Wat te doen als je het gevoel hebt dat je het gewoon niet meer aankunt?

"Ik kan er niet meer tegen!" Hoe vaak heb je jezelf deze woorden al gezegd? Hier leer je hoe je omgaat met het gevoel alles achter je te willen laten en je leven ten volle te gaan leven.
Wat te doen als je het gevoel hebt dat je het gewoon niet meer aankunt?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 27 december, 2022

Je hebt goede dagen en slechte dagen. Af en toe, zonder duidelijke reden, voel je je niet in staat om uit bed te komen en de komende dag tegemoet te zien. Dit zijn de momenten waarop je merkt dat je het gewoon niet meer aankunt.

Je lichaam en vooral je hersenen hebben prachtige verdedigingsmechanismen waarmee je vaak je problemen, wonden en zwakheden kunt verbergen door middel van een ijzeren schild. Hierachter kun je gewoon doen alsof er niets aan de hand is.

Je gaat over op ‘automatische piloot’ en slaagt erin om weken en zelfs maanden redelijk efficiënt te opereren. Maar uiteindelijk zal het moment komen waarop je echte probleem zich voordoet en je lichaam niet meer reageert. Als gevolg daarvan verlies je je kracht en zwakte zal je ervan weerhouden door te gaan.

Deze keer kunnen je hersenen je niet van dat milde kalmerend middel voorzien. In feite komt alles wat verborgen was plotseling tevoorschijn. Wat kan je doen? Hoe kun je die dagen overwinnen waarop je het gewoon niet meer aankunt?

Leer naar je te luisteren als je denkt dat je het niet meer aankunt

Er zijn veel redenen achter deze realiteit, de meestvoorkomende zijn die geassocieerd met hoge niveaus van stress en angst. Want hoewel de stress in je lichaam bedoeld is om je alert te maken, houd je deze situatie niet lang vol.

In feite zal cortisol kleine veranderingen in je lichaam veroorzaken, zoals het verhogen van de spanning of het versnellen van je hart, wat je geleidelijk aan inwendige schade zal toebrengen.

Jouw automatische piloot zal inderdaad een tijdje werken, maar vroeg of laat zal het mislukken. Hetzelfde geldt voor elk emotioneel probleem. Je kunt bijvoorbeeld problemen hebben met je partner, of misschien heb je iemand verloren en heb je nog geen tijd gehad om het onder ogen te zien.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan terug te keren naar hun normale leven zonder verdriet te hebben ervaren. Ze zeggen tegen zichzelf dat het beter is om er niet aan te denken. Totdat het moment komt dat ze het niet meer aankunnen.

Het verbergen van een realiteit zal je alleen maar problemen op de lange termijn opleveren. Je raakt uitgeput en weet gewoon niet hoe je ermee om moet gaan.

Je moet jezelf de gave gunnen om naar jezelf te luisteren. Dat komt omdat het onmogelijk is om alles tegelijkertijd aan te pakken en gezond te blijven.

Het gevoel dat je het niet meer aankunt overwinnen

Man denkt dat hij het gewoon niet meer aankan

Het allerbelangrijkste is ongetwijfeld om dit soort situaties in de eerste plaats te vermijden. Daarom moet je leren om met je stress om te gaan, je prioriteiten te stellen en om te gaan met elke affectieve of emotionele gebeurtenis die zich in je leven voordoet, zonder deze te verdringen.

Als je je in de tussentijd echter in een situatie bevindt die je de adem beneemt en je het gevoel geeft dat je het gewoon niet meer aankunt, overweeg dan om de volgende richtlijnen op te stellen:

1. Forceer jezelf niet

Als je lichaam en geest je vertellen dat je het niet kunt, luister er dan naar en forceer jezelf niet. Als je ervoor zorgt dat je in de auto stapt en naar je werk gaat, zal je lichaam waarschijnlijk reageren met duizeligheid en braken. De tijd is gekomen om het te gehoorzamen en te blijven zitten. Het is het moment om de situatie onder ogen te zien en aan jezelf te denken.

2. Jij komt eerst

Vanaf nu sta je bovenaan je lijst met verantwoordelijkheden. De tijd is gekomen om je te helpen en naar je te luisteren. Je verdient het en moet het doen. Je hebt tijd voor jezelf nodig.

Zoek uit waardoor de toestand waarin je  je bevindt heeft veroorzaakt. Is het werk? Is het iemand uit je emotionele kring? Is er iets mis met je? Analyseer het rustig.

Denk na over hoe je je voelt en uit je gevoelens. Als je moet huilen, huil dan. Als je boos moet zijn, wees dan boos. Opluchting is essentieel om te beginnen met veranderen.

3. Zoek naar oplossingen

Als je begrijpt wat de oorzaak van deze situatie is, denk dan rustig na over mogelijke oplossingen. Bedenk hoe je je echt wilt voelen en wat je moet doen om dat te bereiken.

Denk aan haalbare doelen. Bijvoorbeeld: “Ik wil kalmer zijn en aan niets anders denken dan aan mijn familie. Moet ik daarom echt zoveel verantwoordelijkheden op mijn werk blijven hebben?” of “Ik wil me geen zorgen meer maken, weer mezelf zijn en mijn gevoel van eigenwaarde terugkrijgen, dus ik denk dat het beter is als ik mijn huidige partner verlaat omdat ze me zo ongelukkig maakt.”

Deze argumenten zijn de moeite waard om naar te luisteren.

Vrouw kijkt uit het raam en denkt dat ik het niet meer aan kan

4. Beslissingen nemen

Als je eenmaal duidelijk hebt gemaakt waardoor je je zo voelt, en je weet welke stappen je moet nemen om de situatie te verbeteren, is het tijd om beslissingen te nemen. Afhankelijk van de aard van het probleem kunnen ze behoorlijk ingrijpende maatregelen met zich meebrengen. Aan de andere kant, als ze niet zo serieus zijn, kun je het rustig aan doen om je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Overtuig jezelf dat alles in het leven een oplossing heeft.

Onthoud dat het belangrijkste je geluk en gemoedsrust is. Je moet daarom ook elke ochtend met een glimlach wakker worden, niet bang zijn dat je het niet aankunt. Niemand zou ooit deze staat moeten bereiken. Je hebt het volste recht om gelukkig te zijn en je verdient het zeker.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gendolla, Guido & Brinkmann, Kerstin & Richter, Michael. (2007). Mood, motivation, and performance: An integrative theory, research, and applications. Mood and Human Performance: Conceptual, Measurement, and Applied Issues.
  • Pietromonaco, P. R., & Markus, H. (1985). The Nature of Negative Thoughts in Depression. Journal of Personality and Social Psychology48(3), 799–807. https://doi.org/10.1037/0022-3514.48.3.799
  • Nanayama Tanaka C, Higa H, Ogawa N, Ishido M, Nakamura T, Nishiwaki M. Negative Mood States Are Related to the Characteristics of Facial Expression Drawing: A Cross-Sectional Study. Front Psychol. 2020 Dec 17;11:576683. doi: 10.3389/fpsyg.2020.576683. PMID: 33391093; PMCID: PMC7773925.
  • Kocalevent RD, Hinz A, Brähler E, Klapp BF. Determinants of fatigue and stress. BMC Res Notes. 2011 Jul 20;4:238. doi: 10.1186/1756-0500-4-238. PMID: 21774803; PMCID: PMC3148561.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.