Nemen familieconflicten toe of af met Kerstmis?

De familieconflicten die met Kerstmis plaatsvinden, waren meestal al lange tijd sluimerend aanwezig. In feite is het juist dat veel contact met elkaar ertoe leidt dat bestaande geschillen en misverstanden aan het licht komen.
Nemen familieconflicten toe of af met Kerstmis?
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Ze zeggen dat het de mooiste tijd van het jaar is. Familieconflicten kunnen echter vaak het gevoel van vreugde en geluk afstompen die we met Kerstmis associëren.

Hoewel het waar is dat Kerstmis voor veel gezinnen een feest is vol geluk en harmonie, kan het voor anderen met moeilijkheden gepaard gaan.

Dit roept bij ons de vraag op: nemen familieconflicten toe of af met kerst? Welnu, er is geen definitief antwoord, omdat het in hoge mate afhangt van de communicatiestijl van het betrokken gezin. Inderdaad, misverstanden en geschillen bestaan in alle contexten, ook in de familie. Niemand kan met iedereen overweg en met de een heb je natuurlijk meer affiniteit dan met de ander.

Familieconflicten ontstaan namelijk meestal niet met Kerstmis. Ze worden vaak verergerd door de toename van nauw contact, maar waren er meestal al, sluimerend op de achtergrond. Daarom zijn familiebijeenkomsten voor sommige gezinnen helemaal niet prettig.

Zusters praten met Kerstmis

Hoe familieconflicten met Kerstmis te voorkomen?

Afspraken bij het plannen van gezinsherenigingen

Slechte planning, in combinatie met een gebrek aan overeenstemming over waar en hoe de familiebijeenkomst zal zijn, kan de vonk zijn die de lont doet ontvlammen. Daarom kan het bereiken van overeenstemming over de voorbereidingen (locatie, te bereiden gerechten enz.) een essentiële rol spelen bij het voorkomen van familieconflicten.

Houd gespreksonderwerpen neutraal

In sommige gezinnen zijn er bepaalde onderwerpen die altijd voor controverse zorgen. Bijvoorbeeld politiek of andere maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het verstandig om deze te vermijden.

In feite is het het beste om je te houden aan gesprekken over persoonlijke ervaringen. Je kunt je familie bijvoorbeeld vertellen over je laatste vakantie, je hobby’s of iets grappigs dat op het werk is gebeurd om de sfeer te ontspannen.

Beheers de consumptie van alcohol

Een groep Australische psychologen van de Jean Hailes Foundation constateert een hoge mate van teleurstelling over de verwachtingen die Kerstmis oproept. Om deze reden stellen ze een verandering van gewoontes voor om spanning te vermijden.

“Het kan een tijd zijn waarin mensen te veel drinken en dat kan de beperkingen op wat er wordt gezegd verminderen en mensen kunnen te direct worden,” beweert professor Jane Fisher.

Ontremming door alcohol betekent dat je minder controle hebt over wat je doet of zegt. In feite heb je geen ‘filters’ meer op je gedrag. Met andere woorden, de kans is groter dat je je laat meeslepen zonder na te denken over de gevolgen van je acties.

Gecontroleerde alcoholconsumptie zou kunnen voorkomen dat deze sluimerende onopgeloste conflicten aan het licht komen. In feite is de kans groter dat de gezinsharmonie behouden blijft als er geen alcohol in het spel is.

Proosten met elkaar

Hartelijkheid en respect: blijf kalm

In het geval van een gespannen situatie is het belangrijk om kalm te blijven en te onthouden dat het belangrijkste doel van een familiebijeenkomst is om een aangename en harmonieuze tijd te hebben. Het betekent dat je je niet laat meeslepen door een moment van woede of je boos voelt over bepaald gedrag of opmerkingen van familieleden.

Probeer hiervoor diep adem te halen. Stop en denk na over alle redenen waarom je een leuke tijd met je familie wilt hebben. Dit kan je helpen de woede te beheersen die bepaalde situaties soms in je opwekken.

Kortom, je moet hartelijkheid en respect tonen bij het communiceren om familieconflicten te voorkomen. Je kunt tenslotte nog steeds de overtuigingen en meningen van anderen respecteren, ook als je ze niet deelt.

Onthoud dat iedereen zijn eigen standpunt heeft. Daarom moet je ze respecteren, naar hun standpunten luisteren en respectvol zijn, ook al is het soms een beetje moeilijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Páez D, Bilbao Á, Bobowik M, Campos M, Besabe N. Merry Christmas and Happy New Year! The impact of Christmas rituals on subjective well-being and family’s emotional climate. International Journal of Social Psychology [Internet]. 2011 [consultado 1 dic 2022]; 26(3): 373-386.
    • Yanova Y. ¿Tiempos de Navidad?. PYM [Internet]. 2007 [consultado 1 dic 2022]; (312):16-9. Disponible en: https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/7092

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.