Vijf stappen om een traumatische herinnering te verwerken

Traumatische momenten doormaken is niet iets gemakkelijks om mee om te gaan. Als we in het verleden leven, kunnen we vol stormen leven. Gelukkig zijn er enkele methoden die ons helpen deze herinneringen te overwinnen.
Vijf stappen om een traumatische herinnering te verwerken

Laatste update: 04 april, 2024

Het overwinnen van een traumatische herinnering is bijna altijd erg moeilijk. Maar je moet het doen voordat het de rest van je leven zal schaden. Je kunt het je persoonlijkheid en wie je werkelijk bent niet laten veranderen.

Trauma wordt gedefinieerd als een psychologische wond van een negatieve gebeurtenis in je leven. Het heeft een dramatisch effect op je en veroorzaakt veel emotionele pijn.

Je kunt het verleden niet veranderen. Deze ervaring die je zoveel pijn berokkende (bijvoorbeeld de dood van een dierbare, een gewelddadige relatie, kindermishandeling) maakt deel uit van wie je bent. Soms kan het zelfs een waardevolle levensles zijn, zelfs als je het niet beseft. Het kan je helpen om je voor te bereiden op soortgelijke situaties in de toekomst.

Veerkracht: hoe de traumatische herinnering zich ontwikkelt

Het is vreemd, maar er zijn mensen die er na een traumatische ervaring nog sterker uitkomen. Je kunt trauma’s en zwakheden in positieve dingen veranderen. Je hoeft ze alleen maar deel te laten uitmaken van je leven en je aan te passen.

Plant groeit door asfalt heen

Een traumatische herinnering positief maken gaat echter niet alleen over je eigen kunnen. Het hangt ook af van een verscheidenheid aan dingen waarbij verschillende mensen en dingen, als je sterker en wijzer uit de situatie wilt komen.

Een goed voorbeeld van veerkracht is het verhaal van wat er in december 2004 met de familie Álvarez Belón is gebeurd. Die dag genoten María en Enrique van hun kerstvakantie in Thailand met hun drie zoons.

Toen de tsunami toesloeg, veranderde hun leven voorgoed. Tegenwoordig, jaren nadat de tragedie aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost aan de kusten van de Stille Oceaan, leeft de familie een heel normaal leven. Ze lijken samen te leven met de verandering die het gevolg was die verschrikkelijke gebeurtenis.

Het blokkeren van je herinneringen als verdedigingsmechanisme

Ons geheugen is altijd selectief, maar het is vooral selectief over de herinneringen die we hebben van een traumatische gebeurtenis. Met andere woorden, in deze situaties activeert ons geheugen een verdedigingsmechanisme om het verleden te negeren en vooruit te blijven gaan.

Het belangrijkste doel van dit afweermechanisme is om je te beschermen tegen alle traumatische dingen die je hebt meegemaakt. Het blokkeert al je negatieve herinneringen eraan, zodat je niet hoeft te lijden door het opnieuw te beleven. Dit “geheugenverlies” werkt als een schild tegen datgene wat je niet kunt internaliseren omdat het te pijnlijk is.

Het is heel gebruikelijk om alle gedachten met betrekking tot de traumatische herinnering te vermijden. Het is zelfs gebruikelijk om situaties, activiteiten, objecten of mensen te vermijden die je herinneren aan wat er is gebeurd. Dit afweermechanisme zorgt ervoor dat je het trauma niet hoeft te onthouden. Maar dat betekent niet dat opeens alle negatieve effecten weggaan. De pijn, het verdriet, de angst en de woede zullen in je geest blijven hangen.

Hoe kun je  een traumatische herinnering overwinnen

Vertrouw op de mensen om je heen

Probeer jezelf te omringen met mensen die naar je luisteren en je steunen. Praat over wat er is gebeurd. Uit je gevoelens over de herinneringen die je martelen en het moeilijk maken om van het leven te genieten. Betrouwbare mensen zullen je altijd steunen en met je meeleven.

Soms komt het trauma eigenlijk van wat je waarnam, en niet van wat er werkelijk gebeurde. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je in je kindertijd niet geliefd of afgewezen voelde. Maar dat wil niet zeggen dat het zo was.

Het enige wat er hier toe doet is dat je het ervaart alsof het waar is. Het betekent dat je nog steeds te maken hebt met de gevolgen van een emotioneel trauma, zelfs als het niet precies op die manier is gebeurd.

Neem de tijd, laat je genezen

Er is altijd een proces van genezing dat je na een traumatische ervaring moet ondergaan. Het eindigt pas als je jezelf emotioneel hebt bevrijd. Er is geen enkele manier waarop je lichaam en geest niet worden beïnvloed als je zo’n negatieve ervaring meemaakt, omdat door traumatische ervaringen gedrags-en fysieke veranderingen ontstaan. Ze veranderen ook de manier waarop je vanaf dat moment door het leven gaat.

Hoe lang het duurt om dit proces te doorstaan hangt alleen af van de persoon. Het is moeilijk om vaste tijdslijnen of limieten te stellen als het gaat om emoties. Het belangrijkste moment om naar te kijken is wanneer je naar het verleden kunt kijken en eraan terug kunt denken zonder de intense pijn te voelen.

Verdrietige vrouw staart uit het raam

Professionele hulp inroepen

Er zijn situaties waarin het trauma geen duidelijke oorzaak heeft. Het belangrijkste wat je dan moet doen is achterhalen waar het trauma vandaan komt. Je kunt er pas overheen proberen te komen nadat je dat hebt gedaan. Het is altijd een goed idee om een deskundige te zien in dit soort situaties. Het verwerken van het trauma door middel van therapie zal je helpen de wortels van de emotionele chaos te achterhalen.

Spendeer tijd aan jezelf

Probeer je leven te heroriënteren door na te denken over wat je in de toekomst gaat doen. Zoek steungroepen waar ze over soortgelijke ervaringen praten. Op die manier kun je je twijfels, angsten en emoties uiten in een intieme omgeving waar mensen zullen begrijpen waar je vandaan komt.

Keer terug in je sociale leven, ga uit met een groep vrienden. Het is belangrijk om actief te blijven. Het nemen van lessen of naar een bijeenkomst gaan zijn allebei goede afleidingen die kunnen helpen met het versterken van je gevoel van eigenwaarde. Doe wat lichaamsbeweging. Kracht, flexibiliteit en balans zijn de drie pijlers van een goede gezondheid, vooral wanneer je te maken hebt met een traumatische herinnering.

Geef je leven een doel

Als je op zoek bent naar een doel in het leven zal het je gevoel van eigenwaarde versterken, en het zal je helpen om redenen te vinden om dingen te doen. Zo voorkom je dat je verstrikt raakt in negativiteit. Bovendien verhoogt het niet alleen je veerkracht, maar voorkomt het ook dat de traumatische herinnering je dagelijks leven overneemt.

Viktor Frankl zei dat het zoeken naar een doel in het leven de essentie van ons bestaan is. Hij zei dat ons geluk afhangt van het hebben van een verlangen om de wereld waarin we leven te verkennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.