Wat te doen als de angst groeit?

Beheerst angst jouw leven? Stapelen de problemen en taken zich steeds verder op omdat het je niet lukt om eraan te beginnen? Lees dan snel dit artikel.
Wat te doen als de angst groeit?
Carolina López De Luis

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Carolina López De Luis.

Laatste update: 02 maart, 2024

Angst verlamt mij. Ik heb veel verplichtingen die ik nu zou moeten nakomen, maar dat kan ik niet en ik heb het gevoel dat ik niet verder kan komen. Hoe langer de to-do-lijst groeit, hoe moeilijker het voor mij wordt om ermee door te gaan. Als ik weet dat alles wat ik moet doen zich opstapelt, maak ik me dus nog meer zorgen.

Dit is iets heel gebruikelijks; soms presenteert angst zich op een enigszins paradoxale manier, en een hoge werkdruk kan ons zo overweldigen dat we niet meer weten waar en hoe we moeten beginnen. Het is de nachtmerrie die in zijn staart bijt, hoe meer verplichtingen, hoe meer angst… en hoe meer angst, hoe moeilijker het is om op gang te komen.

soorten angst

Een goed idee om de eerste stap te zetten is het doorbreken van de vicieuze cirkel die ons omhult in een spiraal van stress en zorgen waar geen uitweg meer is. Ontspan, haal diep adem en organiseer. Allereerst: wat is het belangrijkste dat je moet doen? Als je eenmaal een lijst met prioriteiten hebt gemaakt, zodat je het hoofd kunt bieden aan wat er op je pad komt, ga dan aan de slag.

Soorten angst- en copingstrategieën

Soms is het nodig, kun je stressvolle situaties niet vermijden en heb je geen andere keuze dan ze onder ogen te zien. Daarom stel ik voor dat je op een intelligente manier een copingstrategie bedenkt. Houd er rekening mee dat voordat je een ernstig angstprobleem aanpakt, het belangrijk is dat je de manier waarop angst ontstaat, in kaart brengt door een professional te raadplegen.

Angstsymptomen kunnen met verschillende frequenties en op verschillende manieren voorkomen en door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als de symptomen bijvoorbeeld optreden in de vorm van plotselinge aanvallen waarbij de symptomen acuut en met intensiteit optreden, kan er sprake zijn van een paniekstoornis.

In ernstige gevallen kan de professional het probleem aanpakken met een farmacologische behandeling met benzodiazepines. Maar er zijn ook andere psychologische therapieën die kunnen helpen bij het omgaan met stressvolle en angstwekkende situaties.

Zoals psycho-educatie om symptomen zoals anticiperende angst op te sporen. Ook training in ontspanningstechnieken of cognitieve gedragstechnieken die helpen het reële risico op dreiging in te schatten.

Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt gekenmerkt door een toestand van chronische angst en zorgen die langer dan zes maanden aanhoudt. Bovendien heeft de persoon er geen controle over en beschouwt hij het als buitensporig, en het presenteert en manifesteert zich in de vorm van verschillende symptomen:

  • Vermoeidheid.
  • Prikkelbaarheid.
  • Spierspanning.
  • Slapeloosheid.
  • Moeite met concentreren.
  • Zorg.
Vrouw met haar handen in haar haar

Er is een verminderd vermogen om met stressvolle situaties om te gaan en er is sprake van een hyperwaakzame houding. Die leidt ertoe dat het belang van kleine gebeurtenissen wordt vergroot.

Zo kunnen zelfs normale gebeurtenissen grote zorgen veroorzaken. De kwetsbaarheid voor deze stoornis wordt in verband gebracht met het bestaan van onveilige gehechtheidsrelaties tijdens de kindertijd.

Mensen die er last van hebben , gebruiken zorgen als verdedigingsstrategie om intense negatieve effecten te voorkomen. Door zich zorgen te maken over onrealistische bedreigingen vermijden ze dus dat ze met meer reële problemen te maken krijgen die ze niet onder ogen willen zien.

Het verwerven van strategieën om realistische problemen op te sporen en alledaagse problemen het hoofd te bieden, kan worden gedaan met behulp van cognitief-gedragsmatige technieken.

Laat angst je niet tegenhouden om te stralen

Angst kan ons potentieel overschaduwen en ons vertragen in onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. Soms moeten we kiezen om nieuwe situaties het hoofd te bieden die uitdagend zijn, maar die ons in staat stellen belangrijke prestaties te bereiken. Of wat eenvoudiger lijkt: blijf in de comfortzone en vermijd zo de onzekerheid die ons zo stoort.

Laat angst je er niet van weerhouden alles te krijgen wat je wilt. De angst om te falen is een van de factoren die je ervan kunnen weerhouden om op een ‘comfortabele’ manier te leven, zonder risico’s te nemen. Maar… is het het waard? Waarschijnlijk niet. Het werken aan frustratietolerantie, het omgaan met stressvolle situaties en het optreden van anticiperende angst is cruciaal.

Juichen bij zonsondergang

Het pad naar succes gaat nooit over rozen, maar op dat pad kunnen we leren van obstakels en deze overwinnen. Eén manier om de uitdagingen die zich gedurende het hele leven voordoen het hoofd te bieden en angst te verminderen, is door realistische doelen te stellen . Door uit te gaan van jouw beperkingen en je capaciteiten te verbeteren, kun je zo ver komen als je wilt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.