneming het mogelijk om herinneringen efficiënter te creëren, op te slaan, te onthouden, te herkennen en te verwerken.

De eerste sleutel: levendige indrukken

Er is wat discussie of het idee van levendige indrukken tot de wereld van herinnering of associatie behoort. Maar hoe dan ook, de levendigheid of intensiteit van een afbeelding, gebeurtenis of ervaring is een doorslaggevende factor om het effectief te onthouden.

Vrouw met kleurrijke ballonnen

De sleutel tot levendige indrukken stelt dat hoe krachtiger een handeling of situatie is wanneer het wordt waargenomen, hoe sterker de herinnering zal zijn. In dit geval is een indruk het effect dat een bepaalde gebeurtenis heeft op een persoon.

Een verrassing is bijvoorbeeld een zeer levendige ervaring. Het onverwachte omvat intense waarnemingen, emotie en redenering. Kortom, alles wat we samen met intense of sterke indrukken leren, wordt een scherpere herinnering.

De tweede sleutel: zintuiglijke waarneming

De tweede belangrijke wet van het geheugen is die van zintuiglijke waarnemingen. De sterkste komen van de huid, dat is het gevoel van aanraking. Daarna is het geur en smaak. Al deze zintuigen, die zich heel vroeg in het leven ontwikkelen, zijn van fundamenteel belang om te overleven.

Daarom hebben gebeurtenissen met betrekking tot zintuiglijke waarnemingen meer potentie om ze te onthouden. Alles wat we aanraken, proeven of ruiken, doordringt dieper in ons bewustzijn. Daarom is het leren van ervaringen uit het echte leven veel effectiever dan het leren van ideeën of theorieën.

Handen vasthouden

Hoewel deze niet de enige twee aspecten van het geheugen zijn, zijn ze de belangrijkste. Dit vanwege het feit dat beide processen diepere en gemakkelijker beschikbare herinneringen maken, zelfs na verloop van tijd. En als je iets nieuws probeert te leren, kan het gebruik van deze twee sleutels je helpen om je doelen te bereiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.