Omarm je de schaduw en overwin je onzekerheid

Er zijn delen van jou die je moet belichten, omarmen en waar je je bewust van moet worden. Alleen dan voel je je compleet en heb je genoeg kracht om je moeilijkheden en gevoelens van onzekerheid het hoofd te bieden. Hier leggen we uit hoe je dit kunt bereiken.
Omarm je de schaduw en overwin je onzekerheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 februari, 2023

Heb je een groot deel van je leven het gevoel gehad dat er iets mis met je is? Voel je je vastzitten? Geloof je dat je niet in staat bent het welzijn te bereiken dat je nodig hebt en dat je angsten je ervan weerhouden je doelen te bereiken? Het overkomt ons allemaal. We lijden allemaal aan onzekerheden, angsten en trauma’s.

In 1959 schreef Carl Jung dat niemand zich bewust kan worden van zijn schaduw zonder aanzienlijke psychologische inspanning. Maar het realiseren van de donkerdere en meer ongemakkelijke aspecten van je psyche zou je ongetwijfeld in staat stellen je onzekere heden te omarmen. Bovendien zou je je vrijer en meer vervuld voelen.

Daarom kan een reis naar de diepte van je wezen zowel onthullend als helend zijn. Dat gezegd hebbende, het archetype van de schaduw mist empirisch bewijs en is geen door de wetenschap gevalideerde klinische bron. Dat doet echter niets af aan de waarde ervan. In feite is het een interessante metafoor voor de gebieden van je persoonlijke universum waar je aandacht aan moet besteden als je jezelf wilt genezen.

We hebben allemaal verschillende interne gebieden die enigszins verborgen zijn. Daarom is het niet gemakkelijk om ze te omarmen. Dat gezegd hebbende, kun je door dit te doen een ruimte creëren waarin je realiteiten kunt verwerken die je lange tijd hebt verwaarloosd.

“Schaduwwerk is het pad van de hartstrijder.”

Carl Jung

Silhouet van een man

Omarm je schaduw en zie je moeilijkheden onder ogen

Het idee dat de mens een ‘donkere kant’ heeft, werd enkele decennia geleden voorgesteld door Carl Jung. Jung was een tijdlang een uitstekende leerling van Sigmund Freud. Maar uiteindelijk nam hij volledig afstand van de vader van de psychoanalyse om zijn eigen theoretische school van de analytische psychologie te ontwikkelen.

De schaduw is een archetype. Het is een archaïsch patroon of beeld van het onbewuste dat verschillende processen en verdrongen werkelijkheden bevat. Het zijn elementen die je onder druk van de maatschappij verbergt. Het zijn ook de ervaringen en emoties die je verbergt omdat je niet goed weet wat je ermee aan moet.

In die diepe ruimte waar het licht niet komt, liggen je nutteloze overtuigingen en angsten. Bijvoorbeeld jaloezie, woede, schaamte, gevoelens van mislukking, negativiteit en zelfs trauma’s of stoornissen zoals depressie.

Het opgraven en belichten van deze gebieden is een verantwoordelijke oefening. Alleen dan zul je je beter voorbereid voelen op een heden dat bepaald wordt door onzekerheden. Hier lees je hoe je dat doet.

1. Ontwikkel je zelfbewustzijn

In een onderzoeksartikel (Engelse link) beweert de Britse antropologe en academica Caroline Humphrey dat de huidige benaderingen gebaseerd op spiritualiteit bijna uitsluitend gaan over verlichting. Ze noemen de inherente noodzaak om ons innerlijke licht te vinden. Niemand kan echter menselijke ontwikkeling bereiken zonder aan zijn duistere kant te werken.

Deze behoefte wordt aangepakt door het veld van de transpersoonlijke psychologie. Daarom, omarm je schaduw als een manier om dat te bereiken door je zelfbewustzijn te wekken. Dit betekent dat je contact moet maken met wie je bent en wat je voelt, evenals met elke gedachte die in je geest opkomt, en elke gewaarwording en waarneming.

Zelfbewust zijn betekent het vermogen hebben om in de spiegel van je innerlijk te kijken, zodat je weet wat er gebeurt. Alleen door dit te doen krijg je zelfkennis om elke uitdaging die het leven je brengt aan te kunnen.

2. Label je emoties

Omarm je schaduw om contact te maken met de onderliggende factoren die volledig bepalen hoe je je voelt, wat je doet en de beslissingen die je neemt. Het is essentieel dat je contact maakt met deze onderliggende emoties die het substraat van je psyche beheersen. De soorten die je angst bezorgen en je vrijheid en welzijn in de weg staan.

