Het fenomeen influencers op sociale netwerken

Het fenomeen influencers in de marketing is een virale sensatie voor consumenten en bedrijven. De eersten geven er de voorkeur aan hun vertrouwen te stellen in een persoon die vertrouwen wekt en hen motiveert om een product te kopen, zelfs als ze die persoon niet persoonlijk kennen.
Het fenomeen influencers op sociale netwerken

Laatste update: 31 mei, 2021

Globalisering leidde tot het fenomeen van influencers op sociale netwerken en het heeft zelfs invloed op de manier waarop mensen marketing begrijpen.

De verzadiging van advertenties, toegevoegd aan de hoogtijdagen van sociale netwerken veranderde het paradigma en bedrijven moesten nieuwe acties bedenken om consumenten te bereiken. Dit is waar de influencers om de hoek komen kijken.

Een influencer is iemand met een social-media account en een community van volgers die ze kunnen beïnvloeden. Mensen beschouwen ze als nieuwe actoren in de marketingstrategie van een bedrijf dat een geloofwaardigere boodschap wil overbrengen.

Influencers, of beïnvloeders, kunnen traditionele beroemdheden zijn, maar er zijn ook bloggers, YouTubers en Instagrammers die de boodschap van het merk bij een groter segement van de markt kunnen brengen. Ze helpen bedrijven ook om hun nichemarkt rechtstreeks te bereiken. Ze zijn tegenwoordig dus behoorlijk relevant.

De komst van sociale netwerken creëerde een panorama waarin de mening van elke gebruiker een ideologische stroming kan opwekken en een nieuwe taal kan doen ontstaan. Het doel van dit artikel is om dit fenomeen te onderzoeken dat meer dan een miljard euro in beweging brengt. Een fenomeen waarin wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen werken.

“Doe de wereld een plezier en geloof in je grootsheid.”

-Kino MacGregor (@kinoyoga)-

Wat zijn influencers op sociale netwerken?

We hebben allemaal het vermogen om in meer of mindere mate invloed uit te oefenen. Echter, een influencer is in staat om bepaalde informatie over te brengen naar meerdere invloedssferen. Deze mensen bereiken meerdere online communities, media, andere influencers en, belangrijker nog, de eindconsument.

Het vermogen om te communiceren en contact te houden met hun volgers is een van hun belangrijkste vaardigheden. De influencer moet zijn publiek en de taal die ze gebruiken kennen. Ze moeten namelijk weten hoe ze hun boodschap moeten aanpassen. Onthoud dat het communicatiemodel van de influencer bidirectioneel is en ruimte creëert voor dialoog.

Ze hebben dus ook het vermogen om vertrouwen en wederkerigheid op te bouwen. Dat is het vermogen om nabijheid over te brengen en duurzame relaties tot stand te brengen. Het tonen van empathie en overeenkomsten met volgers is namelijk de sleutel om hen te beïnvloeden.

Het vermogen om een trend te creëren is het belangrijkste kenmerk van een influencer. Deze persoon moet een klant kunnen overtuigen om een product te kopen, te consumeren en aan te bevelen.

Voor dit alles moet de influencer goed in staat zijn om verhalen te vertellen en content te creëren (video’s, afbeeldingen, artikelen en meningen). Alles is met behoud van een bepaald kwaliteitsniveau en het wekken van interesse van het publiek dat ze willen bereiken.

Het fenomeen influencers – tussen fraude en nummers

Laten we ook de gevaren van dit fenomeen benadrukken. Het is namelijk vrij gemakkelijk om te profiteren van de onwetendheid van mensen. Hier zijn twee gevallen die de gevaren van dit alles laten zien.

Een paradigmatisch verhaal is dat van de Instagrammer Arii. Zij is een meisje met meer dan 2,6 miljoen volgers die besloot een kledinglijn te lanceren maar niet meer dan 36 shirts kon verkopen.

Dit demonstreert dat het aantal volgers dat iemand heeft zich niet altijd vertaalt in een loyaal publiek of potentiële klanten. Er zijn bijvoorbeeld tools waarmee je volgers kunt kopen om een nep-influencer te worden.

Een ander heel opmerkelijk geval was dat van het Fyre Festival (Engelse link), een evenement dat door meerdere influencers bekend gemaakt werd.

Het bestond uit een strand, supermodellen en een eiland in de Bahama’s dat toebehoorde aan Pablo Escobar. De kaartjes werden verkocht voor 4.000 euro. Alle tickets waren binnen 48 uur uitverkocht. Het was echter allemaal fake news.

Ondanks deze gevaren zoekt 49% van de consumenten koopadvies bij influencers op sociale netwerken, blijkt uit een onderzoek dat Twitter uitvoerde in 2016. Bovendien zei 20% dat ze iets hadden gekocht nadat ze de tweets van een influencer hadden gezien.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat de politiek, de samenleving en mode de gebieden zijn die het meest worden beïnvloed door dit soort marketing. De meest gebruikte sociale netwerken zijn Facebook, Twitter en Instagram.

Het fenomeen influencers op sociale netwerken

Conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat het fenomeen van influencers in de marketing een virale gebeurtenis is voor consumenten en bedrijven. Consumenten geven er de voorkeur aan om hun vertrouwen te stellen in een persoon die een goed argument aanreikt om een product te kopen, zelfs als ze deze persoon niet persoonlijk kennen.

Bedrijven hebben daarom de beslissing genomen om tijd en geld te investeren in een nieuwe marketingstrategie, die influencers binnen de promotie- en communicatiestrategie gebruikt.

Het is echter wel zaak om de juiste influencer bij een merk te vinden. Anders heeft je investering weinig nut. Daarnaast zouden bedrijven het vertrouwen in het merk kunnen verliezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.