Wat zijn zuchten precies en waarom doe je het?

Hoewel het lijkt alsof we alleen maar zuchten uit liefde, nostalgie of opluchting, zijn er in werkelijkheid verschillende redenen om dit te doen, die verder gaan dan het emotionele.
Wat zijn zuchten precies en waarom doe je het?

Laatste update: 14 februari, 2022

Gustavo Adolfo Bécquer schreef ooit: “Zuchten zijn lucht en gaan naar de lucht. Tranen zijn water en gaan naar de zee. Zeg me, vrouw, als liefde vergeten is, weet je dan waar het heengaat?” Toch gaf hij ons geen uitleg over wat een zucht is.

Als we zoeken naar het werkwoord ‘ zuchten’ , is de eerste definitie die in de Oxford English Dictionary verschijnt “een lange, diepe hoorbare ademhaling uitstralen die verdriet, opluchting, vermoeidheid of iets dergelijks uitdrukt.” De literaire betekenis is “ een diep verlangen voelen naar (iemand of iets verloren, onbereikbaar of ver weg).”

Deze conceptualisaties geven een emotionele component aan het zuchten. Het is echter de moeite waard om de kwestie van dit artikel vanuit zowel fysiologisch als emotioneel oogpunt te behandelen.  

zuchtende vrouw

De zucht van de biologische benadering

Het ademhalingssysteem is een van de belangrijkste motoren van het lichaam. Zonder zouden we niet kunnen leven, omdat het onze hartslag en onze slaap reguleert.

We ademen ongeveer 16 keer per minuut. Af en toe komt er echter een extra ademhaling voor. Dit betekent dat de longblaasjes loskomen van de longen zodat de hele long goed kan ademen. Deze ‘korte pauze’ is de zucht waar we het over hebben, een diepe aspiratie die wordt gevolgd door een langdurige uitademing, waarvan de belangrijkste functie is om het bloed goed van zuurstof te voorzien.

Als we niet zouden zuchten, zouden onze lichamen instorten. Dat komt omdat het alleen met een zucht is dat onze longen de nodige zuurstof krijgen om de opgehoopte koolstofdioxide vrij te maken die er niet uit kan komen met een normale ademhaling.

Een adequate werking van het ademhalingssysteem garandeert ons een grotere interne afweer. Bovendien bevordert het vaak de vermindering van angst als gevolg van de daling van cortisol. Daarom zuchten we altijd.

Eigenlijk moeten we zuchten om in leven te blijven. Daarom is de zucht een normaal mechanisme dat zelfs gebeurt als we slapen.

De zucht van de psychologische benadering

“Hier is een zucht voor degenen die van me houden en een glimlach voor degenen die haten: en, ongeacht de lucht boven mij, hier is een hart voor elk lot.”

-Lord Byron-

Zoals we in het begin al aangaven, verwijzen de meeste definities naar de emotionele component van de term, zuchten. Dit is de reden waarom de meesten van ons het associëren met verveling, vermoeidheid, woede, liefde, enz. We kunnen inderdaad niet ontkennen dat er een nauw verband bestaat tussen onze ademhaling en onze stemming.  

Zuchtende man

Opluchting en angst, twee gemeenschappelijke gezichten van de zucht

Zoals Chiozza (2008) opmerkte, hoeft een zucht niet te wijzen op een pijnlijke situatie, omdat we soms zuchten om positieve redenen. In deze gevallen is het alsof de zucht een begroeting is waarmee we afscheid nemen van onze pijn uit het verleden.

Omdat het afkomstig is van een moment van ademstilstand, heeft het een ‘stoom afblazen’-connotatie die uitdrukking geeft aan het overwinnen van ontmoediging. Misschien is er iets inwendigs dat klaar is om naar buiten te komen.

De zucht kan echter niet alleen een noodzakelijk biologisch fenomeen zijn, maar ook een symptoom zijn dat ons waarschuwt dat er iets niet klopt. Het kan een waarheid uitdrukken die we niet kennen of die we willen negeren of ontkennen, misschien omdat we er nog niet klaar voor zijn om ermee om te gaan.

In feite kan een zucht worden beschouwd als een versleuteld bericht dat we moeten ontcijferen. Het is ons lichaam dat spreekt wanneer onopgeloste of onuitgesproken emotionele conflicten optreden. Hetzij als gevolg van interne of ecologische problemen.

Daarom moet de functie van een zucht in verband met bijvoorbeeld een familieconflict worden waargenomen. Omdat het een waarschuwingssignaal kan zijn dat er een probleem moet worden opgelost.

Ten slotte, zowel vanuit de biologische als de psychologische benadering, helpt de actie van zuchten ons om in leven te blijven. Het geeft ons een korte pauze, zodat ons lichaam zijn goede werking kan voortzetten en bepaalde ervaringen, indien aanwezig, die interne emotionele conflicten veroorzaken, kan ombuigen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chiozza, Luis Antonio (2008). Afectos y afecciones 1: los afectos ocultos en la enfermedad del cuerpo – 1a ed. – Buenos Aires: Libros del Zorzal-

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.