Het bore-outsyndroom is het tegenovergestelde van een burn-out

Het bore-outsyndroom is het tegenovergestelde van een burn-out
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 29 september, 2018

De werkomgeving kan soms nogal giftig zijn. Het is waar dat een baan hebben tegenwoordig een voorrecht is. Maar dat betekent niet dat we vrijgesteld zijn van problemen. Er zijn immers een aantal werkgerelateerde aandoeningen die kunnen leiden tot depressie, ontevredenheid en angstgevoelens. Eén daarvan is het bore-outsyndroom, de tegenhanger van het burn-outsyndroom.

Het burn-outsyndroom heeft te maken met te veel werken. We stellen het vast bij werknemers die last hebben van angstgevoelens en emotionele stress. Ze ervaren een enorme geestelijke uitputting. Dit veroorzaakt op zijn beurt angst en paniek. Het bore-outsyndroom steunt integendeel op een gevoel van verveling. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan verwachtingen op het werk. In 2007 dook dit begrip op in een studie geschreven door Philippe Rothlin en Peter R. Werder.

“De beloning voor een goed uitgevoerde opdracht is de kans om meer te doen.”

-Edward Salk-

Wat is het bore-outsyndroom?

Het bore-outsyndroom is een fenomeen dat op het eerste zicht volledig ongevaarlijk kan lijken. Te weinig werk of zo weinig verantwoordelijkheid hebben dat we niet weten wat we met de rest van de tijd moeten doen, is waar vele mensen van dromen. Wanneer mensen niet van hun werk genieten of aan een burn-out lijden, dan dromen ze ervan tijdens de werkdag wat verademing te kunnen hebben.

Vele mensen weten echter niet wat het effect is. Want deze situatie zal uiteindelijk de mensen die het ervaren, op een negatieve manier raken. Het gebrek aan een doel, desinteresse en frustratie zullen snel optreden. Dit zal op lange termijn depressie, apathie en concentratieproblemen veroorzaken.

Wat is het bore-outsyndroom

Dit chronisch gevoel is afkomstig van een tekort aan planning, van het feit dat anderen de interessantste taken kapen, van een te hoge kwalificatie of van belemmeringen wanneer men vernieuwend probeert te werken. Dit zorgt ervoor dat de werknemer beseft dat het niet uitmaakt hoe hard hij ook probeert. Eigenlijk zal niets zijn baan veranderen. Ook het gebrek aan opleiding van een werknemer kan een invloed hebben. Ze voelen zich dan nutteloos. Hun opdrachten voeren ze ook niet naar beste vermogen uit.

Ook banen met eentonige taken bevorderen dit soort situatie, zoals bijvoorbeeld werken aan de lopende band. Uren na elkaar hetzelfde werk doen met bijna geen afwisseling is niet alleen saai. Het werkt ook averechts.

Hoe kan je het bore-outsyndroom voorkomen?

Men kan het bore-outsyndroom voorkomen op voorwaarde dat bedrijven de gepaste voorzorgsmaatregelen nemen. De goede geestelijke gezondheid van de werknemers is fundamenteel. Want op die manier kunnen ze hun opdrachten goed uitvoeren. Wanneer we hun behoeften negeren, hen onderwaarderen en geen aandacht schenken aan hun voorstellen, dan maken we de werkomgeving slechter.

Er zijn meerdere gebieden waaraan we voldoende aandacht moeten geven. Werkgevers moeten zich op deze aspecten richten, ze onderzoeken en oplossingen creëren. Dit is absoluut essentieel om een eind te maken aan deze psychologische stoornis. Als het bedrijf beslist om niet in te grijpen, dan moeten de werknemers zelf op zoek gaan naar alternatieven.

Doe activiteiten buiten de werkuren

Iedereen moet leren hoe hij werk en privé kan scheiden. Op het einde van de dag moeten we loskoppelen en activiteiten doen die we leuk vinden en die ons motiveren. Sporten, naar het theater, yoga, naar de cinema of vrienden ontmoeten zijn enkele van de meest positieve mogelijkheden. Ook lezen is een erg goede vrijetijdsactiviteit. Want het laat ons toe om de werkelijkheid uit te schakelen. We zijn menselijke wezens. We hebben plezier nodig. Probeer gezond te zijn en neem je toevlucht niet tot schadelijke alternatieven zoals alcohol of drugs.

Activiteiten buiten de werkuren

Praat met een deskundige

Als je het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt, praat dan met een deskundige. Psychologen en psychiaters zijn verantwoordelijk voor de zorg voor je geestelijke en emotionele gezondheid. Zij zullen je helpen om ontspanningstechnieken te ontdekken. Ze luisteren naar je problemen en helpen jou om oplossingen te vinden.

Je hoeft niet bang te zijn om hulp te vragen. Soms doen een paar sessies per maand veel meer dan we dachten.

Maak een lijst met doelstellingen

Het is altijd handig om een lijst te maken van kortetermijn- en langetermijndoelstellingen. Denk aan alles wat je op korte termijn wil verwezenlijken. Daarna bekijk je jouw langetermijndoelen. Denk na, leg contacten en neem de nodige beslissingen zodat je komt waar je wil.

Sommige van je doelen kunnen onmogelijk zijn. Maar andere zijn dat niet. Inspanning en volharding gaan altijd hand in hand met geluk. Probeer klaar te zijn voor de komst van geluk.

Praat met jouw verantwoordelijken

Als je ziet dat jouw verantwoordelijken niet op de hoogte zijn van de situatie, overweeg dan met hen te praten. Als je hen jouw standpunt uiteenzet, zullen ze misschien naar je luisteren en dingen veranderen. Probeer vriendelijk en niet eisend te zijn. Leg de dingen op een rustige manier uit.

Het ergste wat kan gebeuren, is dat alles hetzelfde blijft. Maar dan zal je tenminste weten dat je het geprobeerd hebt. Het is beter dan alleen maar praten en niets doen omdat je bang bent van wat je bazen tegen jou kunnen zeggen. Je moet de moed hebben om op te komen voor je rechten als werknemer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cabrera L. Síndrome de Boreout: Diseño, confiabilidad y validación preliminar de un instrumento para su medición. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud  [Internet]. 2014  [consultado 31 mar 2022] ;  46(3): 259-265. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-08072014000300006&lng=en.
  • Rothlin P, Werder P. El nuevo Síndrome Laboral Boreout. 1° Edición. España: Penguin Random House Grupo Editorial; 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.