L-Theanine: een aminozuur met gezondheidsvoordelen

L-Theanine is een aminozuur dat voornamelijk voorkomt in de bladeren van de theeplant. Het heeft tal van voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
L-Theanine: een aminozuur met gezondheidsvoordelen

Laatste update: 06 december, 2021

L-Theanine is een aminozuur dat voorkomt in theebladeren. Het werd ontdekt in de jaren ’40 en heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Je kunt deze voedingsstof zelfs vinden in bepaalde voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals sommige paddenstoelen. Sommige experts schrijven er eigenschappen aan toe op organoleptisch niveau. Ze suggereren dat het de umami-smaak geeft.

Er zit een veelvoud aan aminozuren in verschillende voedingsmiddelen. Zorgen voor de consumptie van deze voedingsstoffen draagt bij aan het verbeteren van het functioneren van je lichaam. Bovendien beïnvloedt elk van hen specifieke delen van uw fysiologie.

Hoe werkt L-Theanine?

In je lichaam zorgt L-Theanine voor ontspanning en slaap. Dit gebeurt omdat het de niveaus van GABA in je lichaam verhoogt, evenals serotonine en dopamine.

Deze neurotransmitters zijn essentieel voor voldoende rust. Dit feit wordt bewezen door onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The International Journal of Biochemistry & Cell Biology.

Bovendien kan L-Theanine helpen bij het moduleren van je stemmingen, concentratie en andere sensaties zoals je eetlust. Zorgen voor een regelmatige toevoer ervan zou bijdragen aan een optimale synthese van neurotransmitters op hersenniveau. Dit vertaalt zich in een efficiëntere interne communicatie.

Aan de andere kant is een andere eigenschap die aan L-Theanine wordt toegeschreven, dat het zorgt voor de productie van bepaalde hersengolven. Het zijn de golven die verband houden met je staat van ontspanning als je wakker bent.

Er wordt zelfs gezegd dat specifieke activiteiten hen versterken, zoals meditatie. Bovendien zijn dit soort golven nauw verwant aan creativiteit. Om deze reden is het een heel positieve stap om voor hen te zorgen.

Slapende vrouw

Voordelen van L-Theanine

Een van de belangrijkste voordelen van L-Theanine is de impact op de kwaliteit van je slaap door meer ontspanning. Volgens een studie (Engelse link). gepubliceerd in Pharmaceutical Biology, zou het gebruik ervan de duur van de REM-slaapfase kunnen verlengen. Dit wordt geassocieerd met betere rust. Daarom suggereren experts dat suppletie nuttig is bij het bereiken van een optimale slaap.

Wetenschappers hebben ook gespeculeerd over de mogelijkheid om dit aminozuur toe te dienen aan kinderen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) om hen te helpen een diepere en meer rustgevende slaap te krijgen. Hoewel het waar is dat de resultaten van de proeven nog niet zijn bevestigd, zijn ze bemoedigend.

L-Theanine zou ook een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk. Het vermindert ze. Dit vermindert de incidentie van cardiovasculaire problemen.

Artsen hebben ook enkele positieve effecten vastgesteld van de consumptie van dit aminozuur voor mensen met schizofrenie. Dat komt omdat het angst vermindert. Bovendien verbetert het de aandachtsspanne en het geheugen van deze patiënten.

Andere belangrijke voedingspunten

Een voldoende aanbod van L-Theanine is niet de enige voedingsbehoefte die je nodig hebt voor een optimaal slaapniveau. In feite zijn er andere strategieën op voedingsniveau die experts belangrijk vinden in termen van rust.

Ze beweren bijvoorbeeld dat het aminozuur tryptofaan belangrijk is. Dat komt omdat het fungeert als een voorloper van serotonine en melatonine. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten, zoals noten.

Je moet ook je inname van ultrabewerkte transvetten en enkelvoudige suikers verminderen. Deze verbindingen verhogen de ontstekingstoestanden in je lichaam. Dit betekent dat ze je rust negatief beïnvloeden en je emotionele balans verstoren. Het is ook raadzaam om te oefenen om de oxidatie te vertragen.

Vrouw die salade eet na het sporten

L-Theanine en de relatie met rust en geestelijke gezondheid

Zoals je hebt gezien, is L-Theanine een aminozuur dat een sleutelrol speelt bij rust. Het wordt voornamelijk gevonden in thee en sommige paddenstoelen. Om deze reden heeft niet iedereen het in hun dieet. De opname ervan heeft echter zeker aanzienlijke gezondheidsvoordelen.

Ten slotte, om je gezondheid te verbeteren, moet je goede levensgewoonten combineren met voldoende rust. Sportbeoefening is essentieel. Zorg ook voor een goed dieet en vermijd het gebruik van giftige stoffen. Vergeet ten slotte niet het belang van frequente blootstelling aan zonlicht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jones, L. A., Sun, E. W., Martin, A. M., & Keating, D. J. (2020). The ever-changing roles of serotonin. The international journal of biochemistry & cell biology125, 105776. https://doi.org/10.1016/j.biocel.2020.105776
  • Kim, S., Jo, K., Hong, K. B., Han, S. H., & Suh, H. J. (2019). GABA and l-theanine mixture decreases sleep latency and improves NREM sleep. Pharmaceutical biology57(1), 65–73. https://doi.org/10.1080/13880209.2018.1557698
  • Ota, M., Wakabayashi, C., Sato, N., Hori, H., Hattori, K., Teraishi, T., Kunugi, H. (2015). Efecto de la l-teanina sobre la función glutamatérgica en pacientes con esquizofrenia. Acta Neuropsychiatrica, 27 (5), 291-296. doi: 10.1017 / neu.2015.22

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.