5 voordelen van spirulina voor je hersenen

Ken jij het voedingssupplement spirulina al? Lees verder als je wilt weten wat het voor je lichaam kan doen.
5 voordelen van spirulina voor je hersenen
María Prieto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Prieto.

Laatste update: 27 december, 2022

Spirulina is een voedingssupplement van cyanobacteriën die hun naam danken aan de spiraalvorm. Het is groen doordat het chlorofyl bevat. Het bevat ook veel geweldige voedingsstoffen voor ons lichaam, zoals aminozuren, eiwitten, vitamines en mineralen.

Het is een extreem gezond voedingssupplement met geen enkele kunstmatige chemische stof erin. Het is ook heel licht verteerbaar en geeft je vrij lang een vol gevoel.

Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken spirulina als voedingssupplement, volgens de aanbevelingen van de Verenigde Naties (VN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Deze organisaties zeggen dat het goed is om dit supplement te gebruiken als een manier om ondervoeding in humanitaire crises aan te pakken, omdat het kan helpen het lichaam van mensen op een stabiele manier weer op de rails te krijgen.

Mensen weten al eeuwen over de gezondheidsvoordelen van spirulina. Maar eigenlijke studies over de voordelen ervan begonnen met een publicatie in 1940, door de Franse botanist Pierre Dangeard.

Hij merkte op dat de mensen die in de buurt van het Tsjaadmeer in Afrika woonden, sterk en goed ontwikkeld waren en nooit ziek werden, ook al leefden ze ergens zonder veel voedzame voedselbronnen.

Latere studies toonden aan dat deze mensen consequent een soort zongedroogde groene cake aten. Nadat ze de voedingsstoffen hadden geanalyseerd, ontdekten ze spirulina. Het is een superfood dat veel vitamines, mineralen, aminozuren en eiwitten bevat.

Spirulina

5 voordelen van spirulina voor je hersenen

Het verbetert je geheugen

Het eten van spirulina kan je geheugencapaciteit helpen verbeteren. Dit komt omdat het je cognitieve systemen beschermt en je hersenen en zenuwstelsel stimuleert. Het is ook goed voor je algemene welzijn. Beide dingen kunnen helpen om je humeur stabiel te houden en je stress te verminderen.

Het ontspant je hersenen

Een van de belangrijkste ingrediënten in spirulina is tryptofaan, dat andere eiwitten synthetiseert en je zenuwstelsel in evenwicht brengt. Tryptofaan is een aminozuur dat ook de sleutel is tot de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon, door je lichaam. Omdat het nodig is voor serotonine, helpt het bij het reguleren van stemming, stress en eetlust.

Je hebt ook tryptofaan nodig om melatonine in je lichaam aan te maken. Melatonine is het belangrijkste hormoon voor het reguleren van je slaapcycli, dus het is een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust.

Maar ons lichaam kan zelf geen tryptofaan produceren. Daarom is het zo belangrijk om het via je dieet binnen te krijgen. Om al deze redenen zijn hoge niveaus van tryptofaan een geweldige manier om problemen zoals slapeloosheid, depressie en angst te voorkomen.

Spirulina is een neuroprotector voor je hersenen

Spirulina heeft onlangs aandacht gekregen omdat het een neuroprotector is. Wat dat betekent is dat het een goede manier kan zijn om elke ziekte gerelateerd aan het cognitieve systeem te voorkomen en te behandelen: Alzheimer, Parkinson, schizofrenie, complicaties van ernstige hersenschudding…

Er zijn veel schadelijke zware metalen en gifstoffen die zich tijdens ons leven in de hersenen ophopen. De laatste wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze toxines kunnen leiden tot cognitieve ziekten.

Dankzij het hoge gehalte aan chlorofyl is spirulina een geweldig voedingsmiddel om zware metalen en gifstoffen kwijt te raken. Het kan je hersenfunctie helpen verbeteren en het beschermt je neuronen tegen schade.

Op dit moment doen mensen experimenten over hoe spirulina de symptomen van Alzheimer en Parkinson zou kunnen verminderen, maar we weten nog niet wat hun conclusies zijn.

Spirulina-tabletten en poeder

Het vermindert het risico op embolie

Embolie en hersenischemie betekenen beide dat er onvoldoende bloed naar je hersenen stroomt. Waar dat toe leidt, is minder zuurstof, wat dan een beroerte kan veroorzaken. Zelfs als de bloedtoevoer naar je hersenen slechts 10 seconden wordt onderbroken, kan dit enorme problemen veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je het bewustzijn verliest, samen met andere ernstige gevolgen.

Het Indian Institute of Technology Delhi ontdekte dat kleine doses spirulina kunnen helpen bij het beschermen van het zenuwstelsel van ratten die worden blootgesteld aan grote hoeveelheden vrije radicalen. De ratten die de spirulina niet kregen, hadden niet dezelfde mate van bescherming. Deze laboratoriumtest laat zien hoe heilzaam spirulina kan zijn voor het voorkomen van embolieën.

Het geeft je energie

Spirulina is een geweldig supplement voor sporters omdat het je spieren helpt sneller te genezen na inspanning. Het is ook een extreem krachtige antioxidant, die nog meer helpt.

Als je elke dag wat eet, kun je je minder moe voelen. Daarom is het goed voor zowel sportieve mensen als mensen die niet veel sporten maar toch proberen te beginnen. Het kan iedereen helpen zichzelf te pushen en hun training veel efficiënter en productiever te maken. Wellicht ook interessant voor jou

Wat gebeurt er met je hersenen vóór je sterft?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat gebeurt er met je hersenen vóór je sterft?

In 2018 begonnen wetenschappers te begrijpen wat er met de hersenen gebeurt voor je sterft. Lees verder en ontdek meer over dit onderwerp!


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.