Wat je moet doen als een oude emotionele wond weer opengaat

Genezing is geen lineair proces. Om deze reden is het normaal dat oude wonden weer opengaan. We vertellen je hoe je moet handelen wanneer dit gebeurt.
Wat je moet doen als een oude emotionele wond weer opengaat
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele wonden bestaan uit de schade die je je hele leven ervaart. Ze bepalen je manier van interpreteren en omgaan met de wereld. We hebben vrijwel allemaal een oude emotionele wond, maar het is niet eenvoudig om ze te identificeren en hun aanwezigheid te accepteren.

Als jij een van degenen bent die het aandurfde om de schade onder ogen te zien en het aan te pakken, was je misschien teleurgesteld toen je ontdekte dat een oude emotionele wond waarvan je dacht dat hij was genezen, dat in werkelijkheid niet was.

Het is ingewikkeld om de pijn te vergeven die je ouders, vrienden, partners of klasgenoten je hebben aangedaan. Bovendien is het hard werken om die pijnlijke herinneringen te integreren en ervan te leren om te groeien.

Het gevoel van voldoening en vrijheid dat je krijgt als je de klus geklaard hebt, maakt het zeker de moeite waard. Maar wat gebeurt er als de oude emotionele wond plotseling weer pijn gaat doen? Als je merkt dat je weer woede, angst of verdriet voelt in situaties waarvan je dacht dat je ze zou overwinnen? Wat kun je doen als je merkt dat je terugvalt in je oude gedragspatronen?

Wat te doen als een oude emotionele wond weer opengaat?

Treurige vrouw twijfelt

Accepteer het als onderdeel van het proces

Wanneer je terugvalt in iets waarvan je dacht dat je het zou overwinnen, raak je vaak in paniek. Je zou zelfs kunnen gaan denken dat al het werk dat je deed nutteloos was. Dat je tegen jezelf hebt gelogen, denkend dat je vooruitgang had geboekt. Misschien denk je dat je nu nooit vooruit zult kunnen komen.

Toch is niets verder van de realiteit. Genezing is in feite een proces en is meestal niet lineair (Engelse link). Er zijn vorderingen, pauzes en tegenslagen, en ze maken allemaal deel uit van de reis.

Misschien hoopte je dat je, als je eenmaal met je pijn was omgegaan, het niet meer zou voelen als je aan die persoon of situatie denkt. Misschien dacht je dat je, nadat je je angst onder ogen had gezien, niet meer bang zou zijn.

Of misschien geloofde je dat je, door nieuwe manieren van denken en reageren te leren, nooit meer terug zou gaan naar je oude gedrag. Het is echter niet erg als dit gebeurt. In feite is het normaal en het betekent zeker niet dat je weer terug bent bij af.

Feliciteer jezelf voor het identificeren ervan

Een van de grootste bewijzen dat al je persoonlijke werk niet voor niets is geweest, is dat je die emoties of gedragspatronen hebt kunnen identificeren. Inderdaad, erkennen wat er gebeurt, zal je helpen om de weg te volgen die je inslaat.

Gebruik je bronnen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat struikelen geen terugval is. Integendeel. Het is een kans om te ontdekken waar je faalt en de bronnen te gebruiken waarover je eerder hebt geleerd.

Als je bijvoorbeeld bij het helen van het verdriet begreep dat geen enkel contact heilzaam voor je was, zou je kunnen ontdekken dat je weer pijn voelt omdat je naar de sociale-mediapagina’s van je ex-partner bent gaan kijken.

Of misschien als je bij het overwinnen van een fobie hebt geverifieerd dat het onder ogen zien van waar je bang voor was, je minder bang maakte. Misschien ben je teruggevallen omdat je ze weer bent gaan vermijden.

Je moet je interne dialoog en je gedachten controleren, want het is mogelijk dat ze zijn veranderd  (Spaanse link) en van invloed zijn op het opnieuw openen van je emotionele wond.

Heb je je vaak gebeurtenissen uit het verleden herinnerd, denkend aan hoe oneerlijk of wreed wat er met je gebeurde? Hoe praat je tegen jezelf? Ben je gesterkt of ontmoedigd door je innerlijke gepraat? Gedachten liggen aan de basis van je emotionele toestanden. Controleer daarom hoe ze zijn veranderd en je zult ontdekken hoe je verder moet gaan.

Wees geduldig

Tot slot, wees geduldig met jezelf. Het gevoel alsof je achteruit gaat, kan irritant zijn. Het is echter belangrijk om jezelf niet te veroordelen. Ook moet je jezelf de schuld niet geven of het proces proberen te overhaasten. Omdat je niet elke dag hetzelfde energieniveau hebt of je in dezelfde stemming voelt.

Het is mogelijk dat je op een dag je stem weer verheft in een ruzie, ook al ben je assertiever geworden. Het is normaal dat, ondanks het feit dat je je vermogen om grenzen te stellen hebt verbeterd, je ze op een gegeven moment laat verschuiven. Neem één stap tegelijk. Je doet het goed.

Verdrietig meisje

Wat als je oude emotionele wond nog open is?

Ondanks het bovenstaande is het mogelijk dat als angsten, pijn of patronen waarvan je dacht dat ze waren genezen weer de kop opstaken. Dit komt omdat je er nooit echt diepgaand aan hebt gewerkt.

Misschien ontbreekt er iets dat je moet ontdekken, begrijpen of aanpakken. Als dit het geval is, kan het nuttig zijn om psychologische hulp te zoeken. Zelfs als je al hulp hebt gehad, als je het gevoel hebt dat er nog iets ontbreekt, aarzel dan niet om het proces te hervatten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Prochaska, J. O., DiClemente, C. C., & Norcross, J. C. (1993). In search of how people change: Applications to addictive behaviors. Addictions Nursing Network5(1), 2-16.
  • Chappa, H. J. (2006). Trastorno de pánico: resistencia terapéutica y prevención de las recaídas. Revista Brasileira de Terapias Cognitivas2(2), 25-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.