Ken jij de mythe van Eros en Psyche?

De mythe van Eros en Psyche is een liefdesverhaal. Het vertelt ons hoe dit gevoel verschijnt door toeval en zich voedt met wat het inspireert, buiten het fysieke uiterlijk. Het vertelt ons ook dat vertrouwen het fundament van de liefde is en misschien wel de beste reden om elkaar te vergeven.
Ken jij de mythe van Eros en Psyche?

Laatste update: 31 augustus, 2020

De mythe van Eros en Psyche gaat over een van de drie dochters van een koning. Volgens het verhaal was ze niet alleen de mooiste vrouw in Anatolië (tegenwoordige onderdeel van Turkije), maar ook de mooiste ter wereld.

In het verhaal viel iedereen voor haar nadat ze hadden gezien hoe mooi ze was. Het was om deze reden dat Venus, de godin van de liefde, jaloers begon te worden. Ze kon het niet aan dat een gewone sterveling mooier kon zijn dan haar.

Dit kwam omdat de mannen de schoonheid van Psyche aanschouwden in plaats van Venus in haar tempel te aanbidden. Zo kon de godin het niet langer verdragen en beval Eros, haar zoon, haar te vinden en haar neer te schieten met een van zijn pijlen, zodat ze verliefd zou worden op het meest verschrikkelijke wezen dat er was.

Eros, die behoorlijk gehoorzaam was, deed precies wat zijn moeder had opgedragen. Hij prikte zichzelf echter per ongeluk met de pijl die hij voor Psyche moest gebruiken en werd smoorverliefd op haar.

Ironisch genoeg had de god van de liefde zelf geen ervaring met liefde en wist hij niet wat hij ermee moest doen. Daarom had hij geen andere keuze dan de hulp in te roepen van Apollo, de god van licht en waarheid.

Een vreemd lot

Beeld van Eros

De mythe van Eros en Psyche vertelt ons dat de god Apollo ook niet wist wat hij moest doen. Naar zijn mening leek het erop dat het, althans in beginsel, het beste zou zijn om alle aanbidders van Psyche uit te schakelen.

Dus, door zijn kracht begonnen mannen Psyche te bewonderen, maar werden ze niet verliefd op haar. Daarom roemde iedereen haar schoonheid, maar niemand wilde met haar trouwen.

De twee zussen van Psyche bijvoorbeeld waren al getrouwd en zij was dit nog niet. Het was toen dat haar vader, getroffen door zoveel pech, de hulp van de goden vroeg. Apollo wist dat de liefde van Eros geheim moest blijven, omdat Venus anders boos zou worden. Daarom adviseerde hij de koning om haar mee te nemen naar een verre berg en haar daar achter te laten.

Hoewel haar vader erg verdrietig was, gehoorzaamde hij Apollo’s instructies, want hij was een wijze god en zijn dochter zou zeker gelukkig zijn. De mythe van Eros en Psyche zegt dat het meisje ontroostbaar huilde toen ze de heuvel bereikte en viel daarna in slaap.

Toen ze wakker werd, bevond ze zich in een prachtige tuin, naast een prachtig kasteel. Een stem nodigde haar toen uit om naar binnen te gaan en de mooie jurken aan te trekken en al het lekkere eten te eten.

De mythe van Eros en Psyche

Dezelfde stem die haar had geleid, vertelde haar dat haar man haar ’s nachts zou bezoeken. Maar de ontmoetingen vonden plaats in het donker en het was onmogelijk om zijn gezicht te zien.

Als ze dat zou doen, dan zouden de twee voor altijd uit elkaar moeten gaan. Daarom moest ze hem vertrouwen, want als er geen vertrouwen was, was er geen mogelijkheid tot liefde.

Het verhaal zegt dat het meisje zich gevleid voelde door zoveel aandacht. Toen begon ze steeds meer verliefd te worden op haar man nadat ze elke nacht bij hem had doorgebracht.

Er was echter iets dat haar nog steeds pijn deed, namelijk dat ze haar zussen al een tijdje niet meer had gezien. Ze miste ze vreselijk. Haar man probeerde haar ervan te overtuigen hen niet uit te nodigen, maar ze was vastbesloten dit toch te doen. Uiteindelijk stemde hij toe, maar waarschuwde haar om niet over hem te praten.

De zusters gingen naar het paleis en waren behoorlijk jaloers op alles wat hun zus had en op de liefde die haar ogen deed oplichten. Daarom begonnen ze haar hart te intrigeren met wantrouwen. Ze insinueerden dat haar man een vreselijk monster zou kunnen zijn.

De prijs van de liefde

De mythe van Eros en Psyche

De mythe van Eros en Psyche gaat verder met het vertellen dat het meisje het advies van haar zussen opvolgde. Toen ze dus het licht aandeed, zag ze een mooie Eros naast haar liggen.

Terwijl ze naar hem keek, verwondde hij zich per ongeluk met de olielamp. Toen, zichtbaar gekwetst en overstuur, wendde hij zich van haar af en ging op zoek naar zijn moeder. Hij zwoer dat hij nooit meer naar Psyche terug zou keren.

Met spijt van haar wantrouwen ging Psyche op zoek naar Venus en vroeg haar haar huwelijk te helpen redden. Venus onderwierp haar aan allerlei zware, onmenselijke tests.

Maar enkele mieren, een rozenstruik en een adelaar hielpen haar deze te overwinnen. Tot slot vroeg Venus haar om naar de onderwereld te gaan en haar wat van de schoonheid van Persephone, dame en meester van die plek, te brengen.

Persephone, ontroerd door het verhaal van het meisje, gaf haar een deel van haar schoonheid in een kist. Na vele onbestendigheden slaagde Psyche erin terug te keren. Voordat ze arriveerde, nam ze echter de beslissing om een stukje van die schoonheid voor zichzelf te nemen.

Dus opende ze de kist en viel in slaap met de verdovende damp die er snel uitspoot. Toen dat gebeurde had Eros haar al vergeven en volgde haar overal zonder haar medeweten. Zo maakte hij haar wakker uit de magische droom.

Hoe de mythe van Eros en Psyche eindigt

Toen smeekte Eros de goden om in te stemmen met zijn huwelijk met Psyche. Ze stemden toe en gaven ambrosia aan Psyche zodat ze onsterfelijk zou worden. In het licht van deze nieuwe situatie gaf Venus ook toe en stemde ze in met het huwelijk. Uiteindelijk leefden ze nog lang en gelukkig. Wellicht ook interessant voor jou

Drie mythes over de romantische liefde
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie mythes over de romantische liefde

Over de romantische liefde bestaan er meerdere mythes. We bespreken drie mythes in dit artikel. Het zijn enkele van de grootste leugens van de mens...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Asimov, I., & Gironella, F. (1974). Las palabras y los mitos (No. 19). Laia.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.