Wat te doen als je adoptiekind op zoek is naar zijn biologische moeder

Welke fundamentele rechten hebben geadopteerde kinderen? Wat moet je doen als jouw adoptiekind zijn biologische familie wil ontmoeten? Ontdek het hier.
Wat te doen als je adoptiekind op zoek is naar zijn biologische moeder
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 29 april, 2023

Adoptie is vaak een uitweg voor minderjarige jongens en meisjes in kwetsbare situaties. Sterker nog, het is een essentiële hulpbron omdat ze het fundamentele recht hebben om in een gezin op te groeien. In dit artikel geven we je advies over wat je moet doen als je een adoptiekind hebt en geïnteresseerd is in het zoeken naar zijn biologische moeder.

Vanwege het feit dat ze geadopteerd zijn, hebben deze kinderen nog een fundamenteel recht. Het recht om te weten waar ze vandaan komen. Maar hoewel de meeste ouders dit feit erkennen, genereert het vaak ook veel angst en twijfel. Bijvoorbeeld over wat ze hun kinderen moeten vertellen over hun persoonlijke geschiedenis en afkomst.

In feite hebben zowel adoptiegezinnen als mensen die geadopteerd zijn de begeleiding en steun nodig van verschillende professio nals (Spaanse link). Onder de betrokken specialisten zijn psychologen die hen adviseren. Zij kunnen het adoptiekind ook een eind op weg helpen in de zoektocht naar hun biologische verwanten.

“Elke minuut telt, elk kind telt, en elke kindertijd telt.”

Kailash Satyarthi

Houd dit in gedachten als adoptiekind op zoek is naar zijn biologische moeder

Mensen die geadopteerd zijn willen misschien hun biologische familie vinden om:

  • Hun identiteit te consolideren.
  • Hun persoonlijke geschiedenis te voltooien.
  • Contact te leggen of relaties te onderhouden met belangrijke mensen.

Geadopteerden die meerderjarig zijn of tijdens hun minderjarigheid, via hun wettelijke vertegenwoordigers, zullen het recht hebben om de gegevens over hun afkomst te kennen die in het bezit zijn van overheidsinstanties, onverminderd de beperkingen die kunnen voortvloeien uit de wetgeving van de landen van herkomst van de minderjarigen.

Dit recht zal effectief worden gemaakt met advies, hulp en bemiddeling van de gespecialiseerde diensten van de Openbare entiteit, geaccrediteerde organen, of entiteiten die daartoe bevoegd zijn. – Wet 26/2015 –

Het is essentieel dat het hele proces van het zoeken naar herkomst is aangepast aan de behoeften van het individu en het gezin. De gezamenlijke doelstellingen zijn:

  • Organiseren en bemiddelen in de overeengekomen contacten.
  • Emotioneel begeleiden en ondersteunen tijdens het zoekproces.
  • De persoonlijke geschiedenis behandelen en eventuele vragen beantwoorden.
  • De instrumenten aanreiken die hen in staat stellen het proces van het opsporen van hun afkomst met succes tegemoet te treden.

Hoe doe je dat? Onlangs publiceerde het Ministerie van Gelijkheid, Sociaal Beleid en Bemiddeling van de Junta de Andalucía in Spanje een interventieprotocol met betrekking tot het zoeken naar de herkomst van geadopteerden.

Geadopteerd kind
Ongeacht de leeftijd van het kind, moeten ouders hen steunen als ze interesse tonen in het zoeken naar hun geboortefamilie.

Proces van herkomst zoeken

Als je een adoptiekind hebt en hij of zij is op zoek is naar zijn biologische moeder, is in de eerste fasen het werken met hun ‘vitale geschiedenis’ uiterst belangrijk. Voorgesteld wordt het volgende te onderzoeken.

  • Eerste informatie. Dit bestaat uit een eerste verzameling van informatie over je kind. Eigenlijk bestaat het uit het doorspitten van alle documentatie die er over hen en hun verleden bestaat.
  • Het proces van het zoeken naar hun afkomst aan hen uitleggen. Ze moeten begrijpen dat het misschien niet eindigt met een hereniging met hun biologische familieleden. Bovendien kan het een proces zijn dat jaren duurt. Het zal zeker niet onmiddellijk zijn. Dit moet hun duidelijk worden gemaakt, zodat ze geen verwachtingen wekken die later niet worden ingelost.

Besluitvorming

In deze gevallen is het nodig om, als de biologische familieleden zijn opgespoord, diverse besluiten te nemen. Onder meer over de reünie, de mensen die erbij betrokken moeten worden, en de datum en het tijdstip.

Degene die de zoektocht heeft geïnitieerd (en ook degenen die gezocht worden) wil misschien mensen uit hun eigen omgeving bij de bijeenkomst betrekken. Bijvoorbeeld zonen, dochters, partners of vrienden.

Het is ook belangrijk dat degenen die geïnteresseerd zijn in de reünie beslissen over de aard van de steun die ze nodig hebben om de relatie op te bouwen. Ze moeten aangeven of:

  • Ze hen gaan bezoeken en welke vorm de bezoeken zullen aannemen.
  • Of de ontmoetingen sporadisch zullen zijn of in de loop van de tijd herhaald zullen worden.
  • Hoe de ontmoeting(en) het leven van de betrokkene zullen beïnvloeden. In feite moeten ze zo gezond mogelijk zijn.
  • Als de bijeenkomsten grote verplaatsingen met zich meebrengen en wat de economische kosten daarvan zijn in tijd, moeite en andere aspecten.

Daarom moet een adoptiekind weten wat hij nodig heeft voordat hij de relatie aangaat en uitwerken of dit uitgevoerd kan worden om het effectief te maken. Het is essentieel om realistisch te zijn.

Psychologische hulp
Net zoals psychologische hulp essentieel is voor kinderen, is die ook noodzakelijk voor adoptieouders.

Adoptiediensten

Als je kind nog minderjarig is, is het sterk aan te bevelen om het hele proces te doorlopen via de adoptiediensten die in jouw gemeenschap worden aangeboden. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoet aan eventuele geldende wetgeving.

Deze diensten hebben, in geval van conflicten, een team van professionals die tot taak hebben de relaties tussen de partijen te helpen reguleren. Ze proberen eventuele problemen te bereiken, te verzachten, te minimaliseren, op te lossen of op te lossen.

Als de persoon die op zoek is naar zijn of haar afkomst al contact heeft gelegd, informeel via sociale netwerken, persoonlijk, telefonisch of via andere communicatiemiddelen, moet de volgende zaken overwegen:

  • De beoordeling van de situatie.
  • Inzicht in de gevolgen van het contact met de biologische familie door de geadopteerde persoon.
  • Het aanmoedigen van de betrokkenheid van het adoptiegezin. Partnerschap met het adoptiekind is een belangrijke factor.
  • Inzicht in de band met het gezin van herkomst en aandacht voor de band die het adoptiegezin heeft met het geadopteerde individu.

Zodra het proces van zoeken naar de herkomst begint, zal het hoofddoel niet meer alleen zijn om contact op te nemen met de biologische familie. In feite is hun veiligheid van het grootste belang , evenals de evaluatie van het effect van elk eerder contact.

Het is dus een goed idee om contact op te nemen met de adoptiediensten van de gemeenschap waarin je woont. Zij zullen je begeleiden en bemiddelen tijdens het hele proces, zodat het voor alle partijen het gezondst is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.