Je bent op de goede weg wanneer toevalligheden elkaar opvolgen

Je bent op de goede weg wanneer toevalligheden elkaar opvolgen

Laatste update: 09 december, 2018

Je weet gewoon wanneer je op de goede weg bent. In je toekomst beginnen toevalligheden elkaar dan op te volgen. Voldoening vult je hart. Je wordt enthousiast omdat al jouw inspanningen uiteindelijk de resultaten leveren waarnaar je verlangde. Wanneer je geest zich richt op wat het wil, dan gebeuren de dingen niet toevallig. Ze gebeuren als gevolg van vastberadenheid.

Iedereen heeft ooit een soortgelijk gevoel ervaren. Zonder dat je weet hoe, beginnen kleine gebeurtenissen zich voor te doen. Ze kunnen met elkaar verbonden zijn. In elk geval lijken ze in ons plan te passen.

De wiskundigen Persi Diaconis en Frederick Mosteller van de universiteit van Californië, Berkeley, hebben in 1989 een verklaring gegeven. Volgens hen moeten we niet te veel aandacht schenken aan toevalligheden.

Ze stelden ook dat het slechts zeldzame gebeurtenissen zijn die weinig betrouwbaar zijn. De twee wetenschappers beweerden ook dat ze ons bijna nooit helpen om iets te voorspellen.

“Hoe meer de mens zijn gedrag plant, hoe gemakkelijker het toeval hem zal vinden.”

-Friedrich Durrenmatt-

Gewoon toeval?

Het idee dat mensen over toevalligheden hebben, is echter sinds eind jaren ’80 veranderd. Bernard Beitman was psychiater aan de universiteit van Virginia. Hij heeft een heel interessant boek geschreven met de titel Connecting with Coincidence. Hij legt uit dat deze toevallige gebeurtenissen soms onze lotsbestemming bepalen.

Edmund Halley, een achttiende-eeuwse Engelse astronoom, kwam tot het volgende besef. Hij ontdekte dat de verslagen van andere astronomen vermelding maakten van bepaalde kometen die in een baan om de aarde verschenen. De astronomen klasseerden dit optreden van kometen als “slechts toeval.” In werkelijkheid waren dit echter helemaal geen toevalligheden.

Halley nam het risico te voorspellen dat deze kometen eigenlijk één enkele komeet vertegenwoordigden die om de 75 jaar verscheen. Zijn gissing was correct. Halley zelf zag de komeet volgens zijn eigen berekeningen op kerstavond 1758 voorbijkwam.

Soms kunnen meerdere toevalligheden, die samenvallen, ons een aanwijzing voor iets bieden. We zullen dat alleen maar met een open ingesteldheid, vertrouwen en vastberadenheid herkennen.

Vastberadenheid en toevalligheden

Vastberadenheid, beweging en toevalligheden

Wanneer jij je op de goede weg bevindt, dat heb je een vooraf bepaalde doelstelling. Je studeert voor een test of gaat op zoek naar hulpbronnen voor een project. Je vindt stabiliteit in een problematische relatie of overwint een persoonlijk probleem… Al deze dingen vereisen een reeks heel precieze bewegingen die op hetzelfde doel gericht zijn.

Op verschillende momenten in onze levenscyclus is ieder van ons verplicht een inspanning te leveren en een plan op te stellen. We willen allemaal geluk en stabiliteit.

Het maakt deel uit van ons gevoel van zelfverwezenlijking en persoonlijke groei. Toevalligheden zijn daarom een aspect dat we in dit stuk van ons leven niet kunnen en niet mogen uitsluiten.

Dr. Josh Tenenbaum is een wetenschapper en cognitieve psycholoog aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deze gebeurtenissen missen soms elke vorm van logica en zijn niets meer dan willekeurige acties. Tenenbaum stelt echter dat toevalligheden in ons leven soms even onthullend als onmisbaar zijn.

Toevalligheden, de geest en persoonlijke groei

Dr. Tenenbaum legt uit dat toevalligheden de drijfveer zijn voor vele conclusies in onze geest. Onze hersenen zijn eigenlijk geprogrammeerd om elke abnormale en toevallige prikkel te ontdekken. De hersenen proberen immers associaties te vormen om dat nieuwe element te begrijpen en iets nieuw leren aan te moedigen.

