Vier tips om je te helpen geduldiger te worden

In de wereld van het onmiddellijke kan geduld het verschil maken. Inderdaad, degenen die weten hoe ze moeten wachten, merken meestal dat ze een breder scala aan keuzes hebben. Bovendien worden ze door anderen gewaardeerd om hun vermogen om kalmte over te brengen.
Vier tips om je te helpen geduldiger te worden
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

Ongetwijfeld heb je op een of ander moment je geduld verloren. Het overkomt iedereen. Je bent tenslotte ook maar een mens, dus je hebt bepaalde grenzen. Sommige mensen lijden echter buitensporig wanneer hun onzekerheid toeneemt. Met andere woorden, ze hebben weinig of geen geduld. Als dit klinkt zoals jij, wil je misschien leren hoe je geduldiger kunt worden.

In feite is het ontwikkelen van het vermogen om te wachten en dubbelzinnigheid te verdragen een van de sleutels tot welzijn. Aan de andere kant ervaren degenen die ongeduldig zijn vaak emotionele en fysieke problemen. In dit artikel leer je enkele van de sleutels om geduldiger en toleranter te worden.

Waarom is het belangrijk om meer geduld te hebben?

The Oxford Dictionary definieert geduld als ‘het vermogen om kalm te blijven en een vertraging of iets vervelends te accepteren zonder te klagen’. Er zijn echter veel situaties in het dagelijks leven die je geduld op de proef kunnen stellen. Neem bijvoorbeeld het wachten in een file. In dit scenario ben je omringd door veel mensen die, net als jij, gewoon vooruit willen.

In dit soort situaties is het niet ongewoon dat je ongeduldig wordt. In feite kun je grote frustratie, woede, angst of angst ervaren. Bovendien kun je zelfs in de verleiding komen om bepaalde riskante manoeuvres uit te voeren om te proberen jezelf wat tijd te winnen of om je gevoel van controle over de situatie te vergroten.

Daarom, zoals je kunt zien, helpt de emotionele explosie van ongeduld zelden. Integendeel, het kan ongelukken veroorzaken.

Daarom is het gemakkelijk in te zien hoe belangrijk het is om te weten hoe je meer geduld kunt hebben, aangezien het te maken heeft met kalmte. Inderdaad, degenen die geduldig wachten, ervaren minder stress, angst of frustratie. Dit draagt op zijn beurt bij aan hun welzijn.

Vrouw schreeuwend in de auto

Vier tips om je te helpen geduldiger te zijn

Ongeduld houdt verband met bepaald gedrag dat je gezondheid kan beïnvloeden. In 2011 publiceerden Reach et al een studie (Engelse link) waarin zij de invloed van geduld op therapietrouw bij diabetespatiënten evalueerden. In hun bevindingen legden de auteurs uit dat ongeduld positief geassocieerd was met een slechte therapietrouw.

Om deze reden is het mogelijk om te zeggen dat ongeduld ertoe kan leiden dat mensen risicovolle beslissingen nemen voor hun gezondheid. Laten we even teruggaan naar het verkeersvoorbeeld. Als iemand in dit scenario plotseling de snelheidslimiet overschrijdt omdat hij haast had, kan dit een ongeval veroorzaken.

Bovendien zijn geduld hebben en onzekerheid tolereren beleefde manieren van gedrag. Laten we eens kijken naar de vier tips om u te helpen geduldiger te worden.

1. Accepteer onzekerheid als onderdeel van het leven

De eerste stap om een geduldiger persoon te worden, is leren de onzekerheid te accepteren die inherent is aan het leven. In feite zijn er maar heel weinig dingen in de wereld waar je absolute controle over kunt hebben, en dit ontkennen maakt je gefrustreerd.

Het is inderdaad een illusie om te geloven dat het mogelijk is om variabelen zoals het gedrag van anderen, het weer of andere factoren te beheersen.

Uiteindelijk is de realiteit compleet anders, en als je jezelf voor de gek houdt door te geloven dat je alles onder controle hebt, zul je je uiteindelijk alleen maar slecht gaan voelen. In plaats daarvan moet je begrijpen dat het leven onvoorspelbaar is. Door deze houding aan te nemen, kun je je zich beter aanpassen aan onvoorziene situaties.

2. Leer profiteren van wachten

Een andere aanbeveling om uw geduld te verbeteren, is te weten hoe u uw wachttijd kunt benutten. Stel je voor dat je in de wachtkamer van de dokter zit. Wat zou je in deze situatie met je tijd doen?

Nou, je kunt er je voordeel mee doen en die e-mail sturen die je hebt uitgesteld, de verbouwing van je huis plannen die je binnenkort gaat uitvoeren, of een van de tijdschriften lezen die meestal beschikbaar zijn.

Met andere woorden, u kunt acties uitvoeren die je verwijderen van het gevoel dat je je tijd aan het verdoen bent.

3. Beoefen mindfulness

Mindfulness is een techniek die is afgeleid van meditatie en die op de een of andere manier tot doel heeft je te verbinden met het heden, met wat er in het hier en nu gebeurt. Bedenk dat ongeduld gepaard gaat met angst voor een onzekere toekomst.

Als gevolg daarvan kan het verhogen van de concentratie in het huidige moment nuttig zijn om je leed te verminderen. Je kunt jezelf in deze wereld onderdompelen of je kunt de hulp inroepen van een professional.

Man doet aan mindfulness

4. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

De stress van het wachten kan zich vaak vertalen in fysiologische spanning. Daarom is het een goed idee om spierontspannings- en ademhalingstechnieken te oefenen op die momenten dat je geduld op de proef wordt gesteld. Als je dat doet, zullen je hersenen wachten niet meer associëren met angst en zul je rustiger worden.

Ten slotte is het nodig om te begrijpen hoe je geduldiger kunt zijn als je volledig en rustig wilt leven. Wat je moet onthouden, is dat doorzettingsvermogen het belangrijkste is als je iets nieuws leert. Daarom, als je dit gedrag dagelijks introduceert, zal het na verloop van tijd een gewoonte worden en zul je merken dat je geduld is verbeterd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.