Wat is tappen of emotionele bevrijdingstechniek?

Wist je dat een paar lichte tikjes met je vingertoppen op je gezicht een positief effect kunnen hebben op je emoties? Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan verder!
Wat is tappen of emotionele bevrijdingstechniek?
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 22 maart, 2024

Tappen, of Emotional Freedom Technique (EFT), integreert elementen uit de westerse psychologie met principes uit de oosterse geneeskunde; het richt zich op het verlichten van negatieve emoties. Het bestaat al sinds 1970 en werd ontwikkeld door Roger Callahan als onderdeel van zijn Thought Field Therapy.

Deze energetisch psycholoog werkte met Mary, een patiënt met een fobie voor water, door zachtjes te tappen op bepaalde delen van het lichaam die geassocieerd worden met angst en zorgen. Tot zijn en Mary’s verbazing begon de fobie af te nemen.

Hoewel Callahan vooruitgang boekte met zijn therapie, was het Gary Craig, een van zijn studenten, die de theorie aanpaste en de procedure als zodanig ontwikkelde.

De oorsprong, evolutie en toepassing in verschillende gezondheidsgebieden laten de groeiende convergentie van disciplines en therapeutische benaderingen zien. In dit artikel gaan we dieper in op wat het is en hoe je deze methode kunt toepassen.

Wat is tappen

Tappen als therapie bestaat uit het zachtjes tikken met de vingertoppen op bepaalde delen van het lichaam om de energie die gekoppeld is aan een emotie of probleem te deblokkeren. Deze behandeling omvat aspecten van cognitieve gedragstherapie, exposure therapie en somatische stimulatie door middel van acupressuur.

EFT is gebaseerd op acupunctuur, die uitgaat van de stelling dat het lichaam verschillende energiekanalen heeft die door verschillende verstoringen uit balans raken. Zo wordt gesteld dat alle onaangename emoties te wijten zijn aan een gebrek aan balans in de lichaamsenergie.

Het doel is om door middel van acupressuur (kloppen) de balans te herstellen en de geblokkeerde energie los te laten. Op deze manier worden fysieke en emotionele zelfgenezingsprocessen bevorderd. Men gelooft dat de hersenen door deze techniek somatische signalen ontvangen om een proces van genezing en herbalancering te beginnen.

Door zijn eenvoud en toegankelijkheid is het voor veel mensen een bron van zelfhulp van onschatbare waarde. Het kan op elk moment en in elke ruimte worden toegepast en biedt gebruikers een snelle en gemakkelijke manier om met stress en gevoelens om te gaan.

Voordelen van tappen

Onderzoek (Engelse link) uit 2019 geeft een gedetailleerde kijk op de voordelen van de emotionele ontladingstechniek. De belangrijkste bevindingen van het onderzoek laten het volgende zien:

 • Verminderde psychologische symptomen: significante afname van angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), pijn en cravings. Daarnaast was er een toename in geluksniveaus.
 • Verbeteringen in fysiologische markers: significante verbeteringen in hartslag in rust, cortisolniveaus en bloeddruk, zowel systolisch als diastolisch.
 • Verhoogde immuunfunctie: er werd een toename van speekselimmunoglobuline A (SigA) geregistreerd, wat duidt op een versterking van het immuunsysteem.

EFT is getest voor verschillende problemen, vooral PTSS. Volgens de bevindingen van een systematische review (Engelse link) in Frontiers in Psychology hebben een groot aantal gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en meta-analyses de werkzaamheid ervan aangetoond als een door wetenschappelijk bewijs ondersteunde behandelmethode om PTSS aan te pakken.

Hoe je tapping doet

Voordat we je vertellen hoe je het moet oefenen, geven we je een aantal algemene aanbevelingen. Tik met je dominante hand en met de toppen van je wijs- en middelvinger; zo bestrijk je een groter gebied van het gebied waar je tikt. Druk stevig, maar niet te hard zodat je jezelf niet bezeert. Met dit in gedachten voer je de volgende stappen uit.

1. Probleemherkenning

Identificeer het probleem, het ongemak of de emotie die je dwarszit. Je moet heel specifiek zijn. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen”Ik ben erg gestrest,” kun je gedetailleerder zijn en zeggen “Ik voel me gestrest als ik geen tijd heb om mijn verantwoordelijkheden af te maken”. Zodra je het probleem herkent, geef je de intensiteit ervan een cijfer op een schaal van 0 tot 10.

2. Voorbereiding

Herhaal drie keer een affirmatie die het probleem identificeert en zelfacceptatie manifesteert, terwijl je op het karatepunt (PK) tikt. Doorgaand op het bovenstaande voorbeeld zou de formule zijn: “Ook al heb ik deze stress, ik accepteer mezelf volledig en diep.”

Tappen
Het PK bevindt zich in het midden van de buitenhand, tussen de pols en de basis van de pink.

3. Volgorde

Tik op elk van de volgende meridiaanpunten, ongeveer zeven keer op elk, terwijl je een herinneringszin herhaalt. Deze zin is een korte versie van de affirmatie uit de voorbereidingsfase. In dit geval zou het “stress” kunnen zijn. Het idee is om je eraan te herinneren waarom je de oefening doet.

 • Karatepunt: op de zijkant van de hand.
 • Wenkbrauw (CE): aan het begin van de wenkbrauw, net boven en naast de neus.
 • Zijkant van het oog (LO): op het bot, rond de buitenrand van het oog.
 • Onder het oog (BO): op het onderste oogbot, ongeveer 2-3 centimeter onder de pupil.
 • Onder de neus (BN): in het kleine gebied tussen de neus en de bovenlip.
 • Onder de lippen (BL): halverwege het puntje van je kin en je onderlip.
 • Sleutelbeen (CL): op het kruispunt waar het borstbeen, sleutelbeen en de eerste rib samenkomen.
 • Onder de arm (BB): aan de zijkant van het lichaam, ter hoogte van de tepel voor mannen, of in het midden van het bh-bandje voor vrouwen, ongeveer 7 centimeter onder de oksel.

4. Evalueer opnieuw

Aan het einde van de reeks evalueer je opnieuw de intensiteit van het probleem op een schaal van 0 tot 10. Als het ongemak aanhoudt, herhaal je het hele proces opnieuw totdat het voldoende afneemt of nul bereikt.

Tappen: een behandeling met potentiële voordelen

Zoals besproken in het gedeelte over voordelen, zijn er onderzoeken die de effectiviteit voor bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen ondersteunen, zoals angst, stress en PTSS. Er is echter meer onderzoek nodig, met name gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.

Een belangrijk punt om te verduidelijken is dat het een aantal potentiële voordelen kan hebben, maar dat de emotional release techniek niet moet worden gebruikt als vervanging voor enige vorm van professionele therapie, hetzij medisch of psychologisch. De positieve effecten kunnen variëren van persoon tot persoon en van de problemen die ze proberen op te lossen.

Onze laatste aanbeveling is dat degenen die geïnteresseerd zijn in tapoefeningen om een geestelijke of lichamelijke stoornis te behandelen, eerst een professional in de gezondheidszorg moeten raadplegen. Het is raadzaam om het te beschouwen als een aanvulling op een holistische benadering van zelfzorg en welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.