  • David Spiegelhalter is een statisticus aan de universiteit van Cambridge. Hij heeft jarenlang toevalligheden bestudeerd. Volgens deze professor kunnen toevalligheden alleen met een geschikte statistische analyse begrijpen.
  • Door middel van deze methode komen we tot het besef van één aspect. De meest opvallende toevalligheden hebben te maken met onze sociale relaties. Een voorbeeld is wanneer we toevallig op verschillende plaatsen aanwezig zij met de persoon die onze toekomstige partner zal worden. Een ander voorbeeld is wanneer we iemand toevallig ontmoeten die nieuwe projecten voorstelt. Net op het moment dat we op zoek zijn naar een verandering, maken we uiteindelijk deel uit van die projecten. Nog een ander voorbeeld is wanneer we merken hoe we in onze persoonlijke projecten vooruitgang maken dankzij onze contacten met andere mensen die dezelfde doelen delen.

Een ander interessant aspect van het werk van professor Spiegelhalter is dat er weinig verband is tussen iets willen en verwachten dat die gebeurtenis zal optreden. Dit betekent dat we die toevalligheden alleen maar beginnen te creëren wanneer we actie ondernemen en onszelf in verschillende situaties engageren. Als we stil zitten, zal er niets gebeuren.

“In alles wat ons omringt en in alles wat ons raakt, moeten we beseffen dat het toeval in iets tussenkomt.”

-Anatole France-

Toevalligheden en persoonlijke groei

Wanneer je op de goede weg bent,…

We hebben dus kunnen afleiden dat toevalligheden het resultaat van kans zijn. Ze zijn echter ook het resultaat van die impuls die we met onze persoonlijke en psychologische aanleg laten ontstaan. Dit alles moedigt ons aan om bepaalde aspecten te begrijpen die de moeite waard zijn om over na te denken.

  • Wanneer je op de goede weg bent, dan komen die gebeurtenissen die je zelf creëert en de willekeurige gebeurtenissen samen. Ze raken ook met elkaar vermengd. Een voorbeeld zijn wetenschappers en onderzoekers. In de dagelijkse opdrachten van analyse en onderzoek gebruiken ze vaak toevallige, bekende factoren die het hen mogelijk maken om verbazingwekkende ontdekkingen te doen.
  • Je bent ook op de goede weg wanneer je geest openstaat voor alles wat in je omgeving gebeurt. Zodra je je bewust bent en je hersenen nieuwsgierig zijn om proberen te leren en prikkels te vinden, zal je in staat zijn om de ware toevalligheden in het leven te zien. Dit zijn gebeurtenissen die ons brengen waar we naartoe willen.
  • Een ander aspect dat we in overweging moeten nemen, is dat op sommige momenten in het leven negatieve toevalligheden optreden. We geven twee voorbeelden. Net op de dag dat we een groot evenement hebben, worden we ziek. Dit is het tweede voorbeeld. Tijdens de voorstelling van ons project hebben we een technisch probleem. Deze verschrikkelijke gebeurtenissen kunnen gevaarlijk zijn. Toch moeten we onthouden dat ze nog steeds normaal zijn. We mogen immers verwachten dat er in ons dagelijks leven slechte dingen zullen gebeuren.
  • Een toevalligheid kan positief, negatief of neutraal zijn. Wat uiteindelijk echt telt, is hoe we beslissen om met die gebeurtenis om te gaan. Wat oprecht onze lotsbestemming bepaalt, is de manier waarop we dit doen, onze reactie, onze mentale focus en de manier waarop we ons na de gebeurtenis gedragen.
Je bent op de goede weg

Besluit

Albert Einstein zei dat het leven zelf een prachtig toeval is. Weten hoe we het leven op de best mogelijke manier kunnen leiden, vereist stevige wilskracht en ontvankelijkheid. We moeten deze persoonlijke visie toepassen die ons op de goede weg zal brengen en houden.  Negeer alle mogelijkheden niet die zich elke dag om je heen bewegen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beitman B (2022) Meaningful Coincidences: How and Why Synchronicity and Serendipity Happen. Rochester, VT: Inner Traditions
  • Chopra D (2003) Synchrodestiny: Harnessing the Infinite Power of Coincidence to Create Miracles. United Kingdom: Rider
  • Williams, G (2015) Demystifying Meaningful Coincidences (Synchronicities): The Evolving Self, the Personal Unconscious, and the Creative Process. Lanham, MD. Rowman and Littlefield.
  • Jung C (1973) Synchronicity. Princeton: Princeton University Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.