Zoals Carl Jung zei, wordt bewustzijn niet bereikt zonder pijn. Dit houdt in dat je geboorte geeft aan wat je voelt. Om dit te doen helpt de volgende strategie:

  • Vraag jezelf af wat je nu voelt. Laat je emoties naar boven komen zonder ze te beoordelen. Geef ze de ruimte.
  • Benoem elke emotie. Label ze om ze zichtbaarheid en aanwezigheid te geven.
  • Dit zijn de toestanden die je verborgen hebt gehouden. Zodra ze uit de duisternis komen, hebben ze een antwoord nodig. Wat zou je kunnen doen om je gevoelens van frustratie te sussen? Welke verandering zou je moeten aanbrengen om je niet langer verdrietig, hopeloos of boos te voelen? Denk erover na.

Zodra je je emotionele universum onder controle krijgt, zal de wereld minder chaotisch en onvoorspelbaar lijken. In feite zul je jezelf meer vertrouwen in het onder ogen zien van onzekerheid.

“Het meest angstaanjagende is jezelf volledig accepteren.”

-Carl Jung-

3. Ontdek je potentieel en verborgen talenten

De analytische psychologie van Carl Jung belichtte het interessante concept van individuatie. Het is een proces dat het ontwaken van je individuele geweten en de bevrijding van angst en weerstand bevordert. Deze taak impliceert het omarmen van je schaduw en het werken aan je donkere delen om een compleet en vervuld mens te worden.

Maar, hoe kun je dat bereiken? Naast de hier aangegeven sleutels is er één doorslaggevend element. Het is het feit dat ieder mens zijn eigen talenten en mogelijkheden heeft, die zijn bestemming markeren. Jung benadrukte inderdaad dat elk individu uniek is en een eigen bestemming heeft. Daarom moet je onderzoeken waar je goed in bent, waar je gepassioneerd over bent, en wat jou definieert.

Op het moment dat je een passie en een doel vindt, zal morgen zich openen met nieuwe hoop. Er zal geen ruimte zijn voor onzekerheid in zo’n stevige en afgebakende ruimte.

girl thinking about how to hug your shadow
Door je schaduw te integreren in je bewuste universum om eraan te werken, kun je welzijn bereiken.

4. Begrijp de natuurlijke levenswet

De schrijver en antropoloog, Joseph Campbell, beweerde dat de schatten van het leven te vinden zijn in de afgronden. Hij geloofde dat het omarmen van je schaduw en het afdalen in die diepe ruimte is waar je je krachten vindt. Je bereikt ze door al je hangende taken op te lossen en je wonden te helen die nog steeds pijn doen.

Je moet ook de wet van het bestaan begrijpen. Vandaag de dag worstelen we allemaal met een heden dat bepaald wordt door complexiteiten evenals een onvoorspelbare toekomst. De evolutie van het bestaan is echter nooit een rechte lijn geweest. Net zoals er tijden van rust zijn, zijn er ook tijden van turbulentie.

Zwarte zwanen, zoals de Libanese onderzoeker Nassim Taleb aangeeft, zijn die onvoorziene gebeurtenissen die de toekomst van de mens beheersen en waarop je voorbereid moet zijn. In feite zou licht niet kunnen bestaan zonder duisternis, dus moet je zijn aanwezigheid accepteren door er contact mee te maken en het te begrijpen.

Omarm je schaduw en voel je vrij

We hebben allemaal meer dan één intern ‘monster’ dat ons gevangen houdt en ons geluk in de kiem smoort. Een reis maken naar die helse plek waar het woont of naar die pijnlijkere en ingewikkelder gebieden van je innerlijk is absoluut geen gemakkelijke opgave.

Dat gezegd hebbende, als je het gevoel hebt dat het een buitensporig martelende onderneming is en je je bewust bent van je eigen ongelukkigheid, zou je professionele hulp moeten zoeken.

Ten slotte is het begrip schaduw niets anders dan een metafoor voor alle psychologische processen die je verhinderen je compleet en vervuld te voelen, dus omarm het. Daaraan werken bevordert een goede geestelijke gezondheid. Wellicht ook interessant voor jou

Enkele merkwaardige feiten over Carl Jung
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Enkele merkwaardige feiten over Carl Jung

Carl Jung is een van de meest unieke figuren in de geschiedenis van de psychologie. Hij leidde ook een uiterst ongewoon leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Humphrey, Caroline (2015). “Shadows Along the Spiritual Pathway. Journal of Religion and Health. 54 (6): 2376–2388. doi:10.1007/s10943-015-0037-2
  • Jung, Carl (2009) Arquetipos e inconsciente colectivo. Paidos
  • Staude, John Raphael (1976). “From Depth Psychology to Depth Sociology: Freud, Jung, and Lévi-Strauss” Theory and Society. 3 (3): 303–338. doi:10.1007/BF00159490

